Friday, August 28, 2009

ÜKS MEHIKENE ELUTSEB...

ei-ei, mitte männikus ega ammugi mitte kuusikus. Ta tuleb aeda koos istutatud lehistega. Ja tema nimi on kuldpuravik (Suillus grevillei). Välimuselt sarnaneb ta õige pisut võipuravikule, vahe on torukestes (nn samblas), mis kuldpuravikul on tihedad kollased ja viljaliha on ka tükk maad kollasem kui võipuravikul. Ja noored seened on äratuntavalt kuldkollased. Suurepärane seen värskelt võiga praadimiseks, samuti marineerimiseks. Piisab kolmest puust, et saada arvestatav saak. Eile peale rumala varblasepoisi päästmist, külaliste, järjekordsete sõprade vastuvõtmist, uute iiriste (kus on, sinna tuleb ju juurde:) ) mahaistutamist, jõudsin veel peaaegu 5 l neid marineerida. Üksikud kivi- ja punapuravikud, mis meil samuti kasvavad, leidsid seekord samuti tee purki.

9 comments:

  1. Ohsapoiss, neid mehikesi on teil ikka hulgim! :) Mis muud, kui et jaksu nende taga- ja pannile- ja purkiajamisel.

    ReplyDelete
  2. Ajad mul suu vett jooksma :)))
    Huvitav, et teil kasvasid ka niidetaval pinnal, minul kadusid võipuravikud (S. luteus) paari aastaga kui hakkasime hanemaja tagust niitma :(

    ReplyDelete
  3. Meil hakkasid just siis seened kasvama kui hakkasime korralikult niitma. Kui algus oli üsna heinane, ei saanud miskit. Mul tänagi suur korvitäis puravikke ja kaseriisikaid.

    ReplyDelete
  4. Paar lehist on ka meie aias, aga ühtegi puravikku ma meie krundil küll kohanud ei ole.

    ReplyDelete
  5. Ehh, meil leidub siin ka neid "tatikaid",aga mitte sellistes üüratutes kogustes. Eile tegin neist seenekastet, seal oli ka pool männiriisikaid ja 2 kuuseriisikat ka. Seeni oleks võinud rohkemgi olla. Nojah, meil siin pole ju sadusid ka, põhisaak tuleb bossi vihmutite alt. ;o). Aga täna, just muinastulede ööks, lubab hirmsuurt sadu :o(, miks siis nii valel ajal alati.

    ReplyDelete
  6. Deia siin vesistab suud nüüd ja mõtleb, et kuhu kohta need lehised kasvama sokutada, et ka siukesi seeni saada - need lemmik seened.
    Huvitav - kas sellest piisab kui lehised istutada või tuleks seda seeneniidistikku kuskilt ekstra tuua?
    Lapsepõlvest ma mäletan, et vanaema viskas alati selle seenepuhastuse sodi aia nurka heki alla, et siis pidavat seened paremini kasvama. Ja tõepoolest seal krundnurgas kasvasid söögiseened. Mis seened - enam kahjuks ei mäleta.
    Minu enda aias kasvavad ka seened - aga need on igatsugu erinevad s.ta seened, nagu me neid kutsume :D

    ReplyDelete
  7. Ei ole seeneniidistikku vaja. Ju see mükoriisa on lehisejuurtes olemas. Kui nad meil aeda tekkisid, ei osanud me arvata, kes nad on. Ka eestikeelne teave puudus. Leidsime nad ühest saksakeelsest raamatust ja seal oli rõhutatud, et lehised peavad olema istutatud, mitte seemnest kohale külvatud.
    Ma mõtlen aga pingsalt, kuidas oma aeda kukeseeni ja sirmikuid saada, selleks on vist küll kuskilt vaja seeneniidistikku saada, sest kõik muu on ise tekkinud, aga neid kaht minu lemmikseent veel pole.

    ReplyDelete
  8. ohjeerum! üks parimaid asju on marinäritud puravikud! just need tatised... oeh..

    ReplyDelete
  9. mul ka pisike "mets", kus paar lehist, kaske, tamme, sarapuu ja toomingad. istutasin sinna kevadel paar haavapakku austerserviku "seemnega". koos austerservikutega ilmusid ka need kuldtatid (ajasin nende seente jälgi internettipidi taga, kuni leidsin). varem pole neid seal kasvanud, aga on olnud kaseriisikaid. veel on seal paar tundmatut, kelle jälgi pole veel aega olnud ajada...
    väike metsatukake on umbes 40-50 aatat vana.

    ReplyDelete