Wednesday, October 26, 2016

KUI KASS ON KODUNT elik LUMI, LUMI, LUMI

Nädal tagasi, 19.oktoobril nägi meie aed välja selline. Ei saagi aru. kas hilissuvine või varasügisene. Enamik puid hoidis lehti rohelisena ja nende suur värvumine alles algas.

Pikka aega puhunud tugevad tuuled olid lehtpuid küll kõvasti rappinud, kuid päris raagus nad veel polnud


Täiesti untsus pilt virgiinia nõiapuust, aga näitan teda ikkagi, sest tema õitsemisaja algus on igal aastal pisut erinev. Kahjuks ta pisikesed õied aia üldmuljes kaasa ei räägi.
25.oktoobri hommikul linnas ärgates ei saanud päris hästi aru, mis toimub. Akna taga lendlesid suured udusuled. Nende hulk aina suurenes ja suurenes. Jäi mulje, et keegi kuskil kõrgel on kätte saanud padjad, mida täiest jõust kloppida.
Küll see sadu oli ilus, räitsakad lumele ei sarnanenud, aga lumi ta ju oli. Naljakas, väga palju inimesi pelgab talve ega taha tast midagi teada, aga selle esimese saju ajal kõik kilkavad nagu lapsed, kes näevad teda esmakordselt. Ja pole aastat, kus kõiki meediväljaandeid ei vallutaks sel päeval lumepildid.
Tarvitses mul vaid veidi kodunt eemal olla, kui aias toimusid imelised muutused, mida hea Muhedikupapa minu jaoks jäädvustas. Kui ma sama päeva õhtul koju jõudsin, astunuks ma sisse justkui muinasjutuväravast.




Pajud, vahtrad, lodjapuud, kontpuud, osa kaski on veel täies lehes

Konnake on mütsi üle silmade ja kõrvade saanud ja näha on vaid kõrvuni naerev suu :)


Seda foto ei raatsinud ka panemata jätta

Täna hommikuks lumi sulanud polnud ja teda sadas mitmel korral juurdegi


Sooja seina ääres oli küll märgata kerget sulamist, aga veel õhtul on maas umbes 10-15cm paksune lumevaip. Avatud kohtades veidi madalam, hekkidega piiratud aladel on lund kõvasti üle labajala.
Aiatöödega on kõik ühel pool. Veel on vaja kokku korjata ja varju alla viia mõned ripakile jäänud tööriistad.
Aga nagu Rahmeldaja hõikas- aiarahu aeg on käes. Taimed seavad end unele ja magajaid segada pole sünnis.

10 comments:

  1. Just, las aed vahel ka puhkab ja saab rahu tunda, muidu alati pabinas, et mine tea, mis need aedlejad jälle ette võivad võtta :D Küll see konnake on vahva oma mütsiga ja muidugi see imeline Koehne. Ja nagu ikka, teitel seal on rohkem ja uhkemalt :D Jumalatele lähenal on ikka tore ka :D

    ReplyDelete
  2. Huvitav jah. Tööriistad kipuvad tõesti sügise tulles vahest kuidagi ripakile jääma. Ilusat lund ikka näidati. Ehk see ilu nüüd jääbki. Silm kohe puhkab neid ilusaid pilte vaadates. Muidugi - oktoobri lõpp on lume jaoks nagu varane.

    ReplyDelete
  3. vahel on nädalake nii pikk nii pikk, vahel nii pagana lühike. Vahel ei sünni selle aja jooksul midagi, vahel jälle ei jõua kõiki sündmusi jälgidagi.

    Aed on imeilus selle esimese talvise teki all. see küll selleks korraks selline üürike. Meil veel väheses koguseslund alles, tänane päev oma pigem vihma kui lörtsiga on sellekogsut kõvasti kahandanud.

    ReplyDelete
  4. No mina pole küll mitte kunagi lund nähes rõõmust kilkama hakanud, isegi lapsena ei mäletanud sellist asja. Eesti talv on minu jaoks eluaeg olnud aeg, mis lihtsalt tuleb kuidagi üle elada.

    ReplyDelete
  5. Pihlakapilt on nii vahva ja eks see lumi tuligi sõnumina, et puhkusele, aitab aiatöödest. Meil lund anti napilt ja tuleb vihma ja ilmselt väga külma veel ei tule. Saaks ka otsad kokku tõmmata. Seda kuud ju veel on, saab vast oktoobris vaegtööd tehtud.

    ReplyDelete
  6. Häppeningi mõttes on selline ühepäevalumi täitsa tore. Päris lumeks ongi veel liiga vara. Sulas ära ja madalad astrid õitsevad rahulikult edasi. Ka kuldset leheilu on metsaservas veel täitsa mõnusalt. Tulin eile koju ja pilk jäi peale, et ohhoo, kui ilus. Aga tammesid on siinkandis päris tihedasti ja nende lehed seisavad kaua küljes.

    ReplyDelete
  7. ilusad talvepildid, kiidame fotograafi :)
    ja need esimesed pildid on jah täitsa suvised :)

    ilus kiht tuli maha, oligi aeg veidi sademeid anda.

    ReplyDelete
  8. Ilus, ilus. Olgu see aed teil lumega või ilma, ilus igatepidi! Meil ei ole lund ja pole õieti ka olnud. Kui teisipäeva hommikul kodust ära sõitsin, oli mingi kirme, õhtul naastes polnud sedagi. Eile jälle natuke kastsin. Täna lõikasin palmilehise tarna maha ja alt maapind täiesti kuiv. See on see Sakala kõrgustik

    ReplyDelete
  9. Vahvad on need valged pihlakad veel valgemas lumes!

    ReplyDelete