Friday, March 25, 2016

MAARJAPÄEV

Hommikul päikesetõusul oli külma -4,7C ja see oli ka ainuke hetk, kus end päike ilmutas. Paarikümne minuti pärast vallutasid pilved taeva ja kogu päev on olnud pime ja sombune. Päevasoe üle +4C ei tõusnud. . Vilu ja üsna tugev lõunatuul aga jahutasid sellegi sooja maha, nii, et kätel oli kindata külm.
Järjekordne naistepüha, kus naised tööd teha ei tohi. Maausulistele on tänane päev marjapunapüha ja punane õunamahl oli  joogiks hea küll :) Paastumaarjapäeva nimetuse sai ta 4.saj.maj.
Tänasest on kogu elav püha ja puutumatu, ei tohtinud täna metsast puid raiuda ega puult oksa murda.Nüüd tuleb enne väljaminekut võtta linnupetet ja naistel peavad olema lõpetatud kõik talvised tööd, ketramine ja kudumine. Kui meie aeda praegu vaadata, siis mina küll ei tea, mida praegu teha tuleks. Päris paras veel ühtteist valmis kududa.
Tänase järgi ennustatakse kogu kevade ilma. Samasugune kui tänane päev, olevat ka karjalaskepäev 23.04. Aga see peab küll paika, et kui öö enne tänast on miinustes, ootab ees veel 20 külma/jahedat päeva ja kui ka eesootav öö on külm, siis päriskevadet enne 40 päeva oodata pole. Olen neid öid üles kirjutanud palju aastaid ja täpselt nii ongi.
Mis meil siis tänasega aias toimub? Paar sooja päeva vajutas lumekihi küll õhemaks, lahti on sulanud mõned puude ümbrused ja teed, aga aed ise ehk siis istutusalad on veel kõik päris paksus lumes.
See on koht, kuhu paistab päev läbi päike


See küngas teisel pool teed on samuti täispäikseline koht

Peitepilt. Kas keegi oskab öelda, kus meie mikrobioota elab? Kaugemal paistavad veel sügavas lumes mäenõlvad

Varjuaias on olukord sama, see on ka päris loomulik

Küll on tükati välja sulanud mõned sinilillekesed

ja ka osa sõnajalgu igatseb valgust näha


Teisel pool aias on mõned vapramad ka end välja punnitanud


Isegi kivimüürid pole veel päris paljad
Mägisibulad on korras. Nii vanad kui uued.

Aga kaktustega on lood halvad. Sügisel seadsid nad end unele, aga vihmadega ärkasid mitmeid kordi, et siis jälle end puhkama seada. Hea oleks, kui siit saaks ühe varre potti päästa. Ja ometi on samal kohal mägisibulad tip-top.

Niisuguste juures on päästmine tõenäolisem.
Vana turbapeenar- lumes

Aga ometi pole ka meie õiteta. Hommikul paistis köögiaknast üks tuules värisev õnnetu õieke

aga aias on neid mõnes kohas veidi rohkem. Pojengide juures sulatab kergkruus lume, aga katmata ja muu multši all olevatel kohtadel pole sellega sugusi kiiret.

Ja aed on rämpsu täis nagu igal kevadel :).

16 comments:

  1. Selle aasta kevad jääb vinduma jah ja seda paastumaarjapäeva ilmaennustust usun ja jälgin isegi.Kaktused on kehvad jah,minul lausa katastroofiliselt kehvad.Eks näis kas üldse midagi päästa annab.

    ReplyDelete
  2. Mul suurel viigikaktusel pole häda midagi, teised olid paar päeva tagasi veel lumes ja tänane vinge tuul aiatuurile ei meelitanud. Mõneti on see aeglane sulamine hea, ei teki porimerd ja uputusi. Ja mere ääres on ikka oluliselt soojem olnud, öö oli ikka nulli kandis.

    ReplyDelete
  3. Minu kakud on enamuses täitsa lume all, samas üldiselt on meil ikka oluliselt suurem kevad ja vähem lund. Ja ma loodan, et kasvuhoone ümberkorraldamine käib mängu ja mitte töö alla :D, sest just seda me täna tegime :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hooletööd on alati lubatud, ei tohtinud ju pere ja loomad ju kunagi hooletusse jääda. Eks siis taimed ka ja mis see kasvuhoone korrastamine siis muud ongi kui hooletöö. Peaasi, et puid ei nüsinud :)

      Delete
  4. izzzand,ja mina päev otsa koristasin... ja tegelt on see täitsa ok! :) aga vähemalt puudelõhkumise lükkasin edasi :). ja punast moosi sõin :P

    a siukst lund meil küll pole, just hommikul vaatasin, et peaks riisuma hakkama vist. ei hakka, maa veel vajab tahenemist, aga lund on veel ainult heinamaal ja värava taga, kus kõrged hanged olid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. p.s. mu töö käib ka mängu alla :). esmalt mängisin paar tundi oma valmissaanud taimelambiga, panin seda üles ja asjatasin ja sättisin ja. siis mängisin palju tunde oma tööriistade ja sadat sorti kruvide korrastamise ja korraldamisega... ainult ühe riiulitäie sain ära mängitud :P

      Delete
    2. Nii palju lund! Isegi meie aia kaljukindel lumekilp on ühest otsast sulama hakanud. Tänane vihm mõjub lume minekule hästi. Parem pikk ja vinduv kevad kui üldse mitte midagi.:) Ikkagi kevad.:)

      Delete
  5. Meil on siis lootust, mõlemad ööd olid plusskraadides

    ReplyDelete
  6. Küllap see mikrobioota ikka veel üleni oma valge vatiteki all põõnab. Tõesti, kiiret ei ole, kuigi tahaks ju küll juba rohelist muru näha. Mõnusat talvetööde sabaotsa!

    ReplyDelete
  7. Neid pühi ikka jagub meie rahvakalendris, kus naised midagi teha ei tohi ja punaseid jooke trimpama peavad. Sukavardaid ka ei lubata näppida. :) Ja seda lund paistab Sul kuidagi hullult olema.

    ReplyDelete
  8. Niisiis 20 külma päeva veel. Ja eks ta paistab ilma selle ennustusetagi nii, väga visalt edeneb lumesulamine ja ilma soojenemine.

    ReplyDelete
  9. Aprill on salakaval ja kiirete režiipööretega kuu.
    Naistel oli pere riidekraamiga varustamisega väga palju tööd, iga muust tööst vaba hetk kedrati, kooti, õmmeldi. Olen seda lapsena näinud ja sellepärast saan aru, kui tähtis yks töökeeldudega puhkepäev võis olla. Tänapäeva valikute juures on nende pyhade sisu muidugi kadunud v oluliselt muutunud, aga armas on see igal juhul.

    ReplyDelete
  10. Nii tore, et ajad on muutunud!

    ReplyDelete
  11. Usun et seda külma jagub veel maikuussegi omajagu. Alles paar aastat tagasi Türi lillelaada ajal oli öösel 5 külmakraadi. Ja lund sul jagus küll kuhjas, et see ülisuur mikrobioota täies ulatuses peitu mahtus :)

    ReplyDelete