Tuesday, July 14, 2015

VIHMAPESTUD

Aed ja õied on joodetud ja pestud. Ilmad on mulle meelepäraselt jahedapoolsed. Kui nad jäävadki sügiseni selliseks nõrga või mõõduka tuulega päevadeks, oleksid nad peaaegu ideaalilähedased.
 Kõigile siiski korraga meeldida ei saa. Kuumuseihalejad on varem saanud endale mitu head aastat, las siis see ükski olla neile, kes eelistavad tänavust. Ja õied ei pahanda samuti, püsivad kaua ega pleegi.
Eilne päev vihmata. Hommikul pidin äärepealt hõiskama, et vist saame ka teise järjestikuse kuiva päeva, kui saime kohe järjekordse sahmaka kätte.
Liiliate õitsemine on hilinenud, aga see ei tähenda, et nad jäävadki õitsemata. Martagonid õitsevad juba päris pikalt, nüüd on alustanud ka asiaadid
M.Rangi seemik

`Parisienne`
M.Rangi `Täpi`
polüploidne `Polina`

väga läikivate kroonlehtedega ilus punane `Pepper`
suurusehullustuses `Lollypop` on endale meisterdanud 9 kroonlehte.
kirsike tordil, üks kõige põnevamatest martagonidest. L.martagon var.pilosciusculum
kelle varre ülaosa, õiepungad ja lehed on karvased. Selle tunnuse poolest erineb ta kõigist teistest kirju liilia varieteetidest.
Lihtõielised ebajasmiinid ja osa sorte hakkavad lõpetama, osa alles alustab. Valgeõielised puud-põõsad on aias täiesti asendamatud.
`Innocense on oma rohke õitsemise ja suurepärased lõhnaga üks me lemmikuist.

täidisõieline `Minnesota Snowflake` on samuti imelise õitsemisega põõsas

noorukese amuuri ligustriini e. amuuri sireli südasuvine õitevaht


Mulle meeldivad väga kõik kellukad, kahjuks on vaid üksikud nõus meie pinnasel kasvama. Piimjaõieline kellukas `Neue Hybriden`


Minu arust on üks kaunimatest laukudest taevassinine lauk

Ei rõõmusta ainult õied, pidu on ka sellisel pagana pärdikul :) Kuldpõrnikas on ilus kui kalliskivi, aga võiks ju midagi muud kui valgeid õisi närida. Õnneks on nad söögilaual nii ennastunustavalt flegmaatilised, et nende korjamine on kordi kergem kui liilikukkede kättesaamine.


Toiduta ei saa kohe mitte keegi. Üle hulga aja on meie kasvukas tõeliselt maitsev tomat `Tolstoi`


ja see siin korvis on ju puhas ilu

Esimesed brokkolid ja nuikapsad on samuti tarbitud. Puhtad, suured ja mahlased :)

Ei loe vihm miskit. Metsmaasikaid jagub veel mõneks ajaks

ja päeva teeb ilusaks väikese sooja käega ulatatud kimbuke. Ilus kui postkaart

Uskumatult kiireks on läinud. Kui siiani käis meil külalisi parasjagu, siis nüüd tuleb neid planeeritult ja planeerimatult. Suurem osa neist on siiski väga oodatud. Eks üks suvi peabki selline olema.

10 comments:

  1. Ilus suvi on jah, mina ka olen ilmaga ülirahul :) Sinul praegu topeltilus, armsad ju kodus ja see kimbuke :), et Sa neid ikka iga päev saaksid :D Aga selle tordikirsi juures tegi nüüd mu süda küll väga suure jõnksu :D

    ReplyDelete
  2. `Polina´ tundub nii vahva, martagon loomulikult ka! Ma proovin ka sel aastal esimest korda `Tolstoid`kasvatada, tuttavad on kõik kiitnud, tekkis tahtmine ka proovida. Oh ja see kimp on nii armas!

    ReplyDelete
  3. Mulle ka see suvi meeldib. Nagu tellitud. Ja on sul ikka imetlusväärsed liiliad!!!

    ReplyDelete
  4. Oi, need ebajasmiinid on ikka võrratud. Liiliatest rääkimata. Pisikesed sõbrad saavad ka selle ilu sees olla, see nii oluline.

    ReplyDelete
  5. Liiliate õitseaeg on üks suve tipphetki. Pluss ebajasmiinid. Meil on kellukad kõik rõõmsad, aga taevassinisele laugule ei meeldi. Kas kasvatab naljakaid rohelisi sigisibulaid või siis esimese suve õitseb ja pärast kaob üldse.

    ReplyDelete
  6. Palju kauneid taimi ja tore väike maasikasuu. Kellukad on jah valivad, mul osa pirtsutavad, kuid on ka tublisid. Tänavu tunneb isegi kurekatel end hästi - nii valge kui sinine. Minu rõõmuks on ka teisel aastal sama kena kui esimesel "Samantha", see teleka-antenni-taldriku moodi õitega. Triin kasvatab seda ka ja olevat ka külvanud. Lisaks õitsevad ennastunustavalt "tavalised poe potikellukad" - talvel ostetud ja kevadel mulda istutatud. Üks on selletalvine, teine mitu aastat juba.

    ReplyDelete
  7. oh, see pepper on ütlemata ilus!

    ja innocence tuleb mingisse tulevikuplaani panna.

    kapsad on ka imelised. tolstoi tomatitaimi otsisin ise ka kevadel, ei saanud kusagilt :(

    sul on topelt vedanud, väikese käega toodi veidi aega tagasi kõrre otsa aetud maasikaid ka :)

    trumm

    ReplyDelete
  8. Ma olen ka liiliate suhtes alla andnud. Sellest ajast, kui avastasin, et asiaadid ei haise. Nüüd peab Mati Rangi aretisi soetama ja Parisienne jäi ka valutama.
    Mulle ka see jahe suvi väga meeldib, saab teha ja mõelda ja külalisi käib ka palju.

    ReplyDelete
  9. Taevasinine lauk on ka minu lemmik -ta ju sinine, aga ta on mul kapriisne.

    ReplyDelete
  10. Kui härrased maa-alused lasevad, siis hangin ka liiliaid juurde. Nad on nii omapäraselt kaunid. Ja martagone on alati aias liiga vähe.
    Jasmiin on veidi ilmetu olemisega põõsas, aga täispurjes st õitsvana imeline. Mul on neid ka mitut sorti, see veidi pikendab nende ilusat säravat õitsemisaega. Jah, peale ebajasmiini ongi teisi valgeid õitsejaid vähe, tuleb vist olemasolevatest pistoksi teha.
    Laske lapsukestel põllulilledega mängida :) on ju õrnad ja ilusad.

    ReplyDelete