Wednesday, July 8, 2015

ÕIED. VEIDRAD JA LIHTSAD

Üleeilne öö kastis juba janunema kippuvat maad ega ole praegusekski veel lõpetanud. Pojengide pidu on otsa saanud, jões sillerdavad veel üksikud piisad. Hetk enne järjekordset suuremat värvilainet saabki rahulikult silmitseda pisemaid ja tagasihoidlikumaid õisi.
Paar päeva tagasi puhkes täpitud kellukas `Pink Octopus`. Vaatasin ja mõtlesin, vaatasin ja mõtlesin, et see ei saa ometi nii olla. Ega olnudki. Täpitud kellukas on ikka üsna tüüpiline kellukas, see aga on hoopis midagi muud ja enam ma rahu ei saanud. Õnneks on tänapäeval  kogu info mõne kliki kaugusel. Ja nii oligi, see omapärane, atraktiivne ja kaunis veidrik on saadud täpitud kelluka (Campanula punctata) ja korea kelluka (C.takesimana) ristamisel Eggeri poolt. Kes või mis (aretaja või aretusfirma) on Egger, ma teada ei saanudki.Mõlema liigi, nii täpitud kui korea kelluka kodumaaks on Korea, kuigi esimest võib kohata ka Jaapanis ja Ida-Siberis. Kasvavad nad metsastel päikesepaistelistel mäenõlvadel ning paljunevad kiiresti risoomidega.
Sort on registreeritud ja patenteeritud 2006.aastal. Pungad on tal kui hiina laternad ja õied meenutavad veidi kaheksajalga.  Eks sellest nimigi. Kui kõrgeks ta täpselt kasvada võiks, ei teagi, sest erinevate allikate mõõdud on väga erinevad kõikudes 45-75cm vahel. Selles ollakse küll ühel meelel, et täissuuruse saavutab ta 2-5 eluaastal:) Niisiis, mitte täpitud kellukas `Pink Octopus`, vaid kellukas `Pink Octopus`

Siberlased on peaaegu lõpetanud, aga ega seepärast veel kõik iirised õitsenud ole. Nii mõnedki alles alustavad. Põhilised õitsejad on praegu pseudatad
`Kinshikou`

 `Pixie Won`
`Yukinagi`

Kollase võhumõõga sort `Creme de la Creme`

Martagonisortidest puhkes viimane. Neist, kelle sibulasoomused kohe saabudes laiali pudenesid, kahjuks ikka eluloomi ei saanud. `Guinea Gold`

Kui on aega hoolega õisi vaadata, siis tegelikult pole neis üheski midagi lihtsat. Nad pole küll ka veidrad, pigem täiuslikud ja teinekord tundub, et sordiaretus teeb nii mõnestki ilusast asjast mingi absurdse tobediku. Ma küll ei kujutaks ette teistsugusena suurt tähtputke `Clarett`

või looduse poolt lõpuni viimistletud mõõklehist vaaku.


Õisi jagub praegu kõikjale, puusse-põõsasse


ja vette

Ja ogoroodinagi tunneb end suurepäraselt. Alanud on saagikoristus aeg



Kõik oleks korras, kui hein nii hullult ei kasvaks ja kord ometi saaks niitmise lõpetada või vähemalt harvemaks jätta. Mõni üksik umbrohulible võib ju märkamata jääda, aga niitmata heinamaa justkui röögiks koleda häälega.

8 comments:

  1. See kaheksajalg on vahva, kuigi kellukad üldiselt pole minu taimed. Pseudatasid tuleb ilmselt juurde hankida, kui tervis lubab ühekorra asuda iiristeala ümber tegema hakata. Heinamaa röögib ka meil kõva häälega, aga paduvihmas ju ei niida. Roose istutasin küll, vihmajope seljas.

    ReplyDelete
  2. See kaheksajalg on vahva, kuigi kellukad üldiselt pole minu taimed. Pseudatasid tuleb ilmselt juurde hankida, kui tervis lubab ühekorra asuda iiristeala ümber tegema hakata. Heinamaa röögib ka meil kõva häälega, aga paduvihmas ju ei niida. Roose istutasin küll, vihmajope seljas.

    ReplyDelete
  3. Pink Octopuse sain omale kunagiselt Läti aiareisilt. Kellukad jätavad mind muidu suhteliselt külmaks, aga see vôlus kohe. Kasvukoht vist eriti hea ei ole, sest üle 30 cm kôrgust vôtnud ei ole, peaks vist mujale proovima. Vihma oli väga vaja, aga juba teist ööpäeva sajab ja hakkab juba segama:)

    ReplyDelete
  4. vaata vaid, Sul juba tomat punastab :) sellega olen küll maha jäänud aga muidu jah, saagikoristus on käes :)

    ReplyDelete
  5. Oi, milline kellukas. Põnev lugu ka juures. Mulle jälle väga kõiksugu kellukad meeldivad. Need lihtsamad niitude omad on ka aeda ja peenardesse roninud ja tunnevad end ülihästi. Aga kõiksugu uued näod on ka põnevad ja armsad.

    ReplyDelete
  6. Mina kuulun ka kellukate kummardajate klubisse, kivilas on neid juba mõned. Sinu kellukas on aga suisa äge!

    ReplyDelete
  7. tomat juba punane?!?! a meil on kasvuhoones kurgihooaeg alanud, täna hommikul korjasin esimese 35 cm pikkuse saladini :)


    õnneks meil niitmata heinamaa ei röögi, ainult sahiseb. lirtsub ka :)

    a kui röögib, võtke mõned mägiveised. esteks need ainult muugivad, teiseks saate palju head praadi :)

    trumm

    ReplyDelete
  8. Pseudad on ilusad,eriti `Kinshikou`

    ReplyDelete