Friday, July 18, 2014

RÕÕM IGAS HETKES, IGAL HETKEL

Mulle meeldib tänavune suvi. Ilmad on soojad, aga mitte tulikuumad, vahetevahel on olnud ka mõnusaid sumedaid pilvealuseid päevi. Vihma oleme ka just täpselt parasjagu saanud. Sellist aega võib vaid nautida.
Aeg jookseb kiiresti, õied samamoodi. Pildistada ju jõuab, aga kuidagi on vaja ka mingid märksõnad päevikusse panna.
Päikeseaia suur värvikirevus on otsa saanud. Aediiristega koos ei saa kasvatada kõike, mis pähe tuleb. Kõik kaaslased peavad samamoodi olema kuiva-ja kuumalembesed. Nii ongi mul iiriste hulgas erinevad nelgid, liivateed ja päris loomulikult lavendlid. Kui kasvuolud sobivad, pole vist taime, kellega lavendel kokku ei sobiks.






Üksik kollane on samuti ümbritsevas roheluses kena


Hallid toonid on aias alati omal kohal. Ainuke astilbe, kes kuiva kuumust ei põlga on `Fanal`


Pseudatade õitsemisaeg jäi tänavu tavalisest palju hiljemaks

Õisi on küll vihm veidi räsinud, aga las nad olla


Peale suurt katastroofi loobusin ma liiliatest. Aga mingeid kummalisi teid pidi jõuavad nad ikkagi meile kohale. Nende aeg on nüüd käes

Olgu need teised sordirühmad kuitahes ilusad, suured ja uhked, on minu jaoks alati olnud ikkagi kõige huvitavamad liigid


Käes on ka päevaliiliate aeg



ja flokside aeg



ja hortensiate aeg

Laialehised alustavad tavatult hilja ja on tänavu tavalisest madalamad. Ei vasta tõele, et selleks, et näha nii siniseid kui roosasid sorte, on vaja manipuleerida pinnasega. Mul kasvavad nad kõik kõrvuti samas mullas. Kui sort on loodud sinine, jään ta siniseks, kui roosa, siis roosaks ja punane jääb alati punaseks.


Puishortensia `Annabelle` parimad päevad on veel ees

Alustanud on ka aedhortensiad

Kaktused õitsevad tänavu teisiti, kui tavaliselt. Ei meeldinud neile heitlik kevad.



....ja sabadike aeg






Kõige ilusam südasuvel õitsev põõsas on minu jaoks ebaenelas


Vesi on soe. Kevadel halvast hoiupaigast tagasi kolitud vesiroosid kosuvad kenasti




Aga see Marliaci `Rosea` on tõeline kangelane. Kui eelmisel aastal tiik tühjaks vajus, ei jõudnud 2 meest teda üles tõsta ja nii jäigi ta 2-kuuks täiesti kuivale kõrvetava päikese kätte. Pisike tükike temast sai küll mujale viidud, et kui suur sureb, siis jääb vähemalt sort alles. Aga ta pidas vastu kõik vintsutused ja isegi näitab mõnd õit.
Miski on eriliselt hästi meeldinud tänavuses talves, kevades ka roomavale kirsile, kes püüab nüüd vallutada kogu kallast


Üks järjekordne segadus. Pole see mingine helkiv kibuvits, pärit ikka Põltsamaalt. Targad, kellega tegu?

Maasikad, vaarikad. Kaks esimest ja ainukest murelit panid nahka mingid linnud. Peenralt saab juba tükk aega rohelist kraami. Kapsad keeravad päid.


Põgene, vaba laps :)


Sordi/liiginimed kirjutan, kui mahti antakse

9 comments:

  1. No hortenisate koha pealt ma vaidlen, mul lähevad sinised isegi potis roosaks ja Endless Summer, sinisena ostetud, on peenras roosa mis roosa.
    Helkiva kibuvitsa leht on hoopis teistsugune ja Põltsamaa vist viimasel ajal ei tea isegi, mida müüb. Nad ju ise ei poogi ega kasvata enam suurt midagi, paljasjuursed ostetakse Scheteligist, ehtne Hollandist pärit Eesti roos. See roos võib jäädagi inkognitoks, lehe järgi võib tunduda gallica, aga sellise õiega sorte on sadu...
    Meil võiks nats rohkem vihma tulla (soovitavalt öösiti), aga muidu on ka kõik tore.

    ReplyDelete
  2. Hea suvi on tõesti. Jäägugi nüüd nii kuni novembri keskpaigani.

    ReplyDelete
  3. rõõmu on teil seal nüüd küll mitmekordselt, lilleilule lisaks ka rõõm kallitest (minu peaaegu lapselaps tõi ka ükspäev oma vanemad mulle näha ) :D jätkuvat rõõmu

    ReplyDelete
  4. Kõige toredam on ikka seni tundmatu " Põgene vaba laps ".

    ReplyDelete
  5. Ilu on teil seal palju. Vaatasin eelmisi postitui ka (lugesin järgi) ja kiidan nüüd siis kõike korraga. Te ka jõuate ja jaksate palju, aga eks see nii ongi, et kes teeb, see jõuab. Varjuaed on kindlasti imetore, küllap peagi taimed kasvavad ka lopsakaks ning paik lööb särama (mida ta ilmselt niikuinii teeb). Taakasutuse idee on ka suurepärane!!

    Suvega rahul suures osas minagi- selles osas, mis praegust on (kuu uppumist polnud tore), aga üks kosutav öine mõõdukas 8 tunnine sau kuluks ära küll :)

    ReplyDelete
  6. Kaunid on kõik need õied ja sabad! Iiristega vaatan, et nad tõesti tahavad kuiva ja kuuma. Siis ei kipu ka seenhaigused tülitama. Seinaäärsetes peenardes on mul nad vaatamata suve eripäradele terved.

    ReplyDelete
  7. värvid ja sabadikud ja rõõmsad, kärmed jalad :) Õnnelik lapsepõlv salaaias :)

    Ma peaksin vist oma lavendlitele parema koha otsima, igatsen nende sinist.

    ReplyDelete
  8. Vahva pilt see viimane.

    Meil on ikka pigem liiga kuiv, aga siinkandis on see suviti normiks, seega ma ei imesta. Istutustöid muidugi eriti ei tee niimoodi.

    ReplyDelete
  9. Jah, lavendel on sel aastal kuidagi eriti võimas. Eks soe talv lasi varakult alustada, polnud vaja külmavõetud okste asemele uusi kasvatada.

    ReplyDelete