Tuesday, October 29, 2013

SÜGISTORM

Täna räägib ilmselt kogu Eesti ilmast. Kui eile anti tormihoiatus, siis vaatamata sellele, et leidus hulk skeptikuid, võtsime me seda üsna tõsiselt. Kaks varasemat ränka tormi on meid üsnagi ettevaatlikuks teinud.
Ärkasin 3.46 tundega, et mu magamistuba on kolinud mingi suure masinaehitustehase kõige mürarikkamasse tsehhi. Sooja oli 13,2C! Kottpimedas ei saanud ju täpselt aru, mis toimub. Ümberringi vaid ulgus, vihises ja kolises. Iiliti tundus asi väga jõhker olevat. Elekter oli siiski olemas ja on siiani, vaatamata sellele, et ametlike andmete kohaselt on kõige enam rikkeid Tartumaal, Pärnumaal, Viljandimaal. Just täpselt selles järjestuses. Ja elektrita oli tund tagasi 62000 majapidamist.
Kui veidi valgemaks läks, siis läks esimene pilk pärnale. Tema oli püsti ja tundub, et teised puud ka. Puud on lehtedest ööga paljaks saanud, vaid hõbevaher ja pajud hoiavad neist kramplikult kinni, kukerpuud samuti.
Ümber on keeratud osa pinke, mustade kuuskede juures asuvast on vist vaid jupid järel. Selgub. Tulilind-tuulelipp on põllul laiali. Kas kuskil veel midagi hunnikus on, saab hiljem näha. Kaasa pidi tööle sõitma, aga mind hetkel küll välja ei tõmba, seda enam, et kella 8 paiku hakkas ka veel vihma sadama. Tuul on edelast ja tema puhangute kiiruseks on siinmail  mõõdetud 24,7m/s. Karm värk, sest meile jõuab ta ilma igasugu takistusteta, võttes teel vaid hoogu juurde. Siiski on päevavalges seda möllu kuidagi kergem taluda. Pimedus ja teadmatus teevad asja kordades raskemaks ja hirmsamaks.
EDIT
Siiski-siiski. Aia ülevaatusel selgus, et üks raugaeas ploomipuu on pidanud tuulele alla vanduma.

11 comments:

  1. Siin põhja pool pole muud kui vaid kaasa elada lõunaosa üleelamistele. Olge tublid ja pidage vastu seal!

    ReplyDelete
  2. Meil oli võrreldes Saaremaa ja Lõuna-Eestiga suhteliselt rahulik. Isegi väljaununenud aialaudu ei löönud pikali.
    Aga soe mulle meeldib, vähem kütmist.

    ReplyDelete
  3. Teie juurde jõuavad tormid vist tõepoolest hüpeldes, minu juurde otse, üle põldude. Väga suurt kahju ei teinud, aga kohinat ja vihinat jätkus veel eile õhtulgi. Loodan, et ta teil ei lõhkunud.

    Linnamüüride vahel ei saa aimugi, mis maal toimub, suur kontrast.

    ReplyDelete
  4. Kirjutan, ilmselgelt tähelepanu tahtva jutu halli ilmajutu alla.
    Olen vesise pilguga vaadanud MUHEDIKU MAAILMAS olevat piiskenelat. Küsimused: Kas ka meie kliimas värvuvad ta lehed sügiseks kollakas-punaseks, nagu seda on näha prantsuse blogidest? Kuidas teda Eestis levitatakse?

    ReplyDelete
  5. meil oli leebem jah kuidagi. puuladvad küll kõikusid nii, et ma mõtlesin, et mõni neist ilmselt murdub, aga madalamates kihtides oli suhteliselt talutav. ilmselt oleneb ka tuule suunast, sest meil jäid püsti ka need esemed, mis palju väiksema tuulega minema kipuvad lendama.

    a teil on seal jah, vahel karm. ma mäletan, kui ühe sügistormi ajal suur puust trigonomeetriatorn pikali kukkus. see oli ju ikka igavene suur ja kõrge, suurem kui tänapäevased vaatlustornid. mürin oli selline, et vanaema oli esialgu kindel, et maja katus kukkus sisse.

    ReplyDelete
  6. Tulp ja tulp
    Piiskenelas värvub küll sügisel pronksjaks, aga et ta on püsik, mitte põõsas, siis lehed tal nii kaua kui põõsail ei püsi. Ka kevadel on ta lehed imeilusad. Olen temast pikemalt kirjutanud ka ajakirjas "Aed".
    Teda pakuvad nii mitmedki puukoolid, uurige erinevate pakkujate netilehekülgi.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Aitäh!
    Pole mulle ta puukoolide valikust silma hakanud (kunagi seemneid müüdi...aga seal õnneks enam polnud). Ma naudin seda taime, sest minu jaoks on ta magnooliate alter ego!!!
    Parimat!

    ReplyDelete
  9. Meil läks ka tormiga hästi, aga oleks äärepealt võinud minna kehvasti, sest unustasime, et kiik on terrassil ja torm lõi selle ülekaela, õnneks jättis aknad terveks

    ReplyDelete
  10. Meil siin põhjas polnud tõesti eriti mtormi. Pigem oli natuke kõvem tuul. Aga tegelikult on siin suvel ja ka sügisel kõvemaid olnud. Seekord isegi ei murdnud eriti midagi maha.
    Aga mis Pärnal toimub... eks seda ole näha. Kuna seal tehti kõrval krundil lageraiet, siis võib seal kahjusid kõrval krundil olla küll. Eriti kardan ma alles jäänud mändide pärast, mis piiril on. Aga hea lugeda et kellegile tuttavale see esimene torm midagi hullu ei teinud.

    ReplyDelete
  11. Siinmail on viimasel ajal ka tuuline ja vihmane. Õnneks puidlangetavat maru pole olnud. Üks öö mühises küll ja katkus maja, aga peale puulehtede miskit ringi ponud lennanud. Ja lehti oli palju. Näis, et selle maruga tulid maha nii kõik õunad kui lehed.

    ReplyDelete