Wednesday, October 9, 2013

KAKS PAARI JA ÜKSAINUS

Nii ongi. Kahest sõnajalaperekonnast on meil kummastki tõepoolest ainult 2 liiki/vormi
Imarate (Polypodium) pere 200 liiki on pärit Ameerika troopikast. Enamasti on nad liaanid, kuid mõned liigid kasvavad ka kaljudel ja maapinnal. Euroopas on laiemalt levinud 3 liiki.
Kivi-imar (Polypodium vulgare) i.k. common polypody, wall fern, on muuhulgas ka kodumaine liik, kes kasvab peamiselt Põhja-Eestis maapinal, kiviaedadel, müüridel ja rändrahnudel, kuid kui kasvutingimused on sobivad, võib teda meil leida ka teistes piirkondades. Meie varjuaeda jõudis see armas liik esimese kingitusena ilusal samblapadjal



Kivi-imar (Polypodium vulgare) `Bifido Multifida` Kivi-imaral on päris palju sorte, kuid kuna meil pole sõnajalad veel iluaianduses nii menukad kui mujal Euroopas, on neid siit üsna raske muretseda.



Kiviürt (Woodsia) Perekond on oma nime saanud inglise botaaniku J.Woodsi (1778-1864) mälestuseks. Kiviürdi liike on 25, levinud on nad peamiselt põhjapoolkera paras-ja külmvöötmes. Euroopas kasvab 4 liiki, Eestis on leitud ida -kiviürti (Woodsia ilvensis). Kuna ta eelistab kasvada kividel, mida meil enam eriti pole, segasime istutusmulda ohtralt graniitkillustikku.
Eestikeelse nimeta Woodsia manchuriensis syn. Dialcalpe manchuriensis kuulub madalakasvuliste sõnajalgade hulka. Tema peamised levialad looduses asuvad Jaapanis, üksikuid leiukohti on ka Koreas, Venemaal Mandžuurias ja Hiinas. Inglisekeelne nimetus puudub, jaapanikeelne fukuro shida tähendab taskusõnajalga. Saime ta väga pisikese taimena. Nädala pärast arvasime, et ta ei talunud ümberistutamist, aga veidi aja pärast hakkas taimeke meie suureks rõõmuks lahti keerama uusi lehti.



Sirplehine kiviürt (Woodsia polystichoides), i.k. holly fern, erineb teistest kiviürtidest, meenutades pigem astelsõnajalga. Ta on Kuriilide, Jaapani, Korea, Kirde-Hiina ning Venemaa Mandžuuria ja Amuurimaa mägimetsade kaljutaim



Aga neljast perekonnast on meil praegu varjuaias olemas vaid vallalised ehk siis üksikud esindajad
Roodjalg (Blechnum) on suur perekond. Tema 200 liiki on peamiselt esindatud lõunapoolkeral. Euroopas kasvab vaid 1 liik tähk-roodjalg, teda on leitud ka Eestist.
Eestikeelse nimeta Blechnum penna-marina, i.k. Alpine water fern, on madalakasvuline, igihaljaste lehtedega sõnajalg, kes armastab täisvarju ning jahedat, niisket, viljakat pinnast.



Kõverjalg (Cyrtomium). Perekonnas on vaid paarkümmend liiki, neid esineb Ida-Aasias, Aafrikas, Kesk-ja Lõuna-Ameerikas maapinnal või kaljudel, meil on neist enamus kasvatatavad vaid toataimedena.
Eestikeelse nimeta Cyrtomium fortunei, syn. Phanerophlebia fortunei, i.k Japanese holly fern. Väga omapäraste lehtedega sõnajag võib kasvada 1,2m kõrguseks. Eelistab ta täisvarju, aga kasvab ka poolvarjus, viljakas, niiskes nõrgalt happelises pinnases.



Põisjalg (Custopteris) See väikesearvuline perekond koosneb vaid 12 liigist, kes kasvavad peamiselt kaljupragudes ning kivide vahel.
Habras põisjalg (Cystopteris fragilis) i.k.brittle fern, on madalakasvuline, tõeliselt hapra ja õrna välimusega, kuid suhteliselt pirtsakas. Kui paljusid sõnajalgu on kasutatud toiduks ja ravimina paljudes rahvameditsiinisegudes, siis habras põisjalg on mürgine taim.
 Tegemist on  lubjalembese kodumaise liigiga, kes kasvab meil paepragudes ja rusukalletel.  Päikest talub ta päevas 2-3 tundi. Leidsime talle kasvukohaks ühe kännuõõnsuse, mille täitsime sambla, liiva ja lubjakivi tolmuga. Heldele kinkijale teadmiseks, et siiani tunneb ta end seal hästi.



Osmundasid (Osmunda) on maailmas vähe, umbes 10 liiki. Neid leidub kõigil mandritel ookeanirannikute lähedal. Euroopas kasvab vaid üks liik- kuningosmunda (Osmunda regalis), i.k. royal fern.
 Ojaa, ja ta ongi tõeline kuningas - vana, tark ja väärikas. Kuningosmunda jälgi on leitud 200 miljoni aasta vanustest kivistest Antarktikas. Ja ta on ka vist ainuke sõnajalg, kelle õit võiksime elu jooksul kohata:), sest vanemate taimede lehtede ülaossa tekivad  värvilisi eoseid kasvatavad moodustised, mis meenutavad õisikuid.
 Kuningosmunda võib kasvada kuni 2 meetri kõrguses, ta eelistab viljakaid, nõrgalt happelisi toitainerikkaid, liigniiskeid  kasvukohti. Kui aias puudub looduslik pidevalt niiske tiigikallas, tuleb teda ohtralt kasta. Osmunda noori võrseid kasutatakse idamaade köögis delikatessköögiviljana. Slaavi mütoloogias räägitakse, et kuningosmundal on võime võita deemoneid ja ta aitavat aru saada puude keelest.


Sõnajalgadega on selleks aastaks kõik. Ma ei hakka kõiki 93, kuigi nad oleks seda vägagi väärt,  näitama.  Las kasvavad veidi.  Panin enda jaoks kirja kõige olulisema, et orienteeruda nende hingeelus ja soovides. Ja ka selleks, et ise end selles põnevas seltskonnas paremini tundma hakata :).


10 comments:

  1. Kuningosmunda mul algul vireles, aga nüüd võtab juba hoogu, peangi talle turvast juurde panema. Kõverjalg, khmm, tahan kaaa...

    ReplyDelete
  2. Loen ja vaatan neid erinevate sõnajalgade postitusi ja ei jõua ära imestada,kui palju sorte-liike ja perekondi neil on.Siiani ei ole nende kohta lugenud ja ausalt öeldes on nad jäänud minu jaoks märkamatuks.
    Aitäh tutvustamast seda imelist perekonda.

    ReplyDelete
  3. Kui enne ma arvasin, et tean midagigi sõnajalgadest, siis nüüd saan aru kui loll ma olen. Mul on üks pisike looduslik sõnajalg mis kasvab ja paljuneb mul lubjakivi pragudes väga jõudsalt. Kas panen pildi üles või tead juba nime?

    ReplyDelete
  4. Avastasin, et mul on pilt sellest juba olemas. 21 .august 2012. See on 6 pilt.Ka kolmanda pildi peal on väga ilus ja kompaktne sõnajalg, mille nime siiani keegi ei ole suutnud öelda.Mis Sa arvad?

    ReplyDelete
  5. Kohtusin teiste aias ka hiljuti umbes tosina rohelise aardega, ikka väga kaunid ja omapärased lehed on mõnel...ja kuidagi reliktsed. Eks nad mõned olegi iidsetest aegadest siiani kestnud.

    ReplyDelete
  6. Nunnud. Hoopis teistmoodi maailm kui päikese käes mõnulejad.

    ReplyDelete
  7. Tiia, ära alahinda ennast, uurisin täna Su ilusaid ja heas toonuses sõnajalgu ja leidsin sealt palju huvitavat. Ja ma pole sugugi nii tark, kui arvad. Ma püüan end ses valdakonnas harida ja seepärast sättisin need perekonnad niimoodi ritta, et ei tekiks mingit segapudru.

    Ma soovitan Sul tegelikult nende pildid, kelle nime Sa ei tea, saata Kaljustetele, pr.Aita on maailma kõige targem inimene ja kui tema ei tea, ei tea meil keegi.
    Ma küll pakun midagi välja, aga pole sugugi kindel, et see ka nii on. Ma arvan, et 4. pildil peaks Sul olema mingi adiantum. Pilt on tehtud nii, et väga täpselt ei saa aru ei suurusest ega lehtede asetsusest. 3. pildil pakun naistesõnajala (Athyrium filix-femina)sorti `Red Stipe`, selle peaks olema säärane väga iseloomulikult väänatud lehelaba tipp ja see, kelle tõid loodusest pildil 6 on ehk tähk-roodjalg (Blechnum spicant). 100% kindel pole siiski üheski :)

    ReplyDelete
  8. Loen ikka huviga su sõnajalgade juttu, nad on ikka põnevad.
    Hea teada, et Cystopteris end hästi tunneb. Eks ilmad muutusid ka tema jaoks sobivamaks. Suvel olid nad mul kõik pruunikirjud, kui see kuumalaine üle käis

    ReplyDelete
  9. Heal lapsel mitu nime, äkki lisaks sellele varjualale uue nime Uue Ilma Vana Maailm?

    ReplyDelete
  10. Äitäh, muhedik! Teen tõesti seda, et pärin pr. Aita käest ka.Teen rohkem ja paremaid pilte.

    ReplyDelete