Friday, October 4, 2013

ROHELISELT, IKKA ROHELISELT. ASTELDETA:)

Minu arust on kõigist sõnajalgadest oma väljapeetuse poolest elegantseim astelsõnajalgade (Polystichum) pere. Selles suures perekonnas on umbes 230 liiki. Neid võib kohata nii tundras kui troopikas. Eesti on 2  liigi, brauni ja odaja astelsõnajala, koduks.
Ogane astelsõnajalg (Polystichum aculeatum), i.k. hard shield fern. Tema levialad piirduvad Kesk-ja Lääne Euroopaga. Veel on kohatud liiki Kaukaasias, Väike-Aasias, Põhja-Aafrikas ja ka Eestis varjulistes niiskema õhuga kasvukohtades.

Jõulu-astelsõnajalg (Polystichum acrostichoides) i.k. Christmas fern, dagger fern, on Põhja-Ameerika metsade ja varjuliste kivinõlvakute levinuim sõnajalaliik. Mandri-Euroopas on ta naturaliseerunud.


Jaapani astelsõnajalg (Polystichum polyblepharum), palju sünonüüme, i.k. tassel fern. Jaapani ja Lõuna-Korea päritolu igihaljas liik, eelistab täisvarju ja keskmiselt niisket pinnast. Eristub kõigist teistest sõnajalgades väga läikivate, justkui lakitud lehtede poolest.


Karvik-astelsõnajalg (Polystichum setiferum) i.k. soft shield fern Kasvab niiskemates metsades, varjulistel nõlvadel ja orgudes Lääne-, Kesk- ja Lõuna--Euroopas, Kaukaasias ja Vahemeremaades. Ta on väga varieeruva lehekuju, ja -suurusega. 
Inglismaal on kirjeldatud 400 karvik-astelsõnajala sorti, eriti hinnalitud on väga peene lehemustriga nn filigraansõnajalad, kuhu kuulub mitmeid sordirühmi
Mul on mingi imelik värk nende Leinthal sortidega, sest kontrollimiseks ma neid kuskilt ei leia. Tean ainult niipalju, et nad kuuluvad divisilobum-rühma. Ju need sordinimed on eristamiseks kokkuleppelised ja ametlikult neid ei figureerigi kuskil.
`Leinthal Starkers`

`Leinthal Storm`


`Dahlem` on karvik-astelsõnajalgadest ehk kõige pitsilisemate ja korrapärasemate lehekestega, fotol see praegu väga välja ei tule, aga imeilus on sort küll.

Öökülma polnud, aga õhus hommikul vaid +1C

2 comments:

  1. On küll roheline, aga see sõnajalgade paraad võtab silme eest kirjuks :)

    ReplyDelete
  2. Kui ma jälle üle hulga aja blogidesse satun, siis saan aru kuidas ma seda imeteldavat maailma, mis meile on antud ikka üldse ei tea. Nii tore, et on neid kes rohkem teavad ja näevad. Minusugustel õnnestub ka , piinlik küll, aga pealispindselt osa saada. Amps siit ja sealt-vahel kahju, aga lihtsalt ei jõua... Aga jah, armas maailm.

    ReplyDelete