Sunday, February 12, 2012

POLE MEIL SIIN MIDAGI VIRISEDA

Kui jaanuari viimasel dekaadil kuskilt siberimaa kolka kohalt võimas ja ülikülm kõrgrõhkkond siia lääne poole putku pannes hõivas kogu Euroopa, saime loomulikult ka meie oma osa kätte. Õnneks jagus seda külmalainet siin napilt 10 päevaks, aga soojemate regioonide kohale Kesk-ja Lõuna-Euroopas on ta end justkui kinni kittinud ja kuuldavasti kuni veebruari lõpuni ta seal mingit moodi halastada ei kavatse.
Teatavasti on inimese mälu ülilühike. Kui sellised ilmatrikid pole millegi isiklikuga seotud, siis mõne aasta pärast ei mäleta enam keegi, millal selline talv täpselt oli, seda enam, et 30-sed külmad on meid mõnepäevaselt külastanud iga paari aasta tagant.
Ainult Tsiil võib 100-aastase vanavanaemana oma järeltulijatele pajatada umbes sedamoodi, et vaat´, sel aastal kui ma siia kolisin, oli imepärane talv. Detsembri lõpuni oleksin võinud ma maad kaevata. Uue aasta alul sadas veidi lund, aga siis jaanuari lõpus tuli nii käre pakane, et selle eest pidin ma Räpinasse putku panema enne kui ta oleks mu siia seina külge lapikuks külmetanud. Hullu külma lõppedes saabus siia üks mõõdukate kraadidega imeline päikeseline tuuletu nädal, mil talv maalis selliseid härmapilte, et mul oleks peaaegu süda seisma jäänud. Aga vesi ära ei külmunud:D
Ilmselt oskab ka Deia kütuse külmumist sõitva auto paagis seostada Thela Aavikuemanda loomise aastaga. Aga see number?!

Novot. Ja seepärast, et meil teistel sääraseid mälestusi pole kuskilt võtta, panen ma ajaloo jaoks kirja lühikese refereeringu 11.02 "Postimehe" artiklist

Täna jätkus lumesadu Balkanil ja Itaalias. Doonau jõgi aga külmus täielikult, esimest korda viimase 27 aasta jooksul seal töötavad jäämurdjad, osa jääst kavatsetakse lõhata.
Montenegro pealinn Podgorica on poole meetri paksuse lumekatte vangis, rahvusvaheline lennujaam on suletud, lumelaviinide tõttu on katkenud ka rongiühendus Serbiaga.
Rumeenia idaosas on lumevangis muust maailmast ära lõigatuna mitu küla, kus toiduvarud on lõppemas 30 000 inimesel.
Gaasi napib kütteks Poolas, Prantsusmaal jm, Serbias rakendatakse meetmeid elektritarbimise vähendamiseks, et hoida ära võimalikku katkestusi.
Hukkunuid on kõigis riikides, isegi soojas Austrias
.
Roomas sadas 11.02 teistkordselt lund ning tänavatele saadeti 700 lumesahka. Viimati nähti seal lund 27 aastat tagasi
Vahemeres asuval Korsika saarel on kuni meeter lund. Bastia lennujaam jättis ära kõik lennud.
Põhja-Saksamaal Hamburgis asuvat Aussenlasteri järve katab esimest korda 15 aasta jooksul jää, linnavõimud korraldavad sel puhul nädalavahetusel suure talvefestivali, kuhu oodatakse miljonit inimest
Tšehhis suunduvad paljud turistid aga külmapooluseks nimetatud Kvilda külla, et kogeda kuni 39 kraadist külma, vapraimad kavatsevad isegi välitingimustes ööbida.


Meil oli täna hommikul -15,6C, päeva jooksul on t aina tõusnud, taevas on pilve tõmmanud ja ennustab tuisku või vähemalt lumesadu, kraadiklaas näitab juba -7,1C
Kevadeni on jäänud 37 päeva:)



7 comments:

  1. Meil täna päris soe, ainult -6 päeval. Pole viriseda midagi.

    ReplyDelete
  2. Ega tõesti pole põhjust viriseda, meil pole häda midagi, oleme harjunud, et terve ja tugev talv võib sügise järel tulla.Meil tegelikult sügisel vaim valmis.
    Kahju on neist, kellele on selline ilm ootamatu ja harjumatu ja pigem loodusõnnetus.

    ReplyDelete
  3. Muhhahhaa!
    3 v 4 aastat tagasi istutasin ma j6ulude paiku tikrip66said ymber! J kylm talv tuli napilt enne aastavahetust... no ei m2leta rohkem:P
    Sel aastal istutasin samuti peaaegu kuni j6uludeni mitmesuguseid asju. Ja see talv oli erakordselt armuline, samas kui eelmine talv oli nii kuri, et olime veeta rohkem kui kuu aega (ma ei tunnista 2mbrit veev2rgi olulise osana).
    Yks aasta oli meil j2lle keset novembrit selline lumetorm, et isegi vallakeskus oli elektrita, meile tuli lumesahk alles ylej2rgmisel p2eval. Kuna lumetorm oli p2eval autod katuseni lumme matnud, siis tuli mul kodust u 15 km kaugusele Elvasse t88le minekuks alternatiivseid liikumi svahendeid kasutada - hakkasin kl poole 6 paiku 6htul astuma, kl 9 paiku olin kohal, sain paar tundi puhata ja pool 12 algas t88. Magasin tuttavate juures ja koju sain vist ylej2rgmisel p2eval, kui sahk ka k6rvalteed puhtaks lykkas.
    Sel talvel on lumega v2ga kokkuhoidlik oldud, ka kylma antakse ainult n2puotsaga - mis see paar p2eva -30 siis 2ra ei ole... ja meie diiselhobune k2ivitub ka ilusti, sest 1,8 td autot k2ivitab aku, mis on ostetud 3,0 autole...

    ReplyDelete
  4. @Kaaren :D No mis mina räägin. Ikka kirja tuleb panna sellised asjad, muidu jäämegi rääkima, et ühel aastal oli nii ja ühel naa:D See tuisk, millest Sa räägid oli 24.11 2008 (mul blogis täitsa olemas) Sina pääsesid veel liikuma, aga meid kaevati välja, polnud enam ei teed, ega teepervi ega üleüldse midagi peale suure lume. Kui tahad võin Sulle ka need muud aastaarvud öelda. Osa on mul ka niisama, mingi muu asjaga seoses meeles.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. 1.avastasin ma täna Thela blogist kevadeni jäänud päevade loenduri. Nii armas :) (seda juhul, kui ma ei süvene ähvardavate tööde hulka)
    2.tänan Muhedik, ma naersin südamest, kuigi lõpupoole oli mul pisut teistest kahju :(
    3.selles va näoraamatus on selline asi nagu timeline ja sealt ma leidsin oma lapse sissekande: hängimise uus väljendus on hangima :)Nemad kaevasid ka end kusagilt välja või läbi.
    4.ma kaalun tüsiselt oma majale mingit oskarit või ramildat või miraldat omistada selle külmaperioodi eest, aga vist on veel vara hõisata :D

    ReplyDelete
  7. heh, meie ei virisegi. me lihtsalt vilistame ega viitsi väga lund rookida. moosi kulub ainult endiseltpalju, aga selle üle ma ka väga ei virise :)

    tsiil
    a muidugi kingi oma majalemiski vimpel v auraha! su maja kindlasti rõõmustaks ja hoiab sind edaspidi veel rohkem :). päris tõsiselt!

    ReplyDelete