Wednesday, February 22, 2012

ELU KUI PÕHJANABAL:)

Varahommikust peale särav päike paneb silmi kissitama, räästad tilguvad, tuul püsib vakka. Ja õhk! Kevadine, kevadine:)
Mitte miski ei meenuta eilset vastlapäevamärulit. Kui meil poleks puid, ei oleks ma küll aru saanud, kus lõpeb taevas, kus algab maa. Sadas ülalt alla ja alt üles. Vaatasin, mis toimub ja mõtlesin endamisi, et kui nüüd võtaks kelgu ja seaks talle sappa pisikese purjekese, kas saakski enne Lätimaad pidama. Hee, aga ega vastu tormituul ikka liugu ei lase. Ju oleks ta sellise konstruktsiooniga meid hoopistükkis otseteed Pika Hermanni torni lennutanud :). Sellise möllu ajal on targem ikkagi toas püsida.

Täna käisin uudistamas, millega siis eilne hakkama on saanud. Ega ma eriti kaugele saanud, ümbrus on paksus lumes ja mul on veel päris hästi meeles kuidas ma üle-eelmisel aastal hange vajusin:D.
Uut ja huvitavat on aga küllaga. Uued pinnavormid- kaktusemüüri ette saab nüüd kõrbeaia rajada.

Mõõdikud- 60 cm kõrguste kõrgpeenrade asukoht paistab vaevu välja. Julgelt 2/3 lumest on meile just eile tekkinud. Kust ta siia saabus, ei tea. Meil pole ükski koht õhemaks jäänud ega paljaks pühitud.
Kuuriesist pole täna keegi veel puhastanud. Vastu takistust põrganud tuul on lund üles tõstes selle töö ise ära teinud. Tuisueelne teeäärne lumepiir on selgelt aimatav.

Poolemeetrine männilapsuke ei saa küll toimunust aru

Esmakordselt sel aastal ei saanud töölt tulnud end teel labidaga aidata, neid tõmbas hanges kükitamisest välja traktor. Ikka head mehed meil siin:)
Aga ilus oli. Väga-väga ilus.
Lumekest on muidugi hädasti vaja, kaks suve põua käes vaevelnud maa peaks väga janune olema.

Kuu tagasi arvasin, et tänaseks peaks tulema külmalaine. Et ta kuskile pidama jäi, siis päris ilma meid ei jäetud, midagi anti siiski asemele. Kaks tuisku järjest ja täna õhtuks lubatakse juba järgmist. Mina pean mõtisklema, milles ja miks ma eksisin, sest juba praegu on kraadiklaas kerges plussis, 2C sooja. No ega ta nii küll ei jää, aga vähemalt täna pole kütta vaja.

PS Juhhuuuu! Kell oli 17.52 kui uus tuisk pärale jõudis:)

9 comments:

  1. Meil s6itis eile sahk 3. korda p2ris puhast teed m88da, lykkas olematut lund, ja suvel peame omaenda raha eest valla teed parandama. Eelmine suvi sai suuremaid auke kruusaga t2idetud ja tuleval suvel j2lle, sest yks mees saab traktoriga tyhja rallimise eest valla teede parandamise raha endale. Ma ei saa aru, kas keegi ei suuda korraldada seda, et valla kaugemate servade elanikud annaksid teada, kuidas neil olud on, ilmselt ei ole teenusepakkuja sellest huvitatud, et s6it 2ra j22ks...
    Kuna ma olen elanud V6rumaal, kus traktorit igayhele ei j2tku, siis on talvel s6ites labidas ja puksiirpael alati kaasas, tormiga v2lja minnes mootorsaage v6tma ei ole veel harjunud:D

    ReplyDelete
  2. No meil on talvel küll traktor kõige hädatarvilikum riistapuu, sest siinsed teed, kurvid,orud ja mäed tõmbab tuisuga alati totaalselt umbe. Ka meie meestel on labidad ja köied talvel sõites alati autos, aga mõnikord jääb sest lihtsalt väheks.
    Ma ei tea, kuis teil, aga meil on alati võimalik vallaametnikega suhelda kõigis küsimustes, nad isegi ootavad igasugust, nii neg. kui pos. infot.

    ReplyDelete
  3. Kurja, me elame ju p6hjamaal, kus talve on nii 4 kuud aastas, v2lja arvatud sel talvel:) ma ei saa aru, miks inimesed tahavad elada nagu itaalias, et saaks puhta kingaga.. saapapoodide valikut vaadates ja, autode lisavarustust - kui mitmel meil myydavatest autodest on talvel n2iteks meil h2davajalik esiklaasisoojendus (kytteniidistik esiklaasi vahekilel, peaaegu kogu klaasi ulatuses)? Praktiliselt mitte yhelgi, sellist esiklaasi tehakse P6hjamaade autodele, aga meil on l6unapoolsetest maadest sisse toodud soojendusteta ja talvevarustuseta autod, millega talvel ysna ebamugav on. Inimene, kes palju s6idab, hindab sellist asja.
    Kahjuks ei ole lume sees s6iduks m6eldud autod rahvale taskukohased, uuemal ajal propageeritavad v2ikeautod EI SOBI lume ja pori sees s6itmiseks. Ja maaelu on ka nii kahjumlikuks muutunud...
    Aianduses on asjad 6nneks palju paremad, riik on suutnud kehtestada terve hulga norme taimede antud kliimasse sobivuse osas. ilmselt oli 90-te algul paras kaos:)

    ReplyDelete
  4. Mul on isiklik ja v2ga ebameeldiv kogemus valla majandusjuhatajaga suheldes, kui ta mulle meie v2rskelt eterniiti jm prygi t2isveetud tiigi kohta ytles, et "Norras t2idetakse ehitusprahiga kanjoneid, ja eterniit ei ole myrgine ega ohtlik, ja lahendage see probleem ise omaVAHEL (agressiivsete p2ttidega, kes lootsid koormast eterniidist omale raha teha) 2ra jne jne". Taolist kodanikke vahel vahe tegemist olen kohanud veel ja veel, ehk on neil suhtumine suuremat kasvu meeskodanikesse viisakam, aga v2ikest kasvu maanaine ja tema pere vajadused ei l2he kellelegi korda. Seep2rast ongi mul alati terve galerii riistu kasutusvalmis, v.a. ainult jahipyss. Vabandan oma murede v2ljakallamise eest, aga eestimaa on taolisi juhuseid t2is ning inimesed eelistavad vait olla ja omaette h2beneda, ka mina... v2lja arvatud vahetevahel.

    ReplyDelete
  5. Oh kui vahvad võtted, jääb see talv ka ikkagi meelde.Nii ta on! Kui midagi erilist ei juhtu, pole midagi meenutada. Kahju, et kõikjal ei kulge talv kergesti.
    Meie kandis on küll väga hästi olnud..nii-nii palju päikest, vaikust,piisavalt lund, väheke ka sadu ja tormi.
    Ja täna laulsid juba linnukesed kevadiselt...akna taga kraadiklaas näitas 10´sooja,räästad tilkusid sirinal. Kevad või?!

    ReplyDelete
  6. on jah toredad! ja positiivne maailmavaade veel toredam ja eluks ülimalt tarvilik :)

    ReplyDelete
  7. Kuni lõunani oli väga vahva ja kevadine. Koju sõites aga tekkis küsimus, et kuidas see inimeste tuisus ja libedassõiduoskus ikka nii päevapealt kaob, nii palju kokkusõitnud autosid pole terve selle talve jooksul kokku näinud.

    ReplyDelete
  8. Sul on sellise tuisu kohta ikka väga head võtted, saab isegi sotti, et lumemöll. Hea kaamera. Lumi on teil seal ikka uhkeid kaari võtnud. Täna oli just jutuks või õigupoolest kostab see jutust, et üks hing jälle juures, kelle su kodu on ära tinistanud :D Nii tore.

    Kontrastide nädal.

    ReplyDelete
  9. toredat tuisku saime küll, eriti vahva on kohe pärast tuisku autoga sõitma minna, üle nende lainete :P

    ReplyDelete