Sunday, September 12, 2010

SUUR AIARAAMATUPÄEV 11.09

Meil on kujunenud kummaliseks tavaks minna kodunt ära just siis kui üle hulga aja on lapsed külla tulnud. Ei teagi, on see hea või halb, aga vähemalt anname me neile vanematekodus vajaliku hingamiseruumi:)

Eilne varahommik näitas väga virilat nägu ja linna sõites mõtlesin kahjutundega suure ürituse läbikukkumisele. Oma suureks hämmastuseks oli aed jalutavat rahvast täis ja inimesi tuli järjest juurde. Kogu päev oligi minu jaoks täis väiksemaid ja suuremaid üllatusi. Raamatupäeva alguseks oli pisike auditoorium rahvast puupüsti täis, kolmandik neist seisis ja päeva peale tuli neid aina juurde.

Ka ilm üllatas, ta lihtsalt soosis ettevõetut. Sombune, aga parajalt soe, leebe päikegi näitas end vahetevahel. Inimestel oli mõnus liikuda.
Isegi Tallinna Botaanikaaiast oli kohale oli tulnud palju aednikke. Eks ole ju säärased üritused ka suureks kokkusaamiskohaks. Aiarahvas, olgu nad siis algajad või vanad tegijad, on ikka tõeliselt fantastiline.

Avasõnad Anu Jõesaarelt, edasi kaks sisukat, kaasakiskuvat, säravat loengut.
Reti Randoja-Muts tutvustas oma veel käsikirjas olevat raamatut "Eesaedade kujundamine" ja andis kuulajaile esmased teadmised, mida ja kuidas vaadata ning hinnata enne kui labidas koduõuel maasse lüüakse.
Riho Terase loeng püsikute külvamisest andis kaheldamatult hinnalist teavet erinevate taimeperekondade nõuetest ja iseärasustest seemnetest suurekssaamisel. Kui ka kõik räägitu võis tunduda tuttavana, siis mälu värskendamine pole kunagi liiast ja ma olen alati olnud arvamusel, et kui mistahes loengust leiad enda tarvis kasvõi ühe targa, olulise lause või vihje, on loeng minu jaoks alati 100% oma ootused täitnud.
Kuna Aarne Kähri kasvatavad taimed olid juba oma välimuse kaotanud ja nende juures praegusel ajal midagi olulist enam rääkida pole, kasutas ta aega hoopiski ülevaate andmiseks Peterburis augusti algul toimunud suurest floksinäitusest. Kahjuks jäid tehnilistelt põhjustel nägemata uued, vapustavalt ilusad sordid. (Nägin neid internetis näituse toimumise ajal)
Minu suureks üllatuseks oli väga palju neid inimesi, kes soovisid näha iiriste talveks ettevalmistamist taimede endi juures. Kavandatud näitlikest minutitest kujunes üpris pikk loeng ja vastatud said kõik küsimused.
Pika päeva kestnud ürituse lõpetas Victoria Parmas, kes rääkis ja näitas meie aedades silmatorganud huvitavaid elemente, sisuliselt kodukujundajate nutikust ja loovust.

Aiaraamatud said enamuses lennult otsa ja neile hakati lausa tellimusi võtma.
Müüdi maheküpsetisi ja taimi. Võrdluses leib ja lilled kaldus vaekauss kindlalt viimaste kasuks!
Päris usinalt võeti osa aiandusraamatuteemalisest viktoriinist. Auhindu loositi välja mitmel korral ja võitjad lahkusid kas püsiku, toalille või raamatuga.

Päeva parimad hetked olid aga veel ees.
Aeda oli jõudnud Enno Zupping, kelle tee algus iluaianduses kattus enamvähem minu omaga. Tema suureks huviks olid küll krookused ja nartsissid, hiljem ka teised taimed, aga ega see tähenda, et meil ühiseid huvisid polnud.

Aga kogu selle sisuka päeva kuldas üle kohtumine iginoore Eesti aianduse grand old lady Aita Kaljustega. Soe, särav, erudeeritud. Tema üks kallistus on minu jaoks rohkem väärt kui mistahes sõnad. Kuulates teda, mõtlesin, et miks pagana pihta, ei võta keegi ometi kirjutada meie aianduse kujunemisloost. Sest just tänu selle põlvkonna aednikele, kes introdutseerisid, näitasid, säilitasid, õpetasid, on meil olemas hinnaline dekoratiivtaimede sortiment aedades ja üleüldse kogu aiandus. Veel oleks aega, sest veel on inimesi, kes mäletavad. Tänu neile, kes pühendasid kogu oma elu meie iluaianduse säilimisele ja arengule ja kelle kogemus maksab kordi rohkem kui paljuski meie olude jaoks sobimatu tõlkekirjandus.

15 comments:

  1. Teil oli tõesti põnev päev. Oleks ka tahtnud seal olla...

    ReplyDelete
  2. Ka minul oli plaanis oma üllatuskülalisega, kes ei olegi Tartu botaias kordagi käinud, sellele üritusele minna, ostsin isegi iiriseraamatu (eelmise ärandas noorem ja selle kinkisin ka ära, kahjuks autogrammita :(), et autogrammi võtta, aga reedel tuli maja rahvast täis.
    Kuidagi kiire on olnud, arvutist täitsa võõrdunud (igavusest andis isegi monitor otsad), aedagi pole juba tükk aega jalgagi tõstnud (tegelt vesiroosi ja 2 lootost ainult "uputasin" tiiki, hoitke pöialt, et nad jõuaksid niipalju kosuda, et talve üle elaksid)
    Hah, ma pole isegi oma blogi juubelipostitust kirjutada jõudnud
    Mirjam

    ReplyDelete
  3. Lugesin ja tundsin teie ilusa päeva üle rõõmu...ja siis tekkis äärmiselt provokatiivne küsimus, et miks sa ise seda raamatut ei kirjuta...sul on ju baas olemas, suurepärased teadmised, kirjutamisoskus, avaldamiskogemus, lisaks sa tunned kõiki neid inimesi. Sellist raamatut ei saaks ega tohiks kirjutada näiteks minusugune võhik, kes alles mõned aastad tagasi iluaianduse olemasolu hoomas ja kes tuttavaid (tõsi)aednikke loendab ühe käe näppudel. Või mis veel hullem, mõni "elulookirjutajast" ajakirjanik, las nemad jääda ikka oma rahatuulutajate ja muu sellise seltskonna juurde...

    ReplyDelete
  4. jah, .pagan, miks sa ei võta ometi kätte ega kirjuta raamatut meie aianduse kujunemisloost?

    ReplyDelete
  5. See oli teil tõesti vahva päev. Oleks isegi väga tahtnud seal kohal olla:D

    Ka mulle tuli kohe selline mõte pähe, et kirjuta ise see raamat. Ja näe - teisedki on seda sulle soovitanud :D

    ReplyDelete
  6. Iga inimene peab väga kriitiliselt hindama oma võimeid ja võimalusi ja mina sellise raamatu kirjutaja kindlasti pole.
    Tegelikult on võimeline sellist raamatut kirjutama ainult Mati Laane. Et kokku korjata kogu ajalooline materjal, faktid, intervjuud, meenutused, (töö maht on ju tohutu), oleks tal vaja appi küll suurt autorite kollektiivi ja
    selles osalemine on hoopis teine asi.

    lityr :D

    ReplyDelete
  7. Oijah, see päev oleks mullegi ära kulunud. Eriti see loeng eesaia kujundamisest. Minu eesaeda kujundab mees oma kolaga ...õõõõõõõõõ

    ReplyDelete
  8. Minu päev kukkus veidi teistmoodi välja, sest isa-ema tulid Tartusse ja siis lisandus veel õde ka. Aga päeva algusse jõudsin küll. Kõik oli tore ja rahvast oli tõesti palju.

    Aeg oli ka hästi valitud, augustis on veel kõik ilma mööda laiali. Ma usun, et edaspidi peaksid nad vaimu valmis panema, et sedasorti üritustele tuleb hulganisti inimesi. Muhediku iiriseloengut oleks tahtnud kuulata küll, aga ehk saan selle teine kord ja eraviisiliselt :)

    Savisaaare käest ostsin karaktau laugusibulaid ema ja enda aeda. See lõbu neile koht leida seisab alles ees.

    mis mind enda üle muigama pani, olid minu nigelad teadmised raamatuviktoriinis :( sest need olid mul just lugemata, et noh, väga spetsiifilised minu jaoks :) aga see on vast selle talve teema, aeg end edasi harida.

    tore oli.

    ReplyDelete
  9. Ma ausalt öeldes tükk aega mõtlesin, kas ma selle kirja panen, aga no ikka ei saa...ma ikka mõtlen selle raamatu peale, mille ma ilmselt isegi ostaksin. Aga. Kõik sõltub sihtgrupist. Kui see on kitsale grupile iluaednikele suunatud üllitis, siis võiks M.Laane selle kirjutada küll. Kui aga tahta raamatut, mis tooks aianduse ajaloo suurema hulgani inimesteni, paneks noorte rohenäppude silmad särama ja tooks aianduse juurde inimesi juurdes, siis mina pean kahjuks tunnistama, et ei ole suutnud ühtegi Laane raamatut lõpuni lugeda ja tema aiakursuselt tulin ka poole pealt kunagi ära, nii igav oli. Võib-olla oli see minu probleem.

    ReplyDelete
  10. Kardan, et Laane kirjutatud raamatut ma ei viitsiks lugeda, Muhediku om aga (lugedes seda blogi pidevalt), loeksin küll.

    ReplyDelete
  11. Nalja teete või?
    See poleks siis "Eesti aianduse ajalugu" vaid hoopiski midagi säärast "Kuidas ma hakkasin aednikuks" :D ja oleks päris huvitav teada, kelle silmad seesugune särama paneks.

    ReplyDelete
  12. Mina näiteks ei teinud üldse nalja. Selles suhtes ühinen Thelaga, et Laane raamatut ei viitsiks lugeda - liiga kuiv oleks aga Sinu kirjutatut loeks huviga.
    Aga Mati ja Mari Laane võivad ju kaasautoriteks või konsultantideks olla :D

    Nii, et pole siin midagi sõrgu vastu ajada - hakka aga materjali koguma.

    ReplyDelete
  13. Selle "Kuidas ma hakkasin aednikuks" ma ostaks ka.

    ReplyDelete
  14. jah ja mina ostaks ka ja kiidaks juba ablogis ette, et selline lugu tulemas.

    see ongi just puudu ju!

    ReplyDelete
  15. No torkaks oma noka ka nurgast välja ja arvaks, et ega selle (enese)kriitikaga ei maksa liiale ju ka minna.. Mudu jääksidki kõik asjad tegemata, sest alati on ju kuskil keegi targem-suurem-parem-nutikam. aga niimoodi ju jääks igasugu toredad raamatud kirjutamata! Neeh, nii ei saa!

    See oli nüüd sellest rubriigist, et muna õpetab kana. :)

    ReplyDelete