Tuesday, August 3, 2010

VISIIDID NII-JA NAAPIDI

Juuli lõpp-augusti algus on tavapäraselt pikitud külaskäikudega. Käiakse meil ja käime ise. Ega seegi aasta mingi erand pole.
Eelmisel nädalal võtsime vastu põhjamaalasi. Külalistele püüad ikka end parimast küljest näidata:). Et nad aeda juba kord varem olid vaadanud, siis arvasime, et ega neil sinna eriti asja pole ja korraldasime aknateatri:) Natike tuld ja pauku, kapaga vett ja siis sekka nagu laulus juulikuist lund. No päriselt ei õnnestunud, pigem olid need säärased valged-sätendavad hernekommid. Valgest maast jäi vaid kerge mulje- vaja rohkem harjutada. Selline oli 29.juuli.

Kohe järgmisel õhtul üllatuskülalised, samuti põhjamaalt. Ei saa ju ennast korrata. Kastsime neid päris kenasti, aga seejärel tekitasime ka korraliku kuuma aurusauna, et külmunud varbakesed ikka üles sulaksid. Ja kujuta ette, nad püüdsid heast südamest pakutu eest hoopis varju põgeneda:) Mis teha kui sisemaa soojusest võõrdunud ollakse. Et neid sealt põõsa alt välja saada, panime ise plehku. Tänuks ootas õhtul kodus meid kõige suvisem õhtusöök- kukeseenekaste, värske kartul ja muu hää roheline värk:) Ja sellise ooberdamisega harjub väga ruttu ära. Piisab paarist päevast, väääga mõnus.

Seekordne "kiiksukate" kokkutulek oli õnneks üsna lähedal, Valgeansol. Aga juba see lühike sõiduke laskis end tunda ahjukuumade pirukatena:) Pidasime pühapäeva, 1.augustit lahke pererahva ja mõnusa seltskonnaga. Kõndisime ringi, uudistasime võõrustajate tegemisi, ajasime juttu, vaatasime Inglismaa aedu, pidasime plaane. Hea kohv, suurepärane kodune shokolaadikook ja isuäratava välimusega samas valmistatud soe suitsukala. Khm:D
Üks näidatud eraaed vapustas. Ma pean täpselt järgi uurima, mis selle peremehe nimi oli. Milline fantaasia ja ettenägelikkus. Noor 30-aastane aed on täis ehitatud torne ja varemeid, põhirõhk on pandud avanevatele vaadetele erinevatest väravatest, akendest, tornikestest ja rõdudelt. Kogu kompleks on ümbritsetud tellismüüri ja raudteega ning kõik kokku jätab iidvana mitmesaja-aastase mulje.
Ülejäänu oli juba tuttav- cottage garden, inglise laine, veidi uusi tuuli, vana geomeetriat, itaali aia mõjutusi ja palju igatmoodi ehitatud juurviljaaedu. Et inimesed teaksid, millised need maa-alused juurikad välja näevad, siis mulaazhid kartulist, porgandist jms. Uskumatu ju. Aga äkki on ka meie tulevik kunagi säärane.

Kas tuleb üks inimene kuskilt tagasi kahe palja käega? Võiks ju, sest ammu oleks aeg viisakaks ja targaks saada, aga mida pole antud, seda lihtsalt pole ka kuskilt tulemas:)
Floksid. Ilus, lühike, arusaadav, ammu juurdunud, levunud ja omaseks saanud nimi vastukaaluks lohisevale aed-leeklillele.
Ma otsin juba paar aastat siniseid sorte ja selgub, et neid polegi eriti palju saada. Kõige rohkem pakutakse kõikvõimalikke roosasid. Neid ma jagasin kümnete sortide viisi paar aastat tagasi ruumipuuduse pärast kõigile, kes sisse astusid. Mul oleks nüüd võimalik kõiki tagasi saada, aga praegu olen ma väga kaldu sinise-valge poole. Ja et neid pole, on tekkinud lausa hasart. Floksid meeldivad mulle oma erilise aura poolest. Ja pole nad mingid sügislilled, tänavu puhkesid esimesed juba 30.juunil.
`Mia Ruys´

´Katherine´. Liikus aastaid puukoolides valesti, nüüd siis tema ise.

´Lilac Time´. Ilus ja särav. Aga temaga väga sarnased on ka juba olemasolev ´Laura´ ja Uspehh´.


Sidrunivahu ehk helerohekaskollaka värvusega `Brodway Lights´



Kodune kalla on avanud juba kolmanda õie. Aga teise õiega on ta teinud ühe triki, kasvatades kaks kandelehte, milles ühes neist õisik puudub. Aga ilus ja huvitav on


pealtvaates näeb paremini


Külalisi on tulemas veel mitmeid ja ise oleks ka rõõmuga minemas. Praegu vaatan hirmuga nädalavahetuse ilmaprognoose. Täna on meil üle 29, reedeks lubatakse 34 ja laupäevaks 37C. Koshmaar! Mitte kuidagi ei saa praegu labidaga minna suurte vanade siberi iiriste puhmikute juurde. Nende väljakaevamine ja tükeldamine võrduks selge taimede tapmisega (või enesetapuga). Tuleb siis hiljem hakata pakke saatma, inimesi ei saa petta.
Aga kui need prognoosid peaksid täituma, on suure küsimärgi all pool aasta planeeritud ja oodatud aiareisid /nuuks/. Masendav:(!!!! Meil ju nii suure tuuri plaanid. Nii kiiresti ei jõua enam ka autot vahetada.
Ehk nad seekord siiski eksivad.

21 comments:

  1. Teil tuleb lihtsalt varem tulema hakata, siiakanti ei luba ükski ilmajaam nädalavahetusel üle 23 kraadi, ise jälgin tavaliselt mereilmateadet, ja see on päris täpne. Ja tühja neist siberlastest, las kasvavad...

    ReplyDelete
  2. Aaaagh! Tahan kaa värsket kartulit kukeseenekastmega!

    Aga midagi ei saa aru, kust/kuidas te neid inglise-itaalia-torn aedu nägite - kas pildi pealt või siis on need suisa Eestimaal olemas? Ja kui on, kas pilte ka tegite? Ehk et - ajasid mu põnevile, ja tahaks rohkem teada.

    ReplyDelete
  3. Hakka jah varem tulema, minu ilmateated ka nii kuuma ei luba kuskilt. Põgene, vaba laps!

    Ahjaa, torne tahaks küll pildilt ka näha.

    ReplyDelete
  4. Pilte nägime:) Ja terve eilse õhtu otsisin seda aeda nettipidi taga, aga ei leidnud:( Ja näidata neid seni ma ei saa, polnud minu pildid.

    ReplyDelete
  5. kus need jahedamad ilmateated on - ma just vaatsin, et lubavad siiakanti ka reedel kuni 30 ja laup 34 :/

    ReplyDelete
  6. ja imehea, kui kukeseente talvevaru ka ise kohale kõnnib ja ennast ära valmistab... tolmurullide dematerialiseerumisest rääkimata :P

    ReplyDelete
  7. PS. Võtaksin selle tuuritamise ja visiiditamise teemal ka sõna. Palun broneeritagu ja komandeeritagu ja minu poolest kasvõi kinnitatagu trossidega end 14/15.08 koju tagasi. Muidu mina ei mängi.

    ReplyDelete
  8. eilse ja tänase 14 kraadi taustal on mul tunne, et paverpol jääb ära, sest sellise temperatuuriga ei saa märjaga mökerdada, ehk läheb natukenegi soojemaks...mina panin eile igatahes vannitoa põrandakütte sisse, sest muidu enam ei saanud riietuda.
    Vaatan, nagu juba öeldud, mereilmateateid Paldiski sadama kohta, need on ainukesed, mis meil täppi lähevad, me nagu ei asukski Eestis, sest EMHI infoga ei lähe iial midagi kokku

    ReplyDelete
  9. meite auuli kohta igatahes lubatakse homme õhtuks 30, laubaks 32 koos äikesega ja pühabaks 30. pole sugugi lõbus.

    ReplyDelete
  10. vaatsin emhi, ilm.ee ja accuweatheri prognoose...

    dibbilie - justjust :D

    ReplyDelete
  11. Sul siis kohe tegus periood :DDD
    Minul selline süvenenud (mil peale minu ja tegemiste pole midagi ega kedagi) tegutsemishoog peal, et palun juba vaikselt - vast õde helistab, et eksis oma sünnikuuga :)
    See aasta on üldse kuidagi kõike ja hulgim, peale vihma muidugi :D

    vorap - see tähendab vist, et Tallinn-Tartu maantee on vahepeal ehitatud otseks läbi minu hoovi, mõlema kandi rahvast vuranud siit juba palju läbi :DDDDD

    ReplyDelete
  12. Aga teile nädalavahetuseks ilusat ilma mõõduka soojusega ja toredat koosolemist (õhkan vaikselt) :D

    ReplyDelete
  13. Ja jõnksuga siit hoovist ka läbi:DDD, imelikud teeehitajad tõepoolest. Aga päris vaheldusrikkaks teeb selle elamise:)

    ReplyDelete
  14. Meil on ilmselt siis ilmateate suhtes kraadiklaas rikkis ja koos enesetundega, eile õhtul istusin arvuti ees, fliis seljas ja villased sokid jalas ja magasin kahe tekiga...Täna hommikul kell 8 +16 ja alles nüüd sai Laagris ilma jakita õue minna, kuigi varjus ikka jahe.

    ReplyDelete
  15. Meil hetkel ainult 26:) ja lõõskav päike aina kerib seda kraadiklaasi. Paigal püsides varjus võib ehk sedasi olla, aga kogu pikk tee sellises leitsakus? Vaatame!

    ReplyDelete
  16. Kalla värvid on ikka uskumatud!

    Floksi nimega olen ka päri, see aed-leeklill tekitab üksjagu segadust.

    ReplyDelete
  17. Oi, floksid... kunagi, kui mul ruumi on, siis on mul floksihekk nagu vanadel kapteniprouadel, jaah.
    Aga mina otsisin ka täna ööseks juba vatiteki välja. Ja eile oli villaste sokkide päev, sest jalad külmetasid.
    Muidugi 34 on ka minu jaoks juba liig, nõus. 25 - 28 on sobiv, nii et mina võtaks selle. Koos väikese tuulekesega. Mitte sellisega, mis kasvuhoone luugid ära viib.

    ReplyDelete
  18. Nüüd lubab juba taas meile ka pühapäevaks 32 kraadi.

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. A see kalla-kaunitar meeldib mulle ka kangesti! :)

    uneshhi --- unenäoline jaa. :)

    ReplyDelete