Tuesday, August 10, 2010

RAJU

Reede hilisõhtul jõudis oru kohale kollakas hämu ja tuul tõi iiliti kaasa ebameeldivat turbavingu. Vaatasime murelikult kraadiklaasi, mis oli jõudnud juba 29 kraadini. Tahtmine sõita põhja poole oli ääretu suur.

Laupäev - temperatuur tõuseb ja tõuseb. Midagi pole parata - ei sõida. Hakkasin kotti lahti pakkima. Õhtuks pea 33C.

Pühapäev 08.08. Otsus mitte kuhugi liikuda oli õige, sest juba varahommikul oli talumatult niisket kuumust 27C ja külast oleks olnud ju vaja ka tagasi sõita. Kumbki õue ei tikkunud. Päike kõrvetas armutult. Konditsioneer undas ja jahutas.
Kell 18.30 pesin nõusid. Ilm oli samasugune kui südapäeval, t 35,2C.
Äkki muutus kogu ümbrus ebamaiselt tumeroheliseks. Oru kohale tekkis selgest taevast kogu silmapiiri ulatuses mitme kilomeetri laiune süsimust viirg, mis laienes sekunditega. Puude ladvad puudutasid maad. Mõne hetke pärast, kell 18.45 hakkas see ähvardav maadligi hoidev, mürisev, mõirgav, undav ja vihisev massiiv meeletu kiirusega meie poole liikuma. Köögiaknast hakkasid mööda lendama silmaga eristamatud erivärvilised asjad, tekitades assotsiatsiooni kiirrongis möödavilksatava maastikuga. Kogu maja värises, ragises, oigas ja rappus. Elekter kadus. Mõne aja pärast järgnes tekkinud kaosele vihm. Kuid see polnud tavapärane veevaling. Taevast langesid hõredad, üksteisest eemalseisvad maad valusalt piitsutavad valged ribad. Üksikud välgusähvatused. Kõuemürinat selles üldises möllus kuulda polnud.
Kell 19.20 oli kõik möödas. Taevas muutus jälle selgeks ja puud hakkasid tasapisi saavutama esialgset asendit. Esimesed sõnad mehelt: "Kuule, see oli ikka päris õudne". Oli küll. Me oleme siin näinud igasuguseid torme ja tugevaid tuuli igal aastaajal, ka murdunud puid, rahet ja paduvihma, aga midagi sellist kogesime küll esmakordselt. Päris kõhe hakkas. Tavaliselt sünnivad sellised asjad meist kuskil kaugel, eemal
Välja jõudes läks esimene pilk katusele. Alles ja terve! Ka kõigi teiste hoonete katused olid korras. Kõigil nii hästi ei läinud. Neid lendas ümbruskonnas päris hulgaliselt, ka kalarestoran jäi sellest ilma. Selliseid majapidamisi, kus katused purunesid langenud puude all, on siinkandis päris palju. Temperatuur oli langenud selle pisut rohkem kui poole tunniga 16, 5 kraadini, aga õhk oli värske.
Kõigepealt nägime terrassil ümberpaiskunud rasket tooli, purunenud vaasi, rootsikuks muutunud lilluba. Seda kukkumise mürtsu me ei kuulnud. Amplid leidsime hunnikus heki alt. Kasvuhoonet enam sulgeda ei jõudnud, sest maja ust oli vastu seda tormituult võimatu avada. Püsis ta kenasti ühes tükkis paigal. Ainult kuumatõrjeks raskete kividega alt seotud katteloorid olid lennanud kui kerged salvrätikud heki otsa. Mitme tuttava kasvumajad lendasid kohalt teadmata suunas.
Maja ümbrus oli täis lehti ja ei tea kust siia lennanud oksi. Meie õues lõunakaares sääraseid puid ei kasva.

Pargialune oli täis uuele istutusalale asetatud katmata katteid. Leidsime puude alt ka paar tühja rohimisnõu. Kogu erinevates kohtades paiknev aiamööbel oli uppis, aga terve.
Uuelt istutusalalt pärinev vett täis kastekann oli tõstetud teeäärsesse sirelipõõsasse. Kui ma täna lugesin, et meist mitte väga kaugel asuval lennuväljal oli tuul liigutanud paigast trossidega kinnitatud lennukid, siis selliste asjade tõstmine ja ühest kohast teise asetamine oli sellisele marule muidugi käkitegu. Ühe plasttooli leidsime järgmisel päeval rukkipõllust. Teine?




Meie kõige suurem ja ohtlikum murelaps vana pärn seisis vaatamata hulgaliselt murdunud okstele ikka veel püsti. Naaberkrundil on murdunud mitu suurt puud, ühe kase pool tüve ripendab päris ohtlikult



Ploomidel olid murdunud üksikud tüved ja rebitud oksad. Ka üks ebaküpress on ladvaosast pooleks rebitud. Aga paigaldatud kergkruus püsis imekombel kohal. Ju oli ta nii kerge, et tuul ei suutnud end kuidagi sinna külge või alla haakida.


Õhtul kella 9 paiku sõitsid meist jalgratastega mööda tuttavad. Järveäärsed teed on läbimatud, kaupluse juures kasvanud iidne üksik puu pikali. Elvas on maha niidetud raudteejaama ümbrus. Otepääl olla sadanud rusikasuuruseid raheteri. Elektrit polnud kuskil, ka telefonilevi mitte. Sellised olid esmased uudised.
Kohe õhtul hakkasid tööle hakkasid mootorsaed. Eile kajas kogu ümbruskond igast ilmakaarest nende mürinast ja ka tänane päev ei tõota veel vaikust. Inimestel on raske. Ja seekord tunnen ma tõeliselt kaasa neile, kes kogu seda suurõnnetust peavad likvideerima.
Pääsesime kergelt. Tänu sellele, et üle 30m/s (meist u 10 km kaugusel asuva lennujaama andmed) tormav tuul tuli maja peale väikese nurga all, lendas kogu lahtine kraam, alates okstest ja lõpetades lauajuppide ja kuskilt lahtipääsenud eterniiditükkidega, elutoa akendest mööda Tartu suunas. Tuleb vist luukide peale mõtlema hakata.
Õhtul kella poole kümne paiku algas äike. Vahetpidamata sähvivad välgud valgustasid pimedat õue ja elamist. Sadas paduvihma. Aga see oli juba üsna tavapärane tugev või veidi tugevam äike ja tavaline tugev sadu.
Elektri saime eile kell 23.35. Loen, et tänaseks on selleta veel 21 000 majapidamist.
Meil meenutab praeguseks kogu seda sürrealistlikku ilmaetendust kapitaalselt nässus veepump.

Uut kuumalainet ja äikesetormi ennustatakse juba eelolevaks laupäevaks.

12 comments:

  1. kohutav! aga hea, et niigi läks. hirmu tunda saite ikka palju!

    Eestimaa on ikka tõega suur.
    meil Raplamaal oli lihtsalt hästi tugev äikesevihm. no tavapärasest ikka ägedam, kuid ei midagi ebatavalist.

    jõudu teile vastupidamiseks!
    loodan, et laupäev teid säästab.

    ReplyDelete
  2. oehh, siis läks ausalt öeldes ikka veel kergelt, kui vaadata, mis mujal toimus. Me lausa pabistasime te pärast.

    ReplyDelete
  3. Kui me oleksime elanud järvele lähemal, oleks tulem muidugi jubedam olnud. Meie vallas tihedamal asualal on kahjud ikka väga suured. See kant maakonnas saigi tuulte poolt kõige suurema matsu.
    Naabermajal pääses tuul kuskilt sisse vaheseinu kangutama, aga maja koos katusega pidas siiski vastu.

    ReplyDelete
  4. Tean mida tunned. Meil tuiskas tuul külast läbi nagu vanakurat ise.Elektri saime tagasi tänna kolmepaiku päeval. Loodan, et mu moosid, lihad ja muu kraam ikka veel külmetavad, muidu on natuke nutune, kahju oleks kahe sügavkülma jagu kraami korstnasse kirjutada. Varem on külmikud kaks ööpäeva vvooluta vastu pdanud. Eks õhtul paistab, mis seekord sai.

    ReplyDelete
  5. Meie kandis oli kuulda kaugelt kõuemürinat. Alguses ma ei uskunudki, et see kõuemürin on, sest see oli ühtlane peaaegu vahetpidamata. Hakkasin juba kartma, aga õnneks meieni ei jõudnud midagi, vajus kuhugi eemale ära. Kõik mis majas oli võimalik vooluvõrgust välja tõmmata, selle ka tõmbasime. Põrandakütet näiteks ei saa "välja tõmmata" ainult kilbist välja lülitada, aga kui pikne ikka majja lööb, siis ei pidavat kilbist välja lülitamisest kasu olema. Õnneks on meil gaasipliit, aga kui elekter pikalt ära on, siis ei ole meil vett.

    ReplyDelete
  6. Kesk-Eestisse jõudis torm kuskil 20:00 paiku .Kõik ktoimus väga ruttu ,väljas pimenes tuul tõusis .Tuul sasis ja raputas meie 100 aastast tamme terve õu oli pärast oksatutte täis,õnneks väikseid ,kõige suurema oksa nagu kiuste viskas aga lilledesse.Räsis lähedal metsa ,paljud puud olid murtud.Taas kannatas mõisa park ,seekord murdis ka puu,millel asus kurepesa.Hetkeks kadus elekter.

    ReplyDelete
  7. Kui uudiseid lugesin, siis läks mõte just teie peale. Sest öeldi , et just teiekandist olevat see torm otse üle läinud. Hoidsin pöialt, et midagi hullu ei juhtuks. Jube oli netist neid tormikirjeldusi lugeda.
    Aga teil siis oli ikka õnne!
    Meil siin oli 5 minutit kõva tuult ja paar vihmapiiska ja kogu lugu. Eestimaa on ikka tõeliselt hiigel- suur.
    Loodame, et ka see ennustatav torm ei tule nii jube.
    Ohh - veelkord - kohutavalt hea meel, et nii hästi läks!

    ReplyDelete
  8. hea, et niigi läks! selle ajaga ei jõua sügavkülmikud ka üles suldada ja üldse. ja ma ikka mõtlen, et hea, et teil on salvkaev, et kui ka vesi kraanist ei tule ega soe ole, siis veehätta vähemalt ei jää. üks pisike gaasipliit võib-olla peaks olema, siis on elulised funktsioonid tagatud.

    ReplyDelete
  9. Oh, suvel pole söögiga hullu, paned liha grillile ja ok. Salvkaev on muidugi oluline, välikemps kah. Külmikud on samuti ääretasa täis, aga selle aja nad pidasid. Ja mõne asja võinuks siis hiljem ka moosiks keeta.
    Aga peamine, et majal pole purustusi.
    Vaatasin just paberkandjal "Postimehest" seda tormi (tegelikult olevat tuule kiiruse poolest olnud orkaan s.o. kui kiirus on üle 32,7 m/s) teekonda. Pikk kitsas nool üle mõne maakonna, meie olime tal otse teel ees.

    ReplyDelete
  10. No see on täitsa košmaar ju! Aga superõnnelikult läks teil küll.... eriti kui kõiki neid ringilennanud asju arvestada. Kusjuures ilma ilma teadmatagi tulite te laupäeval täitsa mitu korda meelde.

    ReplyDelete
  11. Ohh, vaesekesed! Aga kui mõelda, mis oleks võinud juhtuda, läks teil lõppkokkuvõttes ikka üsna hästi ju õnneks.
    Mina pääsesin ainult pesude raskuse all katkenud vanavõitu pesunööriga. Aga vaatepilt oli kordumatu ja võimas tõesti.

    ReplyDelete
  12. Ma olen kah siin pärast tormi mitu korda mõelnud, et mis seal Muhedikemaal ometi juhtus, lausa ootasin seda blogipostitust! Rõõm lugeda, et pääsesite suuremast laastamistööst - mõne Lõuna-Eesti sõbraga oleme helistanud, et neil aias puud maas ja majade peal ja katused lennus ja mis kõik. Mul on hea meel, et teie lood paremad on!
    Siin läänerannikul ei juhtunud midagi, isegi tuult ei olnud. Kesköö paiku tuli kümme minutit vihma ja kauget äikest mere peal - kõik.

    ReplyDelete