Monday, January 11, 2010

RIIETUMISEST ÜLDISEMALT

Inimesega on sedasi, et ta mõtleb, mida ja kuidas peab tegutsema, olema, elama.
Aga loodus teab seda ise, ilma mõtlemata.
Täna on korralik talveilm, hommikused kraadid -22,7C. Ja mis hakkas juba paar päeva tagasi õues sündima? Puud hakkasin endale pakse härmakasukaid selga tõmbama. Ja mida käredam on külm, seda paksem see kasukas tavaliselt on. Mida soojemaks ilm muutub, seda enam puud seda külma eest kaitsnud kihti maha puistavad. Ja kui saabub külmataluvuse piir, riietavad nad end päriselt lahti. Meil on lund taimede katteks piisavalt nagu igal aastal, aed elab igasuguse muu katteta üle ka - 50C kui vaja. Siin on 3 kõrgpeenart, eks kõrvalt on näha lumikatte paksus. Ega meil endil praegu aias liiklemiseks erilisi võimalusi pole. Aitab mulle ühest hangesuplusest küll:). Kätel oli ikka väga külm:(
Siin peavad ikka päris paraja kõrgusega pingid ka olema. Lauast saab veel kuidagi aimu, aga muu on lumme mattunud.

Ehhhh - ja see fotokas on täitsa tuim tükk. Tegelikult lendleb õhus sätendavaid jäänõelu ja õrn tuuleke, mis kergelt oksi liigutab, paneb lumekristallid aeg-ajalt sätendama nagu süütaks keegi hüplev olevus terves aias väikseid vilkuvaid tulukesi. Piltidel - ei midagi.
Noh, olen täna kohe terve hommiku vaadanud seda ilu ja rõõmsalt edasi looderdanud:)


5 comments:

  1. Jaah, see on vapustav! Meil siin rannas on puud vaid kerge härmakihi all. Aga käisin täna linnas ja Lasnamäe serval võis ahhetama jäädagi. Hea, et ma sinna ahelavariisse niimoodi ei sattunud. Ostukeskuse parklas, kus noored puud parkimisridade vahel, olid peeneimadki oksaraod tubli 2 sentimeetri paksused ja puud nägid välja otsekui valgest karrast kunstpuud. Inimesed jäidki seisma ja katsusid käega neid oksakesi, otsekui kontrollimaks asja tõelisust. Kahju, et mul fotokat kaasas polnud.

    ReplyDelete
  2. mhmh, sama siin. iseasi, et tegemist pole mitte niivõrd külma, kui niiskuse mõjuga ;)

    ReplyDelete
  3. jah, aga koolifüüsika järgi vesi jäätub ikka madalamatel temperatuuridel:)

    ReplyDelete
  4. arvad? :P
    ei seda tänapäeva ilma tea :))

    ReplyDelete
  5. Muide, ma ka vaidleks selle riietumise jutu koha pealt. Meil tekkis see härmatis just siis, kui ilm hakkas suhteliselt kiiresti soojemaks minema, mitte külmemaks. Aga vapustav on, et seda härmatist jagub juba mitu-mitu päeva.külma on mõõdukalt 3 kraadi. Mere ääres käitub see kliima ikka hoopis teisiti, kui sisemaal. :o)

    ReplyDelete