Monday, March 23, 2009

KRAKLEE

Täna proovisin neid krakleelakke ja -värvi erinevat moodi lauatükkidele kanda.

Sellel lauajupil on Avilandrast ostetud krakleevärv.
Vasakul pintseldatud aluspinna värvisuunaga risti, järgmine samapidi, kolmas porolooniga (nõudepesunuustikult) tupsutatud.
Esimesel puhul on krakleeeffekt imeõrnalt aimatav, parem oleks muidugi luubiga vaadata:)

Neljanda variandi puhul kandsin alla krakleelaki. All Caparol, ülal C-Kreul ja krakleevärv tupsutatud peale risti lakkimise suunaga. Caparoliga peenem, Kreuliga veidi suuremate praegudega pind, aga väga suurt vahet tulemusel ei ole. Ainult sedasi on see värv kasutatav. Soovitustes oli kirjas, et mida paksemalt värvi peale kanda, seda parem tulemus, aga nende haamrivarte juures veendusin, et ka paksem värvimine, loe värvi pealemäärimine,ei anna mingit tulemust. Selle lauajupil kasutatud vasemal Caparoli, paremal C-Kreuli. Caparoli effekt ilmneb kiiremini. Pealisvärvi tupsutasin porolooniga. Mida kuivemaks muutus nuustik , seda peenpragulisem oli kraklee kuni selleni, et effekti pole. Loogiline ju- praeguneb pealekantav värv ja kui teda pole, pole ka millelgi praguneda.
Sama võib öelda, kui lakki on aluspinnale kantud liiga õhukeselt.
Ühel kohal proovisin (paremal) värvist nuustikut niisutada veega. Kui vett oli vähe, on tulemus hea. Kui palju, määris ainult pinna. Järeldus- vesi ei pragune:DD
Vasakule proovile vasakusse äärde kandsin lakki väga õhukeselt- tulemust pole.
Mis ma siis teada sain? Lakkida tuleb üsna õhukeselt ja pealekantavat värvi pole vaja veega eriti segada:))) Liiga kuiva ja liiga märja porolooniga mingit tulemust pole. Ühte kohta ei tohi mitu korda porolooniga üle käia (ka proovitud) Kui tupsutamise ajal porolooni kergelt keerata, kujunevad nagu mingid taimemotiivid. Lakki ei tohi enne liiga ära kuivatada- näha vasakul all. Ta peab olema selline tolmukuiv, kergelt naksuma. Ja veel- Caparoli lakk on kolmandiku kallim kui C-Kreul.
Ja see peenevõrguline kraklee tuli kiiresti tupsutades välja küll:D

1 comment:

  1. Nii see tarkus tasapisi tulebki :)))
    Meil veel seda efco krakleelakki, mida Hobipunktist sain, kahte sorti - üks suurema mõra tegemiseks, teine saadeti peenema mõramustri jaoks (mille kahjuks kukutasime raamatukapi ja seina vahele ja ei olegi proovida saanud)
    Švammiga enam ei tee, kuivalt kuivatab liigselt värvi ja kas või tibagi niiskena teeb värvi liialt vedelaks ja suuremad pinnad ei õnnestunud just hästi, pealegi natuke jämeda struktuuriga ning suur värviraiskaja. Aga mul üks helmeste lihvimiseks kasutatav mingi hall filtrivilt, valged tolmuimeja omad lähevad ruttu karvaseks, aga see hall on super.
    Värvi segan topsis, mille põhja tilgutan paar tilka vett (mul valge on kiiresti kuivav Basics akrüülvärv) ja natuke niisutan ka seda vilti, see siis hoiab ka värvi parajas paksuses-niiskuses, kui tundub kuiv, siis kastan vildi ülemised otsad vette ja tasapisi siis annab niiskuse ka värviga koos olevale pinnale.
    Mu kõige ilusam kraklee sai aiapäeviku tagumine osa, ei teagi, mis imega :)

    ReplyDelete