Sunday, March 1, 2015

TÄNA ON MÄRTS

Juba tükk aega postitatakse mitmel pool tänavusi esimesi õiekesi. Kellel õitsevad lumikellukesed, kellel lumeroosid ja veel mõned virgemad ärkajad. Mõni rohib, mõni kobestab. 
 Aga meil on talv. Ja taimed veel kõik kenasti sooja teki all.
Tõsi, kuu teine pool sulatas ka siin mäe-ja künka nõlvad paljamaks, aga aed on ikka veel lumes. Kui soe püsib ja lund juurde ei tule, siis ehk märtsi teisel poolel, mitte varem, hakkame ka meie mingeid ninasid nägema.
Üle mitme nädala 26.02 miinuskraadidega öö näitas valge mitmeid varjundeid. Seni rohelised laigud on kahutatud hallikasvalgeteks.




Eilne, kuu viimase päeva hommik aga tõi endaga nii udu kui tiheda mitmetunnise lumesaju.


Aias pole siiani veel kübetki sulanud, eilne päev andis lisa.


Ainus pisike kohake, mis sulamist alustanud, on soopeenra tagumises osas. Luga on talve alt tulemas uhkelt rohelisena.


Eile käisime külas. Soe päev oli. Mehed tegid ikka veits tööd ka. Kui teised inimesed vaatavad uhkete punaste tuttide poole, mida muidugi keset talvel kuskil aedades veel pole, siis meie kiiks kaldub hoopis tuhmimate värvide poole. "Jahisaak" mahasaetud surnud tüvedelt :).


Ehk hakkab juba veidi ürgsemaks muutuma.


Kolme nädala pärast on ametlik kevade algus. Millal ta täpselt meie maile jõuab, veel ei tea, aga selge on see, et tulemata ta ei jää. Nii on see alati olnud.
Esmaspäeval külvan tšillipiprad. On aeg! Tomatid peavad veel veidi ootama, muudest külvidest rääkimata.

8 comments:

  1. Küll teil on seal alles palju lund, meil on veel viimased haledad laigukesed alles

    ReplyDelete
  2. Seda lund on Muhedikemaal reaalis veel nagu isegi rohkem ja minul 30 km eemal on veel vaid paar kauget võsaveerset laigukest :) no ütle seda Eesti ilma :D suurt kevadet, mis aiatöödele lubaks pole aga veel meilgi. Tegelikult oleks mulle ka selline kena talvine aiamaastik palju enam mokkamööda, eks sellepärast peabki seda vahel vaatamas käima. Hää kui sõpradelgi on :D

    ReplyDelete
  3. Oi kui ilus talv teises Eesti otsas. :)

    ReplyDelete
  4. Teil ongi seal jätkuv normaalne talv, meil kahjuks lumetu, loodan ainult, et ülearu suurt külma ei tule. Märts on talvekuu ja sellega tuleb arvestada, tahad vôi mitte

    ReplyDelete
  5. Jah, tõesti nii erinev kliima. Meil on maa sula ja lumelaike on veel vaid varjulistes kohtades.

    ReplyDelete
  6. Mõnusad vaated! Meil muide ka pool aeda lumine, aga juba ikka tasapisi väheneb.

    ReplyDelete
  7. See on tõepoolest huvitav kui erinev ilm meil on. Eile hakkas õhtul meilgi sadama, aga see oli nagu seenevihm pigem. Lumi on juba unustatud.

    Ilus ja talvine :)
    Hõbehallid tutid on väga ilusad.50 halli varjundit :) No oli siis vaja hea värv viletsa raamatuga ära rikkuda :D

    ReplyDelete
  8. Ilusad talvised meeleolud! Usun, et see lumi pakub stabiilsust taimedele ja on kokkuvõttes parem kui paljas maa teistes kantides (näiteks meil).

    ReplyDelete