Friday, March 20, 2015

TALVE VIIMANE PÄEV

Kuigi kogu märts on olnud soe, ei sulanud meil lumi nii kiiresti kui mujal, isegi täna on teda veel raasuke suure tiigi tagakaldal. Viimane nädal aga kogu oma päikesepaiste, tuulevaikuse ja peaaegu suvesoojaga lausa sundis aeda.
Ma olen igal kevadel imestanud, kust ikka tuleb selline üüratu kogus kõiksugu rämpsu. Enda arust läheb aed talvituma puhtana ja korrastatuna, aga välja sulab hoopiski mingi õudusunenägu.
Terve aed oli iga 10m järel täis sääraseid ja suuremaid hunnikuid


koos sodi kokkukorjamisega tegime igakevadise kujunduslõikuse ka säärastele sagris põõsastele


"Jääminek sinisel jõel"


Sääraseid 

ning teistsuguseid koormaid läks lõkkeplatsi kümneid


Korras aed on ilus aed. Rämps läinud, taimeetiketid üle kirjutatud loetavaks ja põõsad korralikult lõigatud.







Muidugi on nipet-näpet- pisikesi kõrrekesi, üksikuid pudenenud lehekesi-  koristada veel mõneks ajaks. Aga kõige suurem töö on tehtud.


Sõnajalgade pruunid pealsed on samuti maha lõikamata, aga sellega ma veel ootan, sest kord on kiirustamine mulle end kurjasti kätte maksnud. Hävisid kahe õrnema sordi liiga vara alasti kistud lehepungad.
 Enamik mutimullahunnikuid, mida sel aastal on meeletu palju, on samuti kokku veetud.
 Enam ei kannatanud, külvasin mitut sorti tomateid. Igasugu kapsalisi ka, Nemad oleksid võinud  veel oodata, aga hoog oli ju sees :)
16.03 äratasid meid sookurgede huiked. Lõokesi ega muid rändlinde pole me näinud. Kaasa nägi kirjut liblikat, mina pole veel ühtki kohanud.

17.03 hilisõhtu üllatas põhjataevas pea kohal veiklevate, voogavate valkjasroheliste virmalistega. Uhked värvilised sähvivad tipphetked öösel kella 2-3 vahel, mida jäädvustasid paljud fotograafid üle Eesti, magasime me kahjuks maha.
Vaatemäng Tartumaal oli selline
"Aurora Borealis" autor Mart Leib
https://www.youtube.com/watch?v=wGm_qtIb0EI

Väike veesilm sulas lahti kolmapäeval.


Suurel tiigil on täna veel peal viimane õhkõhuke jääjäänuk


Vesi on põhjani läbipaistev


Täna on esimene rahvusvaheline õnnepäev :) Palju õnne kõigile, talv saab loetud tundide pärast läbi. Ega ta minna taha, taevas on umbpilves. Eks seda halli keskpäeva võimendab ka päikesevarjutus, järgmist saame näha alles aastal 2020. Täna öösel olevat võimalik näha ka superkuud.
 Aga tuult pole ja soojagi on 5,9C, nii, et- aed kutsub.



8 comments:

  1. Oo, teie aed juba särab, mina nahistan vaikselt ja pikalt, peenarhaaval :) aga eile imestasin küll kui aru sain, et alles talv aga üks peenardest läikima löödud :) Õnnepäev on ilus päev, olgu siis kõik ülejäänud päevad sedasama :) varsti saab istutama hakata :D

    ReplyDelete
  2. Tere kauni aia omanik. Kirjutan teile siia koduajakirja Maret toimetusest. Sooviksin teiega aiateemadel kangesti paar sõna juttu vesta, natuke nõu küsida ja ühe pisikese ettepanekuga esitada, aga ei leia teie muid kontakte. Ehk oleksite nii kena ja kirjutaksite mulle kai.vaartnou@fookusmeedia.ee või helistaksite 53430823. Suurimad tänud!

    ReplyDelete
  3. Nii palju tööd on teil tehtud. Mul küll pisike nurgake ja iga päev siblitud aga sodi ei näita vähenemise märke. Kusjuures sügisel olin ka täiesti kindel, et aed on korras :)

    ReplyDelete
  4. Küll te olete tublid ja usinad :). Mina olen sügisesest aiakoristusest täiesti loobunud, sest nagu sa kirjutasid, mingit vahet pole, kevadel on nagunii nagu prügimägi. Majaümbruse olen enam-vähem jupphaaval nokkides juba puhtamaks saanud, aga mujale parem ei vaata. Aega on praeguse töökoormuse juures ainult nädalavahetustel ja kui on nii külm nagu täna, ei taha üldse õue minna.

    ReplyDelete
  5. Kevadel koristamata ei saa. See kevad on enne taimekasvu algust andnud pika edumaa koristamise jaoks, muidu on alati väga kiire.
    Teie aed on mitmekylgselt ilus aasta läbi.

    ReplyDelete
  6. Mulle need kevadised koristustööd meeldivad. Omamoodi meditatiivsed ja ka "ennast puhastavad". Aed saab korda ja ise ka nagu koos sellega. Loomulikult sinnamaani, kuni need tööd "meelt ja konte murdma" ei hakka.

    ReplyDelete
  7. On ikka mastaabid ja mõõtmed. Jääminek on muljetavaldav. Muhedikupapa ka :)
    Teil on siin vahepeal nii palju kevadet olnud, et talv ongi hästi ära saadetud.

    Käisin mõttes oma põõsad ka üle.

    ... aga männid, need männid ... on ikka imeilusad.

    ReplyDelete
  8. oh kui tublid olete! :) kõik nii korras....ise ei oska, ei taha, ei viitsi ...kohe miskit veel aias teha! Häid põhjuseid selleks leiab kohe mitmeid! :)
    Aga muidugi on ikka ilus aed teil küll...on mille nimel toimetada! :)

    ReplyDelete