Tuesday, September 23, 2014

SÜGIS TERVITAB :)

Inimesed suhtuvad temasse erinevalt. Küllalt on neid, kellele meenutab ta seda halba ja siis veel toda inetut ja siis miskit koledat kolmandatki.
Neile, kes teda armastavad, saavad aru, millest mina räägin, mida mõtlen ja tunnen. Sügis on imeline müsteerium, mida sõnadega kirjeldada ei saagi, teda peab südamega vaatama
Ma ei saa aru, miks paljud ei lepi sellega, kui need, kes meid suvi läbi rõõmustasid, end puhkama tahavad seada. Meie lubame endale seda kord ööpäevas, kuidas saab siis loodusele kade või pahane olla, kui tema tsükkel teistsugune on.
Tänavune tuli vastsündinule omaselt ägeda kuuldava vihina, looritatud pilgu, kerge pisardamise ja üsna torssis näoga, kuhu keskpäevaks ilmus siiski ka päris pikk ja särav naeratus. Tulija peab endast ju kuidagi märku andma.
Jahedus pidama veel ei jää. Küllap on sügisel veel üksjagu päikest ja sooja taskus varuks. Istutamisel olid vihmaussid päris pinnas ja mõned konnad kalpsasid samuti usinalt ringi.
Aed pole veel sugugi vaikne, väike-ja salulehelinnud ning siisikesed sagivad akende taga, nende liikumine on nii vilgas ja tiivalöögid nii kiired, et fotokas fikseerib vaid viirastuslikud udukogud.
Lepalind jätkab oma nukrate viledega, erinevad rähniliigid on usinamalt kilksuma ja kõvemini koputama hakanud. Eelmise nädala lõpus nägin veel pääsukesi ringi ulamas. Varblased puhastavad jätkuvalt puid, nii rikkalikku toidulauda pole igal aastal.
 Nüüd, sügise hakul on tänavu aeda tekkinud ka mingi hoopis tundmatu, päris kurja häälitsusega lind, näidanud ta end pole ja ära arvata ma teda ei oska.
Õitsvaid püsikuid on praegu veel nii palju, et kõike siia ma ei mahuta.


 Floksidel püsivad õksikud õied, aga `Devuška iz Podmoskovje` on praegu veel täies ilus


Sügisese emajuure kaunis sinine

Hunnitu punanupp alustab kesksuvel ja jätkab lumeni

Eestikeelse nimeta Allium montanum (võiks tõlkida mägilauk) `Spirale` õitseb tänavu kolmandat korda. Igasugu sumisejad leiavad ta alati üles.


Kukeharjad-sügisesed pärlid, tagaplaanil õitseb kare päikesesilm `Lorraine Sunshine`.
Aia rajamise algusaastail püüdsin ma saavutada, et ta õitseks tervenisti suvest sügiseni. Ühel hetkel hakkas see kirjusus mind häirima ja suures aias ei jõua ka niimoodi ringi kapata, et iga päev jõuaks kõik kohad üle vaadata. Hommikul alustades õhtuks veel valmis ei jõua. Seepärast seadistasin ma püsikud nii ringi, et põhiõitsemine kanduks ühest aiaosast teise. Korjasin kokku ka aias hajusalt ühekaupa õitsenud kukeharjad ja leian, et tulemus on seda väärt


Kui lilled õitsenud, oskavad nad end ka teisiti märgatavaks muuta



Lehed pakuvad õitele väärikad konkurentsi

Eoskandjad ilmestavad samuti mõnd kohta päris huvitavalt, kilplehe sügisesed "õied"


Viimane vapper

Hortensiad õitsevad ikka edasi, üks uhkemalt kui teine, aga ka teised põõsad on vaatamist väärt.

Kibuvitsade pikas õitsemises pole midagi tavatut


Isegi kuuse kaenlasse peitunud umbrohi võib sügisel huvitavana paista


Suvikuid meil peaaegu pole, köögiviljapeenras annavad hetkel tooni kullakarvalised peiulilled


Siiani eelistasin terrassivaasides kõigile teistele neid `Million Bellse`. Sel heitlikult suvel aga nad juunis peaaegu ei õitsenud ja kuumas juuli nägid välja kui räädakad. Suureks üllatuseks oli mulle katsetus sinise tiiviklillega. Ei kartnud ta ei vihma ega tugevat tuult, kuum päike oli talle samuti meeltmööda. Õitses korralikult terve suve ja teeb seda rõõmsalt siiani

Öökülm pole veel meie maile ilmunud. Ümbruskonna metsa on valdavalt rohelised


Aga aias on algamas suur maalritöö. Kätte hakkab jõudma puude iluparaadi aeg, enamik neist ootab veel oma aega.
Selles puuderühmas on üks kask, kes muutub sügise hakul esimesena kuldvihmaks.


Vahtrad on alustamas enda ümberriietamist


Kui peenras on selline loitev tõrvik, polegi ta kõrvale õisi vaja. Esimesena kevadel lehtiv vaher (Acer granditentatum) langetab esimesena ka lehed.


Meie oleme kõigi oma suurte töödega lõpetanud, tühjad potid ja kastid ladustatud, enamik tööriistu puhastatud ja hoiule pandud. Jäänud on veel mõned ripakil pisiasjad. Niimoodi pole me veel ühelgi aastal sügist vastu võtnud.
Käes on laiskade hommikute ja pimedateL õhtuteL taimenimekirjade korrastamise aeg.
Tere tulemast! Kesta sa pikalt ja soojalt.

9 comments:

  1. Kestku sügis tõesti soojalt ja pikalt ja töötagu usinalt oma meistripintsliga. Ilu meie ümber ei lõpe kunagi aga sügis on ometi aastaaegadest meisterlikeim :) Armastan minagi seda aega üle kõige. Sinine tiiviklill on üle pika aja pannud mind suvelilledele mõtlema, paar potikest ju võiks olla üle mitme aasta

    ReplyDelete
  2. Sinult on mida õppida :) Kogusin minagi oma kukeharjad kokku, aga tööriistadega ja pottide ladustamisega läheb veel aega.

    Huvitav, et minagi mõtlesin, et veel ei ole kohale jõudnud see hilissügise vaikus, linde on veel kuulda ja konnad kipuvad niitmisele jalgu jäävat.
    Suve soe ots lepitas minusugusegi tulepea. Metsades uidates oli värvumist juba paista ja kaselehtede vahelt seeni otsides oli juba sügise tunne küll. Selle sooja värvilise nagu su aiapiltidelt näha.

    :) Hah, korraks ehmatasin, et kas mu kilplehel peavad ka sellised #sügisõied " olema

    ReplyDelete
  3. Pika ja sooja sügise poolt hääletaks küll. Tänane tuli pisut ehmatava ja hambaid plagistama paneva hooga, aga lubab, et muutub leebemaks. Mul on õues veel palju teha, müügiplatsi talveunne panekuga pole õieti alustanudki ja mõned potistamist vajavad pojengid alles tulemas. Vahepeal kulubki ära paar puhepäeva kaminatule ja sooja teetassiga. Taimenimekirjad peavad paraku veel ootama.

    ReplyDelete
  4. Soovin ilusaid värvilisi sügispäevi.Tundub, et teil seal hakkab lisaks taimeaiale kujunema väike mööblitööstus, kivitööstusest rääkimata.

    ReplyDelete
  5. Loodan ka pikale ja soojale sügisele, sest kõik sügistööd alles tegemata - sibulad vaja mulda saada ennekõike, kuid mõnda võib-olla tahaks veel tellidagi. :) Kaunist sügist!

    ReplyDelete
  6. Kaunist sügise ja ilusaid ilmu veel, lihtsalt nautimiseks kui olete nii tublid olnud, et otsad kokku tômmatud.
    Karedad päikese silmad on ühed vahvad tegelasega, moodustavad suure puhma ja ôitsevad ja ôitsevad....

    ReplyDelete
  7. Lisan juurde, et nii düsgraaf ma ka ei ole nàgu üleval näha, lihtsalt tahvli pakutav eestikeelne sônavara pole veel piisav

    ReplyDelete
  8. Sügise värvid on väärtuslikud. Kaunist pikka ja sooja sügist!:)

    ReplyDelete
  9. Sa kirjutad nii ilusasti, nagu kallimast ja küllap ta ongi Sulle kõige armsam.Sügis toob ka mulle juba vähe meelerõõmu.

    ReplyDelete