Monday, May 13, 2013

AIAPÄEVIK VÕI?

Mõtisklesin hommikul, et mistarvis üleüldse see aiablogi vajalik on, kui teda nii lünklikult peetakse. Et kõik, mis aias sünnib, kirja saaks, oleks vähemalt kevaditi vaja siia teha 2 sissekannet päevas. Elu ei koosne vaid suurtest asjadest, projektidest ja uhketest õitest, tegelikult on kõige olulisemad need miljon pisiasja, millest kõik tähtis koos seisab.
Laupäeva 11.05 öösel sadas korralikult vihma, päev oli soe, muld soe ja niiske. Külvasin kõik porknad, errrned, muud libled ja suled, niipalju kui ma neid üldse kasvatan. Tänavu siis umbes 2 nädalat hiljem kui tavaliselt. Porgandi ja tilli oleks võinud muidugi ka lumme külvata, aga muud ilmselt mitte. Õpetuseks endale niipalju, et tomat tuleb külvata ikka õigel ajal, mitte kuu aega hiljem. Ei tähenda see paks märtsilumi midagi, päriskevad tuleb ikka õigel ajal.
Vihm ja eelmise nädala kuumad ilmad panid ka heina vohama, esmakordne niitmine sel aastal ka umbes 2 nädalat tavapärasest hiljem.
Aed on kobestatud, rämpsust lõplikult koristatud. Ja näeb hea välja, järgmise korrani:)
Pühapäeval jõudsime istutada vaid kuldsete lehtedega kolmetipulise metsviinapuu  (Parthenocissus tricuspidata) `Fenway Park`, seejärel saabus  looderdamise elik tordisöömise aeg.
" Pruut" on valges nagu igal kevadel. Kogu õu on purju panevat magusat lõhna täis. `Pissardii` on roosas õieehtes, forsüütiad pole samuti veel lõpetanud, toompihlakad alustavad. Õitsvaid püsikuid varsti enam loetleda ei jõua- lumeroosid, bergeeniad, kilpleht, epimeediumid, mukdeenia, mõned emajuured, murtudsüdamed, brunnerad, karukellad. Homme on uus päev uute õitega.



Tõmbasin helerohelisele taustale paar värvitriipu. Minu meelest sai päris hea :)


Elu kui Inglismaal, ilmajututa ei saa kohe kuidagi. Eilne, ehk siis pühapäev oli sombune, hommikul vaid +10C, päeval pisut rohkem, õnneks polnud tuult.  Pole sel ilmal mingit parajust, täielik mõõdutunde puudumine, kõike antakse äärmusest äärmuseni.  Eelmise kolmapäeva +30,4 oli isegi lindudele liig, mis liig. Leebe tuuleõhu asemel pakutakse marutuult või täielikku tuuletust. Temperatuurikõikumised on ülisuured, täna peale hommikuse äikesetormi läks nii külmaks +6C, et kamin tuli küdema panna. Lõunane kraadiklaasinäit aga on jälle +23C, maa aurab paduvihmast. Külvid mõnulevad :).
Ööseks peab aknad sulgema, ööbikud on kõige ehtsamad kisakõrid.

9 comments:

  1. Mul pole veel pungasidki päriselt õuna-ja kirsipuul. Küll aga kirss-kontpuu õitseb.Imelik on see ilma vahe, teil hakkas kõik hiljem ja nüüd olete jälle ees.Küll aga õitsevad kõik väga kiiresti ära, paar päeva- ja kutu.

    ReplyDelete
  2. Ega meilgi kirsid veel õitse, usinad varased õitsejad on tegelikult alõtsade sordid. Aga kui uus kuumalaine tuleb, siis muidugi õied kaua ei püsi, isegi ilus heleroheline kipub vägisi roheliseks muutuma.

    ReplyDelete
  3. meil ei õitse peale nartsisside suurt midagi, täna tuli esimest korda vihma ja nii soe pole kordagi olnud, et saaks lühikese varrukaga olla

    ReplyDelete
  4. Õnneks kisub meil ka vihmale. Korra juba piserdati peenrad üle, ehk tuleb öösel veel lisa. Näib, et kõigile meeldib - roheline vine metsa kohal tumenes varjundi võrra ja hommikul veel kahe vahel olnud tulbid läksid lahti.

    ReplyDelete
  5. Kreegid jt luuviljalised õitsevad mitmel pool nigu hullud. Mul oli sel aastal jälle imeline võimalus väljas töötades looduse roheliseks muutumist loetud tundide jooksul:)oma silmaga näha. Forsyytiatel on kevadises aias oma vaieldamatu aukoht. Homme hakkavad minu aias noored pirnipuud õitsema, oleks aint mesilasi.
    Teie aia huvitavaid asukaid oleks väga huvitav uurida. Ilmselt on seal tegelasi, keda meie botaanikaaedadeski pole.
    Et kevad pysiks värske!
    Kaaren.

    ReplyDelete
  6. Need triibud on väga ägedad:) `Erecta`? Haab?

    Ehh, kui blogi oleks aiapäevik, siis oleks ööpäeva veel tunde vaja. Need väikesed asjad ja rõõmud, ma üritan neid nüüd paberil hoida, aga ka siin läheb aeg napiks ja ikka kipuvad päevased augud sisse tulema.

    Küllap on teil seal ohhh-kui-ilus-kõik

    ReplyDelete
  7. Just! Sul on kooliskäimisest palju kasu. Istutasime need `Erectad` 10 a. tagasi pisikeste vitsakestena (30 cm), kõrguse saavutasid vast 5 aastaga, nüüd võtavad pisut jämedust, aga oma saledusega võtavad ikka vähe ruumi. Ja mulle meeldib nii nende kevad-kui sügisvärv.
    Ma arvan küll, et meil on ohh-kui- ilus -aeg nüüd käes:)

    ReplyDelete
  8. Malbe pruut oma õrnas rüüs on üle kõige!

    ReplyDelete
  9. Nüüd olen kõrvust tõstetud. Tegelikult on kool+sinu näpunäited, ükskord jääb meelde ka. Ja mul on ka oma `Erecta` istutet. Mnjah, neid võinuks ikka kaks olla...

    :)

    ReplyDelete