Tuesday, April 30, 2013

APRILLIKUU NALJAD

Homsest on aprill minevik. Et ta ülimalt jahe, vahetevahel vihmane ja kuu lõpus ka kergete hallahommikutega olla võib, pole meil sugugi nii ebatavaline. Loomulikult on enamus püsikuid äraootaval seisukohal,  sest keskmine 5 või kuhugi sinnakanti, pole küll nende arenguks soodne. Ju nad tajuvad kuidagi, et selline ilm kestab veel umbes pool kuud, ega mai lõppki teab mis suvi veel pole. Külma kätte ruttamisel pole mingit mõtet.
Õitseb ju küll igasugu kevadist hingekosutavat pisisibulate pudi-padi, aga kui säärane madalam kraam on suures aias laiali pillutatud, enamik erksavärvilisi suuri padjandeid alles seab peale ärkamist oma soenguid ning silmade kõrgusel on puud-põõsad raagus, siis mingit suurt, pillavalt rõõmsat  õitsemist veel pole.
Kui aias poleks okkalisi ja mõnd värviliste okstega põõsast, näiks aed oma pruunikirjuliste vaipadega üsnagi troostituna.
Mõtlesin äsja, et tavaliselt oleme sel ajal ajanud välja  oma muruste kohtade taltsutamiseks niidumasina, aga tänavu pole  hein kasvanudki, isegi võilill ei näita oma nägu, vaid karulauk vuhiseb kasvada.
Ega ma virise. Mulle isegi meeldib, et ajaga polnud vaja võidu joosta.  Aed on suure kevade, või siis hoopiski suve, vastuvõtuks tasapisi puhtaks saanud. Iga taime juures on olnud aega pikemalt peatuda ja tema ärkavat seisundit uurida. Kui välja arvata talvine kitsede rüüsteretk, võib tulemusega vägagi rahule jääda. Vaatamata üsnagi kehvale talvele, on kõik külmahellad ja ka niiskustundlikud elus.
Uued suurelehised hortensiasordid on oma esimese Eestimaa talve edukalt üle elanud, tundmatu sugupuuga lätlaste kohta on veel vara midagi arvata.
`Endless Summer Original` on neist kõige virgem

Vaatamata kõigele on ka selline, seekord siis vägagi tagasihoidlik kevad ikkagi ilus. Kui lumi kord lõplikult sulaks ja kasukad ka seljast saaks, võiks ju nende naljadega isegi rahule jääda.


6 comments:

  1. Tuleb tänavu härgadega. Ma kartsin küll, et äkki hakkab kuu lõpus perutama ja teeb kuuma nädala nagu igal aastal, aga seekord läks kogu aur lume sulatamise peale.

    Sibulilled on tõepoolest rõõmustavad, aga kipuvad kaotsi minema. Mul on sel kevadel oma helmikpööriste ja tipmise puksrohu üle ikka väga hea meel - aial on natuke nägu ees. Mägisibulaid promoks ka ja teil on ju kaktuste müür. Isegi minu kribalik elas talve üle, aga tal pole veel müüri.

    Huvitav kevad tänavu.

    ReplyDelete
  2. Sinu aed on kuidagi äkiline >) Ma iga aasta vaatan, et alles on Muhediku aed minu omaga sarnane: suured lumehunnikud jms ja siis hops, oled järsku paari nädala jagu minust eespool. Aga ongi hea vaadata!

    ReplyDelete
  3. Näed siis, ikka veel leiate kusagilt lund. Meil on see aasta natuke paremini läinud. Lumi läks kiirelt. Aga sellegipoolest, ilmad on suht jahedad. Vahel on mõned helged momendid kus on kraade natsa üle 10, aga enamuses on ikka jahe. Ja kui veel tuul ka on, siis on ikka täitsa jahe. Eile sai ka päeval käija ilma jopeta, aga õhta läks jälle käest ära. Meil võib ju siin lumi kiiremini ära minna, aga teila läheb ilm ikkagi kiiremini soojemaks. Aga tegelikult on kuidagi "ühtlaselt" see kevad muutunud. Suuri üleujutusi pole olnud ja eks see soe ka kunagi tuleb. Keegi siin olla öelnud, et suvi tuleb septembris. Mnjah, imelikud naljad. Ega enne jaani nii kui nii õiget suve ei tule. Ikka peale pööripäeva hakkab õieti soojemaks minema. Seda enam, et reegliks saanud vihmane jaanipäev ka ju veel ees alles.

    ReplyDelete
  4. Ka meie aias on vähe värve. Kui noored helmikpöörised oleksid suuremad, siis oleks pilt ehk veidi värvilisem kuid praegu on nii nagu on. Krookused saavad kohe läbi, hetkel on alustanud kerapriimulad, ülejäänud on veel avanemata õitega. Hämmastusin kui ilus oli puhkemata roosa priimula! Ja vähemasti hakkavad "lavale" tulema ka kõik laugud ja liiliad, kes seni üsna varjusurmas näisid olevat.

    ReplyDelete
  5. Aprilli punkt sai nii tuuline, et raske oli uskuda, on see tõesti nii võimalik?! Asjad lendasid mööda õuet ringi, lõhnav kuslapuu kukkus seinalt maha... Oh seda elu ja ilma.

    ReplyDelete
  6. Ei härgadega, hoopis teosammul ja savijalgadel...
    Sõstrapõõsastel ja toomingatel on pungad puhkemas, muidu pole peale pisikeste sibulaliste õues kedagi vaadata.
    Tuul on muidugi vastik, aga vähemalt puhub liigvee minema, kuivatab maad.
    Vaat see viimane pilt oli tõeline ugri yrghuumor:) kust te selle luma kyll välja koukisite, mulle ei meeldiks kuidagi uskuda, et õige lumi on, maikuus.
    Terv, Kaaren.

    ReplyDelete