Monday, March 25, 2013

MAARJAPÄEV


Maarjapäev, alati 25. märtsil, on meie rahvakalendri üks tähtsamaid ilmaennustamise päevi. Kui palju tänapäeva inimene nende vastu huvi tunneb ja midagi tähele oskab panna, on iseasi. Aga tarkust on neis piisavalt palju ja sellesse tuleb suhtuda tõsiselt ja lugupidamisega.
Peamiselt leiab endeid kevade kohta, millal ta tuleb ja milliseks kujuneb. Ju see kevadeihalus on inimestes ajast-aega pesitsenud, aga ei igatsetud siis niisama looderdamist ega rannas vedelemist. Olulised olid ikka saagid ja võimalused töötegemiseks- viljad, heinad, kari ja uus pikk üleelamist nõudev talv. Eks need ole ka praeguse põllumehe märksõnad.
Olen palju aastaid kirja pannud, milline on olnud 25 märtsi ilm, mis sellele on eelnenud ja järgnenud ja püüdnud ära arvata, milline võiks tulla kevad, suvi ja isegi sügis. Minusugusel ju tegelikult  pole selleks mingit erilist vajadust, aga huvitav on siiski teada saada, kuipalju tõtt neis vanades ütlemistes on. Suuresti peavad nad ka tänapäeval paika.
Laupäeva hommik -17,8C, lumesadu. Pühapäeva varahommik - 10,8C.
Kõige olulisem- öö vastu tänast  - külma -11,2C s.t. kõik aiateibasse pandud munad on lõhki. Järelikult ootab meid veel 20 külma päeva.
 Kui mõni päevake ongi veidi soojem, pole see siiski veel kevad. Enne 10.04 pole midagi oodata. Seda toetab väide, et kui 2 nädalat enne maarjapäeva kannab lumi koera, kannab ta 2 nädalat pärast seda härga. Sarnaseid, erinevate nähtuste kohta, aga üksteist toetavaid, leiab veel küllaga.
 Terve veebruar nägi ette väga külma märtsi. Siis panin kirja, et aias pole kindlalt veel kuu aega midagi teha.
Mõned teistsugused viited ka. Pööripäeva tuul puhus põhjakaarest. Kuu on külili. Viimaseid kuuseokkaid nägin langemas veel veebruari viimasel päeval. Sellest 40 päeva teeb, tahad või ei taha, samuti umbes 10.aprilli. Ainult päike ja lõhnad kevadet tuua ei suuda, selleks on ikka ka plusspoole temperatuure vaja. Kui aga ka tänane öö miinustes on, pole üldse võimatu, et päriskevadeni tuleb veel 40 päeva oodata.
Eilne päev aga tõotab isegi veel aprilli lõpus jahedaid ilmu. Ega saagi ju väga soojaks minna. Meri on jääs ja tema hoiab ilma jaheda. Jahe kevad on aiale ja inimesele hea, lubab toimetada, pikalt lehtida ja õitseda.
Kahju ainult, et tänase päevaga peavad olema lõpetatud kõik naiste talvised tööd. Kohe ei teagi, mismoodi neid külmi nädalaid sisustada, raamat on küll väga hea kaaslane, aga 24/7 on ka teda pisut palju.
Võimalik kevade viibimise põhjuseks võib olla ta soov edasi lükata šokki, mille üks tõsine aiandaja  peale pika  vesise sügise ja tänavuse kummalise talve võib saada. Usun, et nii mõneski aias võivad kaod ja taimekahjustused olla vägagi suured.
Tänane on puhkepäev. Ei mingit tööd. Viskame jalad seinale ja joome punast veidi, et põsed ikka jumekad püsiks.



9 comments:

  1. Meil oli hommikul -2 ja praegu sulatab Tallinna lähistel ikka täiega, veed voolavad. Meri meil ka jääs pole, vahepeal üritas, aga tormituuled tegid oma töö. Aga et enne 10.aprilli kevadet tuleb, ei usu minagi.

    ReplyDelete
  2. Siis läks minu päev küll täie ette. Olen terve päeva voodis vedelenud, palavikujärgne värk. Esimene päev söögiisuga. Korraks käisin õues, aga see lumi, katab hästi küll, aga midaiganes.
    Ega ma pika kevade üle ei nurisegi, las see pagana lumi sulab ära ja tuuled võiks ka nädalaks seisma panna või õhemaks teha.

    ReplyDelete
  3. külm on jah. ja pole seda nägugi, etpaari nädala jooksul soojaks läheks

    aga meri ei ole siinkandis jääs. ilmselt läänesuunas on.

    ReplyDelete
  4. Lume sulamiseks on jah sooja õhku vaja. Ainult päike sellest lumevaibast jagu ei saa. Ka EMHI väitel sulatab just soe õhk kõige rohkem lund. Aga kui külmad jätkuvad, siis pole vaja ka seda lund ära sulatada. Las kaitseb. Aga kuradimuse libe on. Ma olen see kuu ikka päris palju siin libisenud. Põlved kohe vahel valutavad peale jalutuskäiku. 10 aprill sobib mulle küll kui lumi selleks ajaks peaks isegi läinud olema. Ega mul muud vaja olegi kui just lumi oleks aprilli teiseks pooleks lännu. Mul vaja rohulõikur tööle panna ja siis neid eelmise aasta võrseid lõigata. Aga soojaga on nii, et ega seal polekski ju normaalne praegu tahta +10 kraadi. Isegi kalendari järgi hakkas alles eelmine nädal kevad. Ja aja mõistes meil ka veel ju talveaeg, kuigi mitte kauaks. Ülessoojenemine võtab veel aega ja kera nurk pole vist ka veel see päris õige.

    ReplyDelete
  5. Põnev, seda koera ja härjavärki pole kuulnudki, kas see rohkem Lõuna -Eesti lausumine. Lumi on meil ka põlvini, normaalsetel inimestel, minusugusel jupil ikka tunduvalt kõrgemale.
    Täna õnnestus kasvuhoonesse sisse saada, selgus, et kõrge hange ja ukse vahele oli vahe sulanud. Kuidagi tusane ja kurb oli seal. Mulla pealmine kiht umbes 5 cm kuiv ja siis jääs pinnas. Tea kas peaks sinna, kus taimed kasvavad , vett või lund panema? Vist on vara, peab ikka sulamise ära ootama

    ReplyDelete
  6. Sakus sulas eile esimest korda kohe täiega. Lume alla tuli sulavesi, mis maasse imbudes ka maad sulatab. Ended on huvitavad. Näis, mis tuleb.

    ReplyDelete
  7. Milda, mina olen ikka kasvuhoonesse lund pannud, kohe ikka väga palju. Muidu peaks hakkama teda enne taimede sisseistutamist külma veega kastma, aga nii soojendab päike niisket pinnast

    Ended on põnevad tõesti ja neid on väga huvitav jälgida. Olen mõelnud ka seda, et äkki on kalender kuidagi nihkes, mis võib neid tulemusi mõjutada, aga eks siin ole ka muid mõjureid.

    Meil niimoodi ei sula, päike on lund küll veidi õhemaks vajutanud, aga ei mingit solinat ega vulinat

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete