Wednesday, September 7, 2016

HOMMIKUD ON SIIN UDUSED

Kuu algas kuivade päikesepaisteliste päevade ja soojade öödega. Ja kõik need päevad kuni tänase vihmani on meil kas varahommikul, keskhommikul või isegi lõuna ajal kerkinud õuele udu. Mõnel päeval hõredam, mõnel tihedam. Mulle see eelsügisene udu meeldib, ta pole veel tinaraske, vaid õrnõhuline, veidi müstiline ning ennustab ta sellist sooja ja mõnusat ilma veel vähemalt kuuks.
Hein kasvab umbrohuga võidu. Maa on sadudest niiske, päevad ja ööd soojad ja mis neil viga siis vohada. Tuleb vist käega lüüa, tänavu on see võitlus nendega eriti lootusetu. Ja üldse kõik tööd, mis aeda puudutavad, on seiskunud. Äkki tuleb veel paremaid päevi, kus tegutsemistahe tagasi tuleb.
Aga aias on kõigele vaatamata ilus
Ilukudujate töö
Nii peen pits
Kui teised hostad on lõpetanud õitsemise ja on juba üsnagi sügisese moega, siis `Birchwood Parky`s Gold` alles alustab oma imeliste lumivalgete õitega

Ma olen täielikus segaduses. Iiriste vahele on istutatud üks põõsas. Millal me seda tegime, pole aimugi, üheski nimekirjas teda ei figureeri, silti küljes pole ja mul pole aimugi, kes ta selline täpselt on. Meelepete ta ju pole, kasvab ja viljub ka veel :) Mulle meenutab ta veidi punast arooniat, äkki ongi?
Jooksik hakkas oma tegu häbenema :)

Kurkidega on asjad enamvähem ühel pool. Kuigi neid veel tuleb ilmselt päris pikka aega, purki ma neid enam ei pane, aitab küll. Nüüd algas tomatite pealetung, See pole mingi šašlõkipang
ja niiviisi üle päeva
No ei viska ju sellist hüva kraami komposti. Kõik tuleb ikka pottidesse panna.



ja seened trügivad samuti uksest sisse. Muidugi rõõmustan ma nende üle hullupööra. Osa riisikaid ajasin läbi masina, hea kohe salatiks vms võtta.
Meil on tekkinud isesugune mägisibul. Ise me küll teda sellesse müüri ei istutanud. Aga näe, kasvab ja viljad ka veel küljes :D Justkui kasvuka omadest veel ei piisa.

Mu purkimise tulemus on selline, et keldris tuli riiuleist puudus ja täna tegi meespere ühe suure korraliku juurde.  Kui ma nüüd ütlen, mis täna lõpuks kokku lugesin, siis inimesed hakkavad ilmselt suure häälega naerma. Keldris on tänase seisuga 35 eri nimetust soolaseid hoidiseid, kokku 250 purki+ 10 3-liitrilist kotti õunamahla. Kui arvestada, et nende valmistamiseks kulus 1,5 kuud, siis polegi see nii suur töö olnud, umbes 6 purki päevas :D. s.t. et puhkepäevi oli mul vahepeal piisavalt, nii pisikeste kogustega ma ei opereerinud. Ma arvan, et nüüd ehk piisab ja ma olen selle tööga ehk lõpetanud. Vähemalt nädalaks küll. Kõrvitsad jagan suures osas laiali, mõned purgid on vaja küll Muhedikupapale valmistada, ise ma sellest salatist ei hooli, osa läheb püreena sügavkülmikusse. Ja eks peab siis mõtlema, mis nende tomatitega, mis veel valmimas, peale hakata.
Kui ma õhtupoolikul arvuti juurde tulen, imetlen, mis sünnib aknataguses kontpuus. Seal on pidevalt kümmekond erinevat lindu. Pildistada on neid raske, nad on väga vilkad putukaid püüdma ja lisaks sellele tajuvad nad mu liikumist, aga ühe ma siiski tabasin
Selgete ööde tähesadu :)

Ootan peatselt algavat sügist, loodetavasti tuleb ta pikk ja värviline.

9 comments:

  1. Teie olete oma purkimisega ikka puhta hulluks läinud :P Seda hääd ei jõua terve aalujate kambaga ka ära süüa :D Need suvelõou kudumid kuusehekis on ühed mu lemmikud aga teie jooksiktomat ajab küll naerma. Selliseid asju juhtub ainult Muhedikemaal, et taimed iseenesest jumal teab kus kasvama hakkavad ja see põõsas võib vabalt punane aroonia olla. Minu omal veel küll mammud punased aga sedamoodi see teil välja näeb. Ilusat, pikka ja värvilist sügist loodan minagi. Kestku need udud veel kaua :) Ja kevadel oleme kõik jälle triksis-traksis ja jubedas aiaisus

    ReplyDelete
  2. Mina jätsin puhtast laiskusest oma niigi väiksest päris-lillepeenrast pea pool omapead; nüüd vaatan, et päiksega on eriti ilus; umbrohi loob hõredalt tärganud suvelilledega kooskõla.

    ReplyDelete
  3. Võimas hoidiste armee, tuleb gurmeetali.:)
    Aga ilusa sooja septembri me oleme peale seda pikka leotamist ära küll teeninud. Meil ka juba 2 nädalat kuiva pidanud. Imeline langevate tähtede pilt.:)

    ReplyDelete
  4. Meil on aed samuti padrikus, traktoril järjekordselt midagi viga, aga ma üldse ei põe. Loodan ka pikale ilusale sügisele, kui lihtsalt aias jalutada ja nautida, sest milleks muidu seda aeda üldse ju vaja oleks :)
    Meil ei taha sel aastal üldse tomatid punaseks minna, mõne üksiku olen saanud.

    ReplyDelete
  5. 6 purki päevas poolteist kuud järjest? Oi, sa oled tubli olnud!!! Mina küll nii tubli ei ole.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Päris nii ju pole, mõni päev oli purkide kogus 3-4 kordne, s.t. puhkepäevi oli vahepeal piisavalt :)

      Delete
  6. Hoidiste kogus on aukartustäratav! Vapustavad aiavaated, hommikused pitsipildid, öised tähesajud-kõik on üles võetud. Millal siis hingetõmbeaeg on? Säravat sügist!:)

    ReplyDelete
  7. hoidised on vägevad! algul võibla tundub, et jube palju.. aga teisalt - süüa tahate te ju iga päev. ja mis veel parem lihakõrvane olla saab, kui erisugune köögivili. kui peaks iga jummala päev ühesugust hoidist sööma, siis ilmselt tüütaks väga kiirelt ära. mäletan oma vanavanemate hoidistamist - nad ka ikka purkisid palju ja kõike.. aga küll oli talvel hea süüa :). ma arvan, et iga lõuna- ja õhtusöögi kõrvale söödi enda hoidistatud söögivilja.

    ja mde - vihjeks võin öelda, et kuivatatud tomatid on jube head. raputa ainult kuivatissepannes vääääähekene ürdisoola peale, saavad nii maitsvad, et kaovad imeväel :).

    trumm

    ReplyDelete
  8. Nii tublid hoidistajad, meil pole selle kogusega võrreldes kohe peaaegu midagi, pisut õunamahla( seda muidugi veel teeme lisaks), suts õunamoosi ja veidi teravat salatit kohe kasutamiseks.
    Sügavkülmas ka veidi.
    Aga kui saaki saab, tulebki kõik salve panna!(Milda mõttetera:))

    ReplyDelete