Tuesday, July 5, 2016

VETT POLE KUNAGI LIIGA PALJU :)

See pole minu arvamus, aga keegi teine kuskil kaugel või kõrgel mõtleb küll nii.
Igatahes muutsid juunisajud aia tõeliseks džungliks. Isegi vesiroosid ei mahu enam väiksemasse veesilma ära.

Hosta `Spinner`s Lavender` on väikese pajukese lausa enda alla matnud
Paar nädalat tagasi oli iga rodgersia liik ja sort selgesti eristatavad, nüüd on siin ehtne võsa
`Birchwood Parky`s Gold` on siiski enda ümber pisut vaba ruumi jätnud
Maa on nii märg, et rohida ei saa ja niitmisest saab vaid unistada. Siiani korralikult niidetud heinast  hakkab meetrikõrgune lilleniit saama.
Juuli kahel esimesel päeval kruvisid termomeetri näidud aina ülespoole, ületades jälle 30kraadi piiri. Lilledel oli vist hea- soe ja niiske, õisi puhkes iga päevaga aina rohkem ja rohkem.
Liiliad on ikka ühed äraütlemata ilusad lilled.
M.Rangi `Täpi`
Nende kahe sordi etiketid on jalutama läinud, kui ma veidi otsin, leian nimed siiski üles.


`Vischenka`
`Parisienne`
Päevaliiliad tõotavad samuti uhket õitsemist. Üks punasematest on `Markiis`

Juba õitsevad floksid ja sügisheleeniumid

`Tie Dye`
Küll võib üks õieke olla õrn, tagasihoidlik, puhas ja armas.
Karoliina kibuvits (R.carolina)

Marguse kingitus `Novalis` on üks väga vastupidav roosisort


 3.juuli hommikupoolik oli kuum ja päikeseline. Aga siis ta tuli. Algul oli see kell 12.46 Valga poolt edelast tulema hakkav pilveke üks pikk, aga kitsas tume triip, mis muutus järjest mustemaks ning liikus hirmsa kiirusega meile lähemale

Mida lähemale ta jõudis, seda pimedamaks maailm muutus. Kolme minutiga oli torm meie õuel. Kõmin muutus üha ähvardavamaks ja välkudel enam vahet polnud. Tuul väntsutas puid ja põõsaid ja mingil hetkel saime ka rahet. Vihma tuiskas ülalt alla, alt üles ja piki maapinda horisontaalselt.

Ükski pilt ei suuda edasi anda seda, mis meil tegelikult toimus ja seepärast kasutan ma Andres Rootsi videot Youtube´st, sest vahet pole, kas see on tehtud meie õue peal või 15 km eemal. Pilt on 100% tõene, täpselt selline see torm oligi.

https://www.youtube.com/watch?v=QiSo9JKyb7M

Kui vesi ja tuul olid umbes pool tundi paigal märatsenud, hakkas pilv liikuma Tartu suunas, aga ka meile jätkus teda veel kauaks. Elekter jäi meil õnneks alles, sest ümberkaudu pole enam puid, mida murda ja mis liinidele võiksid langeda. Eelmised tormid on oma töö teinud.
See looduse stiihia oli tegelikult omamoodi ka ilus ja seekordne polnud nii kole kui 08.augusti 2010.a torm, mil meie kivimaja ragises nii, et me juba mõtlesime, et niiviisi jäävadki inimesed koduta. Nüüd kirjutatakse, et tookordne andis välja korraliku orkaanimõõdu tuule kiirusega 26,5m/s.  Nii, et seekordne tuul oli ka ülivõimas, aga me oleme sääraste tuulte poolt juba karastatud.
Meie terve alev oli küll üle 2 tunni elekrita, Võru mnt oli täis murdunud puid. Ja meist 5 km kaugusel elav poeg ei pääsenud murdunud puude pärast tormijärgselt autoga koju.
See tuulte teekond on ikka naljakas asi, sest järveäärsetele oli see vaevalt keskmise paduvihma toonud, ei mingit erilist tuult ega tormi.
Aga see veehulk :D Ühe tunniga saime me ilmselt kätte selle 2 nädala jao, mis maist veel vajaka jäi.
Ega sellega asi piirdunud.
Eile s.t. 4.juuli oli hoovihmahoogude päralt. Vaevalt sai üks sadu lõppeda kui teine platsis oli.
Tänagi 5.juulil saime oma 3 äikeseportsjonit valuvihmahoogude ja kerge rahega kätte. Kohmasin rahet pildistada siis, kui ta juba sulama hakkas ja selle 3 tera ülesriputamisel enam mõtet pole. Ka tuul oli äikese ajal keskmisest tugevam, aga see oli üleeilse kõrval lapsemäng.
Maa istutusaladel lirtsub, tiigid ajavad üle.
Nii, et rohimise ja niitmise lootust ikkagi lähiajal ei paista. Mul oleks vaja üles võtta lubatud taimed, aga kui nüüd nii jätkubki, et iga poole tunni tagant midagi kaela kallab, on küll halvasti. Vast leitakse siiski see paar kuiva tundi.
Ja projekt, mis jäi pooleli 28.06, ongi pooleli. Otsa sai kattematerjal ja mulle tundub, et ka mõni kõrsik on veel seal puudus, kuigi neid uusi istutasime sinna päris mitmeid. Ükski asi ei sünni põhjuseta, ilmselt tuleb ka mõned püsikud siia vaadata.

Sajab, muudkui sajab. Ilmselt saame nüüd südasuvel kätte ka talvise olematu lumevee.

4 comments:

  1. Teil on tõesti seal täiesti oma kliima oma tormide ja piksepilvedega. Meil oli 02 päeval tagasihoidlik padukas, 03 natuke seenevihma ja ülejäänud päevad on kuivad olnud.

    ReplyDelete
  2. Mnjaa, meilgi on igal päeval vihmahooge olnud, küll väiksemaid, küll suuremaid ja aiatöödega on viletsalt aga torm riivas meid vaid servaga ja järgmisedki päevad on olnud tavaline eestimaine suvi. Aga taimedele vist meeldib jah, nii soovituile kui soovimatuile. Sellest tuleb teil jälle üks ilus koht seal pruudi all :)

    ReplyDelete
  3. Meil oli eile küll väga tuuline, aga päike paistis terve päeva ja õhtuks olid platsil potid juba nii läbi kuivanud, et tuli kastmine paariks tunniks peale panna. Mul poleks mitte kui midagi selle vastu, et iga päev natuke sajaks.
    Mati Rangi liiliavalikule peab vist silma peale viskama, see Täpi on väga armas.

    ReplyDelete
  4. Meil see vihm sel aastal laianud ei ole. Uus ala on teil jälle põnevus kuubis

    ReplyDelete