Friday, July 15, 2016

JUULI ON POOLEKS

Kuu esimese poole sajud hakkasid juba väsitama, midagi tarka aias ju teha ei saanud. Meestel hakkas koguni nii igav, et kui muud ei saa, siis auke kaevata ja hunnikuid tekitada on ehk ikka võimalik :)

Esmaspäevast anti meile 3 kuiva päeva. Oli see vast suur õnn. Kõigepealt tuli teha üks korralik fotokatiir ja seejärel kulus kogu aur niitmisele. Korda said õuealad ja 1/3 parki.
Mulle meeldivad kõrgekasvulised püsikud, kui nemad puhkevad, on tõesti südasuve aeg. Ja veel meeldivad mulle kõik pisut veidrad õied
Kaunis teleekia (Telekia speciosa)  on tõesti kaunis :) Kuidas küll üks tugevakasvuline ja suurte lehtedega taim säärase niru, aga pilkupüüdva õie suudab valmis teha, on mõistatus

Väga toredad taimed on varju ja niiskemat pinnast vajavad upsujuured
Must upsujuur (Veratrum nigrum)

Roheline upsujuur (Veratrum viride) ja tema kõrval õrnõhuliste õisikutega südajas makleia (Makleaya cordata)

Ängelheinad on ühed võrratud taimed. Neil võib imetleda nii õisi kui lehti `Elin`
Ja muidugi ei saa aias mitte kuidagi hakkama lursslilledeta (Cimicifuga). Temast veidi allpool õitseb kollane ängelhein.

Kõige võimsamaks kasvavad aga uhked vaigulilled (Silphium). Kõrgete istutusala on praegu just sellise, veidi metsikuvõitu välimusega, mis mulle meeldib.

Floksid peavad aias samuti olema, mulle meeldivad nii nende õied kui lõhn. `Helmi Puur`

Rahmeldajal oli vist õigus, kui ta kirjutas, et rohimine on out :) Ega vihmaga saagi, aed on täitsa hukas, aga koos metsporgandiga on `Lilac Time` päris huvitava koosluse moodustanud

`Blue Paradise` on minu jaoks üks ilusamaid ja rikkalikkumaid õitsejaid
Ka kellukad kuuluvad mu lemmikute hulka, aga neid on meil imelikul kombel kuidagi väheks jäänud. See viga tuleb kiiresti parandada
Täpitud kellukas (Campanula punctata)

Hostadel on peale kaunite lehtede ka imeilusad õied. Mida suuremaks puhmad kasvavad, siis uhkem on ka õitsemine

Liblikamagnetil mugul-askleepias (Asclepias tuberosa) pole pildistamise ajal kahjuks ühtki tiivulist

Mõnel taimel on nii ilusad lehed, et õisi polegi vaja

Mõned taimed on ilusad ja huvitavad ka peale õitsemise

Piltmõistatus, kes nii teeb?  Kui silmad kissi panna ja kaugelt vaadata, võiks äkki isegi kannatuslille pakkuda :D

Suvikutest on parim sinine tiiviklill. Ei ole teda võtnud ei vihmad ei tormid.

Ma olen sageli mõelnud, et kui ma peaksin soovitama kellelegi vähest hooldust nõudva aia rajamise, pakuksin välja vaid puittaimed. Inimesed ei taha uskuda, et on piisavalt põõsaid, kellega saaks rajada terve suve õitsva aia. Aga nii see on. Praegu õitsvaid või alustavaid või just lõpetanud on tunduvalt rohkem, kui ma siin neid näitan
Amuuri ligustriin (Syringa amurense) alles alustab ja mismoodi ta veel lõhnab
Usun, et sellist põõsast tunnevad vaid vähesed- heitlehine männas-iileks (Ilex verticillata)

Kuslapuude perekond on põnev. Ronijaid pole meil enam kuskile panna, aga kuslapuude huvitavaid põõsasvorme on selle puudujäägi korvamiseks piisavalt, hübriidne Lonicera x `Honey Baby`

Alpi kuslapuu (L.alpigena) on ära õitsenud, aga varsti kaunistavad teda erepunased marjad

Alustamas on hortensiad
Puishortensia `Annabelle`


Suurelehised on tänavu tavapärasest veidi hilisema algusega. Ju mõjus neile see pikk kevadine kuivaperiood

Mulle meeldivad väga diervillad e. takispuud. Teravalehine diervilla (Diervilla sessilifolia) `Cool Splash`
Ojadiervilla (Diervilla rivularis) `Troja Black`

Harilik äädikapuu (Rhus typhina) praegu
Meil on ainult 5 roosi ja isegi nende hulgas on osatud tekitada segadus. Nimekirjades figureerib sel kohal `Sebastian Kneipp`, mujal teda pole, aga kas ta tõesti puhkeb niimoodi? Peaks ta ju hoopis roosam olema.

`Larissa` on `Larissa`

Viinapuudel on olnud hea aasta, elavad ja talvituvad nad meil ju ilma igasuguse katteta
Kokkutulekul me ei käinud, aga taimede, blogide ja fotode kaudu saime me sest osa küll.
Eile potsatas Rahmeldaja meile 2 kasti taimi. Aitäh äratoomise ja ajutise hoolitseva kodu pakkumise eest Sulle, aga mulle on mõistatuseks, Kesse neid niipalju lõpptulemusena ikkagi kokku ahnitses. Enda meelest palusin kokkutulijailt vaid 3 taime :). Aitäh kõigile, kes mu soove meeles pidasid ja neid täita võtsid.
Peale Rahmeldaja saabus eile hommikul kohale ka Kaarnalill, Muhedikupapa sai seekord kaaslaseks Rahmeldaja, Kaarnalill haaras teelt kaasa Aidi ja sõit läks Võsiverre aiakolimistalgutele. Õhtul lubati meil rahuldada oma uudishimu, vaadata üle pere uus kodu ja taimedest tühjaks laadida 3 autot.
Niimoodi saabusime me väga ilusa ja tähendusrikka nimega Lille-Anni külla. Pilt on tehtud läbi mitte kõige puhtama autoakna

Õuel võttis meid vastu selline peremees. Igal perel peavad olema ju oma põrsssad- kassid, koerad või siis kalad. Siin hoopis väga sõbralik kalkunimamma.

Mulle meeldib vaadata algusi ja siis seda protsessi, kuidas võpsikust hakkavad kalliskivid välja kooruma. Nii hullus olukorras, kui kunagi meie oma, pole olnud ei Trummi metsaalune koos valge telgi ja maja vundamendiga ega Tsiili lääpas okastraataiad ja lepavõsa. Kaarna elupaik on selle kõrval päris korraliku õuega ja kunagi on seal olnud tõeliselt kena iluaed. Tunnistust sellest annavad hekid ja mõned ellujäänud püsikud. Nädal niitmist ja saetööd ja juba saab näha, mis seal vanast peidus ja kuidas enda kodu rajada. Aga kõigepealt on vaja end sisse seada ja korraldada ka taimedele laopeenar. Lapsed peavad kooli minema korras elamisest.
Palju õnne, edu ja jaksu kogu perele. Perenaise päikesena särav nägu lubab seda kõike ja veel pisut rohkemgi.
Eileõhtune päikeseloojang pani ilusale päevale ilusa punkti
Aga täna sajab jälle. Algus oli öösel kella 3 paiku, nüüd keskpäeval peab väikest vahet ja laseb veidi niita. Traktoriga küll mitte, aga trimmer on ka hea riistapuu.

9 comments:

  1. Eile oli tõesti sedasi põnevalt ja kaunilt triibuline taevas aga ma lihtsalt ei viitsinud enam pilti tegema minna. Hea kui keegi ikka viitsib :D Eile oli tõesti tore ja rõõmus päev. Mul on südamest hea meel, et inimesed on astunud suure ja raske aga olulise ja paljutõotava sammu. Edu neile ja edu meile mitterohimise propageerimisel, sest üks priske ja terve umbrohi võib aeda suisa kaunistada :D

    ReplyDelete
  2. Upsujuured on ja jäävad mu salaarmastuseks, sest tigudehordide tõttu ma endale neid lubada ei saa. Meie teosindrid on kohaliku maastikuga nii kohanenud, et kablutavad ka üle kruusa ja kergkruusa ja saavad ikka kõik asjad kätte.
    Suures aias peab suuri püsikuid olema, nad on nii ilusad.

    ReplyDelete
  3. Nii palju ilu. Ja see põõsaste jutt on küll väga oluline, ise ka tegelen ka pisitasa nende kodustamisega. Põõsad annavad ju lisaks õitele , viljadele ka mõnusat taustamassi ja teevad hubaseks. Saan siin piilumas käia kõiksugu põnevaid tegelasi.

    ReplyDelete
  4. Nii palju uusi nimesid jälle. Amuuri ligustriin on juba pildil sellise moega, et võib hästi lõhnata ja mu aeda sobida ...

    ReplyDelete
  5. Nii tore, et pool juulit on veel ees! Huvitav on see, et mul alustasid ängelheinad varem ja hortensiad alles nuputavad.
    Puittaimed on suur varandus, ma ei jõua kuidagi näitamiseni :) ikka sebin püsikutes :)

    ReplyDelete
  6. Ohhoo, mis te seal jälle ehitate?!

    Larissa on iiiiilus!

    Minu Annabelle õitseb juba ammu. A kas ta on tõesti puishortensia? Niuke lobe lötakas ju...?

    See lursslill on ilus, aga väga koleda nimega mu meelest. Nigu lurustaks v löristaks miskit.. pff.

    Oi, ja see syringa? Kas see on ebajasmiini sugulane miskitpidi? Ja mille/kelle moodi ta lõhnab? Ja ei tea, kas ta 2 nädala pärast ka veel õitseb? Ja need kuslapuud...? Mhmh, aias peab lõhna olema!!!

    ReplyDelete
  7. Hehh, ja see taevas... On ju nagu rahvariideseelik. V eriti peen siidist kaltsuvaip. ;)

    ReplyDelete
  8. Lurslill on kole nimi nii ilusale taimele tõesti, aga aedniku kõnetavad teda ikka ladina keeles, nii, et ta on ikka tsimitsifuga. Kõlab ju paremini :)
    A syringa on ladina keeles sirel s.t. vanasti, kuni ta ligustriiniks muudeti, oligi ta amuuri sirel, aga lõhnab ta mahedamalt ja veidi magusamalt.
    Miks kaltsuvaip, pigem siidsall :D

    ReplyDelete
  9. Suur ja loomulikult kàsitsi maalitud siidisall

    ReplyDelete