Wednesday, April 16, 2014

PÄIKESEPÄEV

Tänasel ilusal päeval korraldasin mitu üritust.
Kõigepealt organiseerisin jüripäeva inglaste viimasele lauatäiele ja kolisin nad esialgu kasvuhoonesse. Toas pidin nii mõnelegi juba toed paigaldama

Aknalauamajandus on jääb esialgu kööki, siin on neid veel kogu aeg vaja. Mida rohkem ma neid lõigun, seda lopsakamaks nad muutuvad
Siis tekitasin künni- ehk tegelikult külvipäeva. Maha sai igasugu lehelist ja juurikalist toidukraami.
Päeva lõpetasin igatsetud jalutuskäiguga. Väga kaugele ei jõudnud, aiaski on veel mõned kohad vaja täpsemalt üle käia, pargist rääkimata. Varakevadised taevast peegeldavad õiekesed on osalt õitsenud, osa hakkab lõpetama. Aga, et mul on ka ikka olemas krookusi, sillasid ja sinililli, siis pildistasin neid ka :)


Vesi ja soojus on andnud loa päriskevadiste püsikutele õitsemisaja alustamiseks


Kõige virgem on väärt ka lähemalt silmitsemist. Harilik karukell (Pulsatilla vulgaris) `Alba`


Tegelikult tahtsin ma hoopis põhjalikumalt uurida puid-põõsaid, eriti olid hingel eelmise aasta uustulnukad. Absoluutselt kõik on elus ja tunnevad end vaatamata peaaegu paljale talvele hästi. Magnoolia seab end ilmselt õitsema, talvitunud on nii saagjas kui tammelehine hortensia, laialehistest rääkimata. Rohkem kui aasta meil elanud igasugu põnevad põõsad on samuti kõik hea tervise juures.
Puud on samuti talvitunud ja paisutavad pungi, eks nad käitu erinevalt, mõnel on nad suuremad, mõnel veel päris uneseisus, aga elus on uustulnukad juudapuud, metsnüssa, kirss-kontpuud, trompetipuu kui kõik teised. Igihaljal rattapuul olid talve üle elanud isegi lehed.


See valge männike (Pinus strobus) `Tiny Curls` lihtsalt on nii armas ja naljakas, et temast niisama lihtsalt mööda ei kõnni :)



Varjuaed veel magab, Hämaras sulab turbapinnas suhteliselt aeglaselt ja seega ei ärka ka taimed väga ruttu. Aga pajudel on juba kevadine õhetus peal


Ma polegi varem pildistanud aia vanimat puud. Siin on me pärn täies ilus, korraliku kõrgusega maja (pildi paremas alumises nurgas) on ta kõrval kui kääbus


Terrassiga piirnev hekk on päevaga selliseks muutunud


Aed on suurest sodist puhas. Ja nüüd olen ma hädas. Mu kauaaegne aiahaldjas, kes pidi tegema peenema töö, tuli täna pimesoolelõikuselt.

9 comments:

  1. mul paistavad karukelladel vaid pisikesed leheotsad aga eks ma elan vist põhjapool ka :)aga kui ilmateadet uskuda siis nüüd läheb lahti, kõik :)

    ReplyDelete
  2. See on kõige magusam aeg kui puudele-põõsastele ilmub roheline vine. Tavaliselt ei kesta see üle kolme-nelja päeva, siis on juba lehed ja pidulik moment möödas.

    ReplyDelete
  3. Kevad on võrratu!!Naudin igat kevadist päeva! Tore,et Sul põõsad on ilusti talvitunud.
    Kuidas sul Hydrangea quercifolia "Little Honey" talvitus?Nägin teda sinu juures ja meeldis väga. Tellisin sügisel Gardenist ka endale ja panin potiga mulda.Isegi muldasin,kuid rohkem ei katnud.Minu oma on väga kahtlane.Oli teine tellides juba pisike ja nüüd on kuni mullani pruun ja elutu.Ei tea kas ongi elus.Ootan ja vaatan!

    ReplyDelete
  4. Hindan ka seda helerohelist hetke kõrgelt! Kasesalud heledais hiirekõrvus on üks meeliülendavamaid hetki peale pikka talveaega.

    ReplyDelete
  5. Iirisesõber- tammelehine talvitus hästi, paaril oksal olid ladvapungad veidi kahjustada saanud, aga need, mis alles, on ilusad tüsedad. Katet peal polnud.

    ReplyDelete
  6. Kahju, et see õrnroheline aeg nii ruttu otsa saab.
    Aga Su aknalauaürdid on ikka superilusad! Mina olen loobunud, ei suuda siinsetes tingimustes kena lopsakat ürti aknal kasvatada. Aga õue (2x katteloori alla) tegin ka juba 2 päeva tagasi hulga külve ära. Saaks juba varsti ettekasvatatud tibud ka õue viia, näha on, et neil ei ole nii hea, kui peaks. Aga lubab veel külma ööd, kusjuures iga päev näitab norrakas, et ülejärgmine öö tuleb miinustes. Kaua ta seda edasi lükkab niimoodi?

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Valge männike on tõesti vahva ja karukellad toredad.Mul pole ühtegi, aga tellimused on tehtud. Minu mõned inglased on ka kasvuhoones ja paistavad end hästi tundvat.

    ReplyDelete
  9. See vaade, mis teil aknast avaneb, on ikka võrratu, olgu muu mis on (nagunii hea)

    ReplyDelete