Tuesday, March 18, 2014

PILV PUISTAB LUND...

Et ka aastate pärast midagi mäletaks, tuleb mõned kuupäevad ikkagi kirja panna, nii igav, kui see ka pole.
Liiga vara saabunud soojalainele, kus meil maksimaalne t oli 11. märtsil 15,6C, järgnes vaatamata sellele, et ükski ilmaportaal seda ette ei näinud ega lubanud, järsk hüpe miinustesse.
Pühapäeval 15.03 ei uskunud ma ärgates oma silmi, ööga oli maha sadanud umbes 10cm paksune lumekiht.  Temperatuur püsis 0C ümber, tihe lumesadu jätkus lörtsisarnase asjaga ja vajutas kogu kohevuse kokku. Õhtul hakkas kraadiklaas langema -2,9C, tuul tugevnes korraliku maruni, segamini tuiskas lund ja lörtsi. Esmaspäevane päev oli samasugune, midagi sadas, külma-0,6, õhtul -4C, tuul oli vaiksemaks muutunud.
Vastu teisipäeva 17.03, oli kohal juba korralik külm -9,6C ja tänased näiduks oli hommikul -8,2C, nüüd keskpäeval +3,3C. Kaks viimast päeva eredat päikest on lumest järele jätnud aukliku, lapilise kirmekese, mis külmadel öödel taimedele mingit kaitset ei paku.
Kui poleks olnud vahepealseid kevadilmu, poleks halba midagi. Tavalised, isegi soojapoolsed märtsi külmakraadid, aga nüüdne kukkumine 25 kraadise amplituudiga, oli arenema hakanud taimede jaoks üsna jõhker. Meil näitasid rohelist isegi päevaliiliad. Et Aial hea oleks, oleks tore, kui mõõdukas jahedus püsiks vähemalt paar nädalat. Ma arvan, et see nii ka on.

Aga see, mis mu tibud 4 päevaga korda on saatnud, on hoopis huvitavam
Enamik taimi- kolmiklilled, kuutõverohud, ussilakad- saabusid sellistena.

Kohe süüa ja juua saades. s.t. peale potistamise, hakkas neil kiire


aga see kullake, eestikeelse nimeta Trillium discolor (hmm, tuleb jälle nimekomisjonile teada anda) üllatas mind täna niimoodi
Õiealgmed olid juba pühapäeval s.t. üleeile näha mitmel epimeediumil. Kõige virgem neid peatselt avama on  ülisuure õiega kollakasvalge Epimedium franchetii `Brimstone Butterfly`, ka temal pole õiget eestikeelset vastet
Püsikud tulid kohale peamiselt juurtena, suuremad või väiksemad pungaalgmed olid muidugi pisut näha :), täna on nad kõik sellised nagu kullerkupp (Trollius x cultorum)`Alabaster`
Üldiselt ma pole kirjulehiste suur austaja. Kui aias on õisi piisavalt, siis peaks seal minu jaoks olema pigem palju rohelist, kui et üldmuljet rahutuks tegevaid lisavärve. Seepärast kahtlesin ma tellides päris kõvasti, kas tahta kirjulehist karusõrga või mitte. Lõpuks panin ta korvi, sest niigi roheliste sõnajalgade vahel võiks poolvarjus ju ka pisut värvi olla. Nüüd olen ma tema tumerohelistesse läikivatesse, kullaga raamitud ja täpitud lehtedesse lausa armunud :)
Minu jaoks on täiesti tundmatu taim, pinnakatja Ourisia `Sonwflake`. Ka meie taimenimede andmebaasi jaoks on ta tundmatu isend, mis siis, et ta mul laual ilutseb
Ja kogu see varandus mis pildil ja mis siit veel puudub, on mõeldud nende hiilgust esile tooma
Ilmselt kõik sõnajalafriigid tellisid endale pitsivahuse karvik- astelsõnajala (Polystichum setiferum) `Plumosum Densum`i`


Varvas-adiantum `Miss Sharples` puudus Eestimaalt samuti. Nüüd on ta paaris aias olemas.


Aga sellel tähk-roodjalal (Blechnum spicant) pole veel nimegi, ta peab saama hakkama numbriga BR68
Koostasin eestikeelsete nimedeta taimede loetelu nimekomisjonile, neid on minul 11.

Edit 19.03. Pidin parandama pealkirja mineviku olevikuks:) Tänase ööga on uuesti sadanud üle 15 cm kohevat lund. Tuleb jälle teeradasid puhurdama hakata.

Sellised lood siis meil!

6 comments:

  1. Teil seal lõunamaal on ägedamad temperatuurikõikumised, meil ikka selline plussmiinus viis seni olnud. Taimed kasvavad ka kiiremini :), ju Sul on valgust rohkem, mul saavad ainult ühest aknast ja kipuvad välja venima.
    Sõnajalgu kavatsen kindlasti juurde hamsterdada, aga enne peab neile korteri valmis tegema.

    ReplyDelete
  2. need tibud kasvavad jah mis mühin, kohe südame teevad soojaks :D

    ReplyDelete
  3. See karusõrg on tõesti imeline !Minul jääb see aasta kõik ostmised ära. Loen kurvastusega teiste õhinat uute taimede saamisel ja rõõmustan koos nendega.

    ReplyDelete
  4. See on see mitmekesine Eestimaa, meil oli siin hommikul temperatuur oli -5 ja õhtuks on üle 10 cm lund

    ReplyDelete
  5. Juba ülehomseks ennustatakse jälle uskumatut sooja - +13! Kuhu küll niiviisi jõuab?!
    Uuekesed on kenad ja kevadiselt rohelised. Kui aknast välja ei vaataks, siis nende järgi arvaks, et ongi juba mai!

    ReplyDelete
  6. Vägev jõud on neil tõepoolest. Minu kribud hakkasid kohe kasvama. Valgust on seni jagunud ka, nädal on ju päikseline olnud kui kolmapäevane sadu välja arvata.

    Aga igavad need sinu ülestähendused küll pole. Pigem hädavajalikud, pärast hea lugeda.

    ReplyDelete