Monday, February 3, 2014

EILE OLI KÜÜNLAPÄEV

Iidse päikesekalendri tähtpäeva- küünlapäeva, tuntakse ka küünlamaarja- ja pudrupäevana.
 Küünlapäeva peeti naiste pühaks ja neile anti või võtsid nad ise vaba aega külas või kõrtsis käia, sest kodused tööd, toiduvalmistamise, nõudepesu ning koristamise, pidid ära tegema mehed.
No oleks võinud ju igati tore päev olla :) Aga see talve lõhkilöödud süda rikkus kõik ära. Kes oleks võinud arvata, et ta peab kogu oma jäise sisu paksu kihina aiale laotama.
Näib, et aasta tagasi alanud halvad üllatused aednikele ei taha sugugi lõppeda. Eile õhtust tänase hommikuni sadanud jäävihm on muutnud meil kõik horisontaalsed pinnad liuväljaks, kus püsti püsimine on rohkem kui üks tõeline kunsttükk. Külma hommikust õhtuni -4C, ette on näha jätkuv ilma soojenemine ja vihmasajud, mis tähendavad, et taimi kattev jääkiht aina pakseneb. Mõne peenrakese pealt selle kooriku purustamine oleks lihtne, aga meie suurtel pindadel vist mõeldamatu. Uiske pole. Aias liikumiseks tuleb roomamine ära õppida.
Täiendatud 04.02
Klaaspinnad püsivad. Külma -2,9C. Maad ühendab taevaga tihe udu. Kased hakkavad valgesse rõivastuma.

10 comments:

  1. vähemalt ühest halvast me oleme sedapuhku pääsenud, jäävihma sisuliselt polnud aga see talv hakkab nukraks tegema küll :( ei teagi enam millist ilma tahta

    ReplyDelete
  2. Jäävihmast pääsesime seekord, lund tuli paar sentimeetrit juurde, aga ilmselt saab lähipäevade sula sellest jagu.

    ReplyDelete
  3. Meil tuli paar cm lund, siis jäävihma ja siis tekkis koorik. Auto oli ka hommikul cm koorikuga kaetud.

    ReplyDelete
  4. kusjuures meie saime selle jäävihma täiega kaela.

    ReplyDelete
  5. Haapsalus oli ka pikk ja põhjalik jäävihm, kestis umbes 6 tundi. Pidime õhtupoolikul ema juurde sõitma, auto oli üleni jääkoorikusse pakitud. Ega jah, ma püüan mitte mõelda, mis lillepeenardes toimub.

    ReplyDelete
  6. ega meie tahtmine seda ilma mõjuta, naudi just seda mis on

    ReplyDelete
  7. Veebruar on tavaliselt kõige pakaselisem talvekuu olnud. Ilmad on imelikud. Eelmine aasta piinutas pikalt külmaga hoopis märtsis ja sel aastal jaanuaris. Muidugi, ega küünlakuu veel läbi pole.:)

    ReplyDelete
  8. Huvitav, et meie kandis oli jäävihm suhteliselt mõõdukas, ainult kerge koorik, mis tuule ja päikese käes juba ära kuivamas on... Ja lumekiht on õhuke nagu ennegi - alla 10 cm. Talv või asi.
    Aga neil, kes praegu väljas töötavad, sh väikelapsi jalutavad vanemad ja metsas töötavad inimesed, on mõnus päikeseline ja soe.

    ReplyDelete
  9. Meil on ka koorik. Mõtlen, et see on kui kolmas katse Pmäe ajaarvamise järgi. Kõik talved on erinevad, esimene laskis pikalt toimetada, teine tõmbas juba oktoobris vaiba alt, kolmas siis paneb proovile. Igav meie laiuskraadil küll ei hakka.

    ReplyDelete