Tuesday, October 4, 2011

MAGUS ESMASPÄEV

Kuiv, soe ja päikeseline nädal laskis aia enamvähem korda teha. Viimnegi umbrohulible on kõikjalt kadunud, õitsenud õievarred ja enamus vananevad puhmikud lõigutud ja põletatud. Aed on muutunud üsna hõredaks, aga mitte igavaks ega nukraks.
Üpris kõrgeks kasvanud rohi järjekordselt niidetud ja heki see külg, kuhu vahepeal hostade säästmiseks ei pääsenud, pöetud. Õhtuhämarus sundis tuppa.
Tulbid, nii palju või nii vähe kui meil neid ka pole, leidsid samuti oma koha. Kuigi me andsime neist suure osa ära, tuli neid ka juurde. Sibullilledega on minul alati probleeme, kevadel on nad muidugi hädavajalikud, aga, et nende lehed mitu kuud aeda risustavad, pole päris minu jaoks. Võib neid ju peita kõrgekasvuliste püsikute vahele, aga siis tuleb jälle hoolega valida, kes kellega sobib. Suvikuid ma püsikute vahel ei armasta. Nii, et häda nende tulpidega mul.
Aga jah, kuigi igal sügisel saab aed nii puhtaks ja korda, et pane või mitmekümnele näitusele korraga, ei mahu minu pähe, kes pagan tekitab lume alla sealt kevadel väljasulavaid lugematuid rämpsuhunnikuid. Ega siis see mahalõikumine pole ju selleks aastaks veel lõpetatud, enne talvitumisele jäämist tuleb aed veel mitu korda üle käia. Eile jõudsin esmaste hooaja kokkuvõteteni.
Aastast üldiselt: ilm ja temperatuurid olid üsna heitlikud. Kevadised kuumalained vaheldusid väga jahedate, isegi külmade perioodidega. Suvised põuad ei kestnud siiski nii pikalt kui eelmisel aastal, vaid vaheldusid mõne jahedama päevaga. Vett tuli parasjagu niipalju, et taimed, eriti uustulnukad hinges hoida, nende areng ja paljunemine aga algas alles augustis. Talvekahjud viisid nii mõnedki kadakad, lehtpõõsad ja teised okkalised taastusid siiski kenasti. Õitsemine oli pillav, aga jäi suhteliselt lühikeseks. Kevadised ilmatrikid sundisid korraga puhkema nii varased kui hilised perekonnad, viimaste liigid ja sordid. Taimedele oli see siiski keskmiselt kevapoolne aasta, suhteliselt palju esines igasugu haigusi ja ka kahjureid olid tavapärasest rohkem.
Aasta tegu: poolhävinud aia taastamise lõpetamine.
Aasta üritus: mõlemad Võhmad ja aalujate kokkutulek.
Aasta taim: pole võimalik määratleda, nii, et teised ei solvuks
Aasta leid: Taga talu. Perenaine, taimekollektsioonid, blogi.
Aasta uustulnuk: eilne vihmane päev laskis lõplikult korrastada taimenimekirjad. Uute number on suur, nii pikalt aiaga tegelenu jaoks pole 287 nimetust peaaegu mitte au-, vaid pigem häbiasi. Minu jaoks on numbrist hoopis olulisem selle taga peituv sisu ja mul on muidugi hea meel, et need perekonnad, mida kollektsioneerin, on täienenud uute liikide ja iga uue sordirühma esindajatega. Taimi endid on muidugi rohkem, sest neid, keda kasutan aiale välimuse andmiseks, muretsen grupikaupa. Lisandunu on leidnud endale ka koha, pottides on vaid 5 pisikest kosumist vajavat puud.
Aasta ämber: ilmselt sellesama `Golden Tuffeti` lugu, kellest ma äärepealt ilma oleksin jäänud.
Kokkuvõtteks: oli hooaeg kõigele vaatamata ilus, töine, sisukas, huvitav, taime-ja rahvarohke. Kahjuks ei realiseerunud plaan külastada Viljandi- ja Läänemaad ning põhjas asuvaid aedu. Öeldakse, et kes tahab, leiab võimaluse, kes mitte, vabanduse. No ma ei tea, tahtmine oli, võimalused oleksid ka olnud, vabandusi ei otsi, kuigi neid on ka piisavalt:)
Vihma oleks hädasti ja palju juurde vaja. Üleeile kuulsin, et umbes 30 km raadiuses on enamus kaevusid tühjad.

Eilse lõpetuseks keetsin suure potitäie maasikamoosi. Ole sa nii edumeelne ja kaasaegne vanaema kui tahes, võid sa ju netis surfata, kasutada MSN-i, Skype´i ja FB-i, blogistada, võtta osa igasugusematest üritustest, ringi rännata, tegeleda külaliste ja mõttekaaslastega, lugeda arutult ja aega raisates seda, mida varem pole jõudnud, kirja panna igasugu rumalaid ja tarku lauseid siia ja mujale, lastelastele pead sa pannkoogile ikka moosi panema:). Olgu see nii mittetervislik kui tahes, on see soov neile ilmselt geenidega kaasa antud.

12 comments:

  1. Lihtsalt imeline, võrratu aed! Ja oh seda rahulolu, kui tead, et kõik on korras.
    Küll selle väikese Eestimaa kliima on ikka kummaline - minu meelest on meil (pealinnas ja selle külje all) pidev vihm ja märg juba juuli teisest poolest, aed on kui vettinud "svamm", kõik lirtsub ja lärtsub ja kipub hallitama. Kuidagi ei ole seda maale igatsust, mis kevadeti... selleaastased looduse vingerpussid tegid mulle 1:0 ära :(. Eks tuleb end kokku võtta ja eeloleval nädalavahetusel teha aias veel, mis teha võimalik ning siis ka ära talvele sättima ennast...

    ReplyDelete
  2. Imeilus värviline sügisvaade on pildil.
    Ja otse loomulikult vanaema = pannkoogid maasikamoosiga. :oDDD

    ReplyDelete
  3. Selline ongi asjatundliku aedniku valdus - igal aastaajal korrektne, hoolitsetud & elus. Samal ajal kui ainult lilli kasvatava inimese aed on juba septembri lõpus talumatult nukker & tyhi.
    Ilus, väga ilus.
    Moosi pole meie maal väga pikalt tehtud, maiustuste pakkumine on uuema aja ekvivalent mineviku vanaemadele, kes kogu aeg väljas töötavate ning laste jaoks kättesaamatute vanemate eest lastele turvatunnet pakkusid & elus hoidsid. (Ma kasvasin esimesed eluaastad samuti vanaemaga, sest vanematel polnud töö juurest iialgi meie jaox aega ega tahtmist tegelda.)
    Kliimast - paljud taimed said meilgi kasvuhoo sisse alles augustis, sest kastmine kaevuveega ei asenda korralikku sadu. Mitte ainult vee hulga, vaid ka koostise tõttu.

    ReplyDelete
  4. Vett jagatakse sel aastal tõesti väga ebavõrdselt, teiekandis kuivavad kaevud, meiekandis on ümbruskonna heinamaad järvedeks muutunud. Oma lõikamata-rohimata aia ajangi selle kaela, et peenras vajub üle pahkluu sisse (kuidas selle vabanduste otsimisega nüüd oligi...).

    ReplyDelete
  5. VÕRRATUD vaated nii kevadel,suvel,sügisel ja isegi talvel!
    Kõikjal on tunda profi silma ja kätt.

    ReplyDelete
  6. Ilus vaade tõesti!
    Mina olen viimaste-hapupiimaste hulgas. Vihm ka kiusab, ei lase aeda.
    Ehk homme...

    ReplyDelete
  7. meie kandis oli vähemalt vihm kohsetundlik. kevadepoole ainult korra oli vajadus kastekannuga aias liikuda.

    ise aga olen energist kummaliselt tühi.

    mõnus kokkuvõte aastast ja ilusad sügisvärvid aias.

    maasikamoos lastelastele on armas tegu.

    ReplyDelete
  8. Tänan ilmakokkuvõtte eest, mul on ju suures plaanis samad olud:) Mõtlesin täna sinu aia peale kui Oudolfist kirjutama hakkasin. Kuidas ma esimest korda su blogi leidsin ja pilte vaadates oli selline tunne, et ohh, hing jääb kinni. Nüüd, kus ma olen seda oma ihusilmaga näinud on see jälle teisiti hinges. Mõjub alati nii tervistavalt:), ilus nagunii.

    Ma lisaksin sinu aasta tegude hulka ka aiarahva järvistuga nakatamise :)
    ja kõik muud toredad asjad.

    ReplyDelete
  9. Tsiil, Su kommentaar tegi mu pisut nõutuks ja pani kõvasti mõtlema. Seda, et ma inimesi mingis suunas mõjutama hakkan, ma küll tahtnud pole. Kui nõu küsitakse, siis ma seda ei keela, aga lihtsalt niisama oma arvamust ja hoiakuid ma ka peale suruda pole soovinud, pigem ikka seda, et iga aiandaja leiaks ise oma tee ja lahendused.

    ReplyDelete
  10. Minu kommentaar on kirjutet ikka positiivses võtmes. Eeskuju loeb.

    ReplyDelete
  11. oiMa jälle arvan, et on väike vahe, kas nakatati või nakatuti. ;) Mõni nakkub vabatahtlikult ja ise.. Ja pane sa käsi ette või mitte, head ideed ja ilusad plaanid levivad ikka. Ja teevad seda loodetavasti ka edaspidi - monopol oleks ju ka päris kole.

    Teiseks on mul selle uuendatud kiviktaimla üle ikka ilmatuma hea meel! (Y)

    Ja kolmandamaks küsiks, et ei tea, kas maasikamoosi saavadki sis aint lapselapsed?? Või jagub ikka vähe vanematele kah midagi...? :)

    ReplyDelete
  12. Emmm...
    Muhedik Sinu poolt nooremate aednike mõjutamine on ilmselt mõeldud hea eeskuju järgimisena. Sinu aed on niivõrd hästi vormistatud, et kutsub järele mõtlema, kuidas saax samuti oma kollektsioonilaadset aeda peale mitmekesisuse ka kaunina vormistada.
    Ning milline korrektsus, peab kordama.
    Meil soovitaxe sageli Oma Raha eest kiiret ning uhket tulemust, samas kui pika aja jooxul tehtud tööl on oma nägu. Aega osta on teatavasti raske, kui mitte võimatu. Sinu aed on täis Kallist Aega.

    ReplyDelete