Wednesday, October 26, 2011

IMELINE OKTOOBER

Mitte ma aru ei saa, miks pole imelisest oktoobrist loodud ühtki laulu kui kogu aed ja ümbrus on üks suur soe kuldne kallistus. Kui sellesse lisada veel veidi soliidsemat tüsedamat-toekamat rohelist ja tasakaalukat halli, võiks ju ometi midagi ilusat ümisemiseks luua. Ja kuigi on teada, et need täis-ja pooltoonid on vaid puittaimede sügisese elutegevuse keemilised protsessid, on kõik nii ilus, et lennata tahes säärased argised tarkused ei meenugi. Ma mõtlen, et igas aias, mis vähegi mahutab, võiks endale koha leida mõned lehised. Pole neile eriti vastast ei varakevadel ega sügisel.





Hoopis kirglisemaid sügisvärve pakuvad lisaks paljudele puittaimedele suvel nii tumerohelised kukerpuud

Palju nähtud ja näidatud silmipimestavalt ere `Green Carpet`



Hõõguv `Smaragd`



ja oivalise lehemustriga `Golden Ring`



Suvikutele ei teinud see üks külmaöö või- hommik midagi. Õitsevad säravad saialilled ja käokuld muutub aina lopsakamaks ja ilusamaks.


See veigela oleks justkui eile lehtinud


Kiviktaimlas valitseb veel täielik suvi. Hunnitu punanupp (Sanguisorba magnifica) lõpetab tavaliselt ikka augusti keskpaigas.



See, et õitsevad paljud erinevad astrid ja kukeharjad on aastaajale kohane. Aga.... ka kevad murrab täie rinnaga sisse:) Oktoobri lõpus on puhkenud metsülane (Anemone sylvestris)



ja aprillikuine lõokannus.


Ööd ja hommikud on olnud soojad, alla +5C pole ei õhu, ei maapinna temperatuurid langenud. Eile ja täna ulatusid päevased näidud vilus veidi üle +15C. Jajaa, meil on nüüd jälle korralik termomeeter:). No mis ime, et oktoobris kevad kordub, eile nägin kalpsamas paari konna ja suured sääseparved naudivad päikest, vihmaussid on ka veel päris pinna lähedal. Ma pole päris kindel, mida teeb järgmise kuu keskpaik, eks ikka veidike külma, aga tänane poolde päeva ulatuv udu ja kaste tõotavad küll, et novembri lõpp peaks veel pehme, kui mitte päris soe olema.

Oktoober on laisk kuu ega lase tormata. See on aasta üks nauditavamaid aegu, mida ei tohiks lihtsalt ringi joostes tähelepanuta jätta. Kõik need valguse- ja värvi- ja varjumängud lihtsalt sunnivad end pikalt vaatama.

Paari päeva eest postkastist võetud "Kodukirja" kaanel suurelt ilutsenud "november" aga teatas hämmastava selguse ja üllatusega, et vaatamata suve-ja kevadlilledele on aasta lõpp varsti-varsti kohal. Uskumatu lugu!


9 comments:

  1. On ilus jah, ma muudkui vahiks ja imetleks kõiki neid värve

    ReplyDelete
  2. Ohh, see esimene pilt on lausa imeline. Ja viimane ka.
    Aga kui Sa nii pikalt veel sooja ennustad, siis on lausa väga hea, et ma ei jõudnud sel viimasel töönädalal enam taimi (roosid, magnoolia, pukspuud) talvekasukasse pakkida. Ehkki ma nüüd ei tea, kes ja millal seda tegema hakkab...who cares

    ReplyDelete
  3. Minu igavene lemmik oktoobrikuu luuletus on Ted Hughes "Oktoober". Kahjuks ei ole mul kodus eestikeelset luulekogu, nii et pakun selle Teile inglise keeles.
    October is marigold, and yet A glass half full of wine left out
    To the dark heaven all night, by dawn Has dreamed a premonition
    Of ice across its eye as if The ice-age had begun to heave.
    The lawn overtrodden and strewn
    From the night before, and the whistling green Shrubbery are doomed.
    Ice Has got its spearhead into place.
    First a skin, delicately here Restraining a ripple from the air;
    Soon plate and rivet on pond and brook;
    Then tons of chain and massive lock
    To hold rivers. Then, sound by sight
    Will Mammoth and Saber-tooth celebrate Reunion while a fist of cold
    Squeezes the fire at the core of the world,
    Squeezes the fire at the core of the heart,
    And now it is about to start.

    ReplyDelete
  4. Ma loodan puht omakasupüüdlikult, et veel ei külmuks, kuigi ega soe sügis vist väga hea pole?

    Huvitav, et see `Green carpet` nii punane on? `Golden ring` on minul ka :) Nii tore.
    Lehisejutu panin kõrva taha ja siis juba tahaks kuldtatikaid ka.

    ReplyDelete
  5. Minu selleaastane oktoober on pime. Tööle minnes ja töölt tulles. Sellest, mis väljas toimub, ei tea suurt midagi.

    ReplyDelete
  6. oh mis kaunis!
    pimedat aega on praegu rohkem jah, aga sõltub, millele keskenduda (nagu kõiges siin ilmas). just seetõttu üritan iga päev vähemalt 15 min tiiru lõuna ajal õues teha.

    ja kuule... on ju küll vähemalt 1 laul. oktoobrikuu peaks olema pealkiri, vähemalt kordub see sõna seal refrääni alguses. ma justkui lapsepõlvest mäletan :). ja kuulmismälu järgi ütleks, et esitas äkki voldemar kuslap?

    ReplyDelete
  7. On neid laule jah mõned, kuulsaim vast Y.Montani lauldu (Kuslapit ma lihtsalt ei talu), aga need pole need õiged. Sügis võib ju olla mõtlik ja rahulik, aga ta on ka ääretult elurõõmus, no milleks siis lihtsalt soiguda:(
    Ma tegin enda jaoks ühe suvelaulu ringi:D, sügis, vallatu sügis....

    ReplyDelete
  8. :D vallatu sügis on peris tore laul :D

    ReplyDelete
  9. Lehised on tõesti imearmsad paipuud :)

    ReplyDelete