Wednesday, December 1, 2010

NOVEMBRIILMA ILMED

04. ja 05. november. Pime, tuuline, t +2C ringis.
06.11- kogu maailm on hall ja tuuline, piserdab vihma. Arukas oleks vist pugeda teki alla ja see pimedus lihtsalt maha magada. Olevat ju voodi suurim luksusese, mille inimene on suutnud välja mõelda. Õige see ju on ja peab sealt siis igal hommikul välja ronima.? Elaks mõnd aega printsessi elu:)
07.11 -4,2C mõõdukas tuul, mis õhtuks tugevneb päris korralikuks maruks, hakkab sadama laia lund, kohati tuiskab.
08.11 lumesadu, tugev tuul -2,1kuni +2,0C, lumesadu muutub päeva jooksul lörtsiks ja õhtul raskeks paduvihmaks. Kohutav pimedus. Ei taha isegi kujutleda kui jubedad võivad olla linnatänavad.
09.11 Ilus selge varahommik, kuid umbes 9 paiku hakkab tõusma tihe hall udu. Nähtavus on olematu. +2,8C. Sajab laia lund, sahatatakse.
10.11 sombune, kuiv, tuuletu +6,8C, paks udu
11.11 päike nõrk tuul, +4C, õhtul piitsutav vihm. Mitu päeva maha magatud, aeg on ruttu läinud.
12.11 Tugev tuul +2,4C, pime õhtul uduvihm, kogu maailm on vettinud. Vaja on lasta raamatukogust lugemise lisa tuua.
13.11 pilvealune päike, nõrk tuul, lühikesed üksikud hoovihmasabinad +7C
14.11 sombune, udune, +6,8. Loen valikuta kõike ja imestan, mida kõike küll kokku kirjutatakse. Kirjutada ju võib, aga, et seda ka trükitakse ja siis ka tõlgitakse...Kogu tekst ununeb enne kui jõuan kaaned sulgeda. Mulle küll öeldakse, et sellise raamatuneelamisega ei saagi midagi meelde jääda, aga ka sisutu filmi olen ma kinost väljudes unustanud. No seda ma ju ei vaata kiiremini kui teised inimesed:)
15.11 sombune, hommikul +12.11, üksikud tugevad vihmahood. Öine tugev tuul on puudelt-põõsastelt rebinud kõik lehed, vaid kase püramiidvormi latv paistab kogu selles halluses sätendava säraküünlana. Selg ja küljekondid kipuvad ses luksuses kangeks jääma.

16.11. sombune, kuiv, tuulevaikus +5,5C. Kurb uudis Lätist- maailm on ühe andunud aiainimese võrra vaesem, meie jäime ilma ammusest sõbrast
17.11.pime 0C, üksikud lumehelbed, nõrk tuul. Millegipärast meenub katke V.Panso haiglas olles kirjutatud märkmetest: ".... kui pimedad ja pikad on siin ööd...."
18.11 öösel sadanud maha paks lumi, mis hommikuks on muutunud raskeks lörtsiseguseks vihmaks. Vaatepilt õue on masendavalt ligane, männid on raske veekoorma all vajunud vastu maad. Värvidest domineerivad tumehall ja roheline. T + 1C. 19.11 , õhtupoolikul tihe udu.
20.11 Rasket, tapvat lund on üle 15 cm, sahatatakse +5,6C, absoluutne tuulevaikus. Lumi enam-vähem sulanud, murul on üksikud koledad laigud. Vahelduseks mõned telefonimängud. Nüristav ja mõttetu tegevus, aga aega aitavad surnuks lüüa küll. Udu püsib.
21.11 Hall, läbipaistmatu udu püsib kui sein, +3,6C. Õhtul tuuakse hunnik kõikvõimalikke ristsõnakogumikke. Noh, vähemalt vaim püsib virge. Alla tahetakse vedada ka arvuti, aga ma olen selle väikese võõrutusraviga rahul. Kuna ta on ju Kõu juhtmete külge ühendatud, ei oskaks ma temaga tegelemiseks mingit sobivat asendit niikuinii leida.
22.11. Hommikul +0,3C, kerge lõunatuul. Lumesadu, sedapuhku neljas. Ja milline idioot küll selle voodi välja mõtles:(
23.11 Hommikuks lumi sulanud, t 0 kuni +0,5C, õhtul sajab tihedaid lumekruupe.
24.11. Öösel -3,2, päeval 0, tugev tuul, jäitesadu. Lund umbes 5cm.
25.11 öösel -6,5C. Sajab laia lund. Päeval -5,9C, õhtul -9,8, vahetevahel piilub pilvede tagant ka päike.
Üritaks end ettevaatlikult kuidagi jalule saada. Pole siin mingit printsessielu, voodi oleks justkui herneid täis külvatud, sekka peoga hunnik ube kah. Ammu väljakuulutatud üritusel pidi kaasa end minuks kehastama:). Olevat hästi välja tulnud.
Lõpetasin A.Christie "Minu elu lugu". Ma üldiselt ei armasta autobiograafiaid, aga see oli üle tüki aja üks tõeline pärl muu pahna hulgas. Targa, tähelepaneliku ja tundliku inimese kirjeldused ja mälestused Inglismaa, Prantsusmaa ja Lähis-Ida olustikust, õhustikust, kommetest, suhetest läbi aegade. Kahju oli teda käest panna ja sama kahju kahju oli vaadata kui kiiresti ta leheküljed kahanevad. 26.11 Öösel - 11,8, päeval - 8.6C. Tuul on väga nõrk, langeb üksikuid lumehelbeid, päev otsa paistab päike, härmatis muudab kogu ümbruse hõbedaseks, lumi sätendab. See jube pime lisaaastaaeg hakkab tõega vist otsa saama.

Tundub, et on saabunud püsiv külm ja kätte on jõudnud aeg katta karuspalm. Mees mähkis juba varem kohalepandud võrgu ümber valge talvekanga ja selle ümber niiskuse kaitseks mullikile. No näis, kas mu väljamõeldud konstruktsioonist on kasu või mitte.

Aiarahvas on leinas. Täna jätab BA hüvasti hea kolleegi ja sõbraga.

27.11. T öösel -12,1. Muhedikupapa sünnipäevale saabunud üllatuskülalised, kes olid siin olnud vaid suviti, leidsid, et talv on meie juures veel ilusam kui muud aastaajad:) Päikeseline, imeline päev. Härmatis ja üle 15cm paksune lumekiht sillerdavad hommikuvalguses nii, et silmadel on valus. Aga ka ilus!!!!!

28.11. Päikesepaiste, härmatis. T öösel -18,4C, päeval - 14C. Valge vaikus on kuidagi eriliselt hingestatud ja looduse ilu kirjeldamatu.
29.11. Härmatis ja päike on ka täna meie kaaslased, t öösel -18,1, päeval - 11,4C. Praeguseks lühiajaliseks külmas on lumikate piisav, 15-20cm kiht ei lase taimedele liiga teha. Pildistan ju aknast ikka samu kohti, aga nad on igal ajal ja iga kord täiesti erinevad ja talvel tõeliselt imelised.


30.11. Öösel - 16,1C, päeval -10,2C. Päike, hõbevalge vaikus. Puud ja aed puhkavad. Mul oleks kuidagi vaja saavutada horisontaali-vertikaali vaheline balanss viimase kasuks.



Täna on pilves ja sajab lund, aga see pole enam see koletu novembripimedus, hing laulab aknast välja vaadates. T-9,2, tuul on nõrk.
Eks ma püüan nüüd tasapisi lugeda kõigi blogipostitusi ja üldse tegeleda sellega, mis ripakile on jäänud.




5 comments:

  1. Welcome back! :o)

    Ma juba mõtlesin, et Sinult on kogu internett röövitud.

    ReplyDelete
  2. Jajahh, hea, et elumärki andsid! Kahju kuulda, et jälle tuli sõbraga hüvasti jätta.

    ReplyDelete
  3. Tore, et oled tagasi, käisin üle päeva su blogi raalimas.

    Mul on raske uskuda, et see särav aednik toimetab nüüdsest teisel pool silmapiiri. Meie kohtumine ja koostöö oli põgus, aga see jõud ja ilu, mis temast hoovas oli selge ja soe.

    ReplyDelete
  4. Tore, et sa jälle horisontaalist vertikaali said :D. Käisin samuti pidevalt piilumas ja imestamas, et kuhu sa kadunud oled.

    Muhedikupapale tagantjärgi õnnesoovid :D
    Mul röövliplika ikka meenutab seda suvist külaskäiku Teie poole ja nõuab, et järgmine suvi ikka ka kindlasti sinna järve äärde, kus elas tore habemega onu :DD

    ReplyDelete
  5. Meilt ka Muhedikupapale palju õnne ja tervist!!!
    No ja meil on vist ikka see "kaksikute sündroom", egas muidu isegi "madratsite kokkupressimise" periood ole enamvähem samaaegne :DDD
    Ainult selle vahega, et lugemise asemel kudusin ja magasin. Ja imetlesin öösiti taevatähti :)
    Sulle siis soovin kiiret vertikaali tagasijõudmist! :D

    ReplyDelete