Thursday, March 25, 2010

MAARJAPÄEV

ehk täpsemalt paastumaarjapäev on vanarahva kevadilmade ilmaennustustes kõige olulisem päev. See on see aiateivaste ja lõhkilöödud munade lugu.
Eilne varahommik ehmatas mu unisest peast päris ära. Oleks nagu olnud juba valge, aga kuidagi liiga valge oli see väljavaade aknast. Ja tegelikult seda väljavaadet polnudki - udu oli nii tihe ja paks, et hakkas lausa tuppa tungima. Kui päike veidi kõrgemale tõusis, oli näha, et sajab ka laia lund. Õnneks õhtupoolikul sadu lakkas ja päike hakkas oma tööd tegema elik sulatama. Õhtul kell 22 temperatuur -4,4C, öine miinimum -6,1C. See öö lõi küll muna lõhki ja vähemalt 20 päeva veel suurt sooja oodata pole.
´
Aga tagasi tänase juurde. Varahommikul 5.45 temperatuur -2,1C, kell 8.30 juba +3,3; tunni aja pärast +5,4 ja kell 11 näitas kraadiklaas + 7,8. Absoluutne tuulevaikus. Päike paistab küll eredalt, küll kaob pilvevarju.

Aga ka meil juba sulatab:) Kõigepealt see võrdluspilt. Nädalaga on välja sulanud on vaid lauapealne. Ei rohkemat. aga ka väike nurk kõrgpeenrast. Ka ta kujust hakkab aimu saama.
See oli kuskil eespool peitepilt:) Kivi pealmine pind ka juba paistab.

`Iglu` hakkab samuti rasket kasukat seljast heitma. Just säärase nime sai see armas põõsaskask möödunud sügisel kui koos BA piigadega aias jalutuskäiku tegime.


Ei saa ma ühest asjast aru- peaksime küll päikesele hoopis lähemal olema kui palju teised inimesed, aga ei paista meil ei musta maad ega rohututte. Paistab ta nüüd kuidagi viltu või?
Möödaminev kruusatee on küll paljas, aga see pole mitte päikese, hoopis traktori töö.
´
Nüüd tuleb vaadata ka õhtusi ja öiseid temperatuure, siis on edasine pilt kevadest selge. Ju ta siiski tulemas on - Muhedik külvas üleeile tomateid:D


11 comments:

  1. vist tuleb tõepoolest kevad: meie peres külvati ka täna tomateid. ja eile paprikat.

    ReplyDelete
  2. Mis imestada, et veel ei sula, kuigi küngas lõunakaarte poole kaldu, liiga lage koht. Minul kogu maapind põhjakaldega ja enne kui kogu ümbrus oli lage, hakkasid marjapõõsad ja viljapuud õitsema pea nädal hiljem kui sadakond meetrit meist künkajalami aedades. Nüüd, tänu hekkidele, puudele ja kõrvalhoonetele, olukord vastupidine.
    Ja veel üks tähelepanek - Kui tahad "sooja" aeda, raja kõrghaljastus põhja-ida kaartesse, jättes võimalikult avatuks lõuna-ida poolsed küljed, pole taimedele midagi paremat kui hommikupäike, tänu sellele kimbutab ka kevadine öökülm vähem, ega muigu poleks see kivikuur nii kitsasse kohta ehitatud, oleks idaküljel, oleks suur osa aiast kamtšatka.

    ReplyDelete
  3. Mere ääres nii suuri temperatuurikõikumisi pole olnud, selline valsitaktis värk, pluss 1-2-3, miinus 1-2-3. Udu pole nähtud ja lund juurde kah mitte. Mida see tähendama peaks?

    ReplyDelete
  4. Jestas kui lollakas - tegelikult tahtsin kirjutada, et kõrghaljastus peaks olema põhja-lääne kaartes.
    Seda mainis kunagi üks sünoptik (Pilve?) et läänest tulevad kurjad ilmad, idast kurjad inimesed

    ReplyDelete
  5. pilvi kirsi ütles ükskord, kui idast tuli üks kole ja külm tsüklon, et ega sealt ei ole kunagi midagi head oodata... ja sai eetrikeelu :)

    ReplyDelete
  6. Tegelikult ei usu, et see ütlus oli ida kohta - tsüklon on ju madalrõhkkond ja ei saa kuidagi idast tulla, ikka ja alati läänest. Idast tulev kõrgrõhkkond toob kaasa enamasti päikeselisi ilmu.
    Aga seda ütlust kuulsin Tartu Limonoloogia Instituudi töötaja suust (kahjuks tõesti ei mäleta nime, aga mäletan, et midagi Pilvi Kirsi nimega seoses)

    ReplyDelete
  7. Mul ju ida-, lõunakaar avatud ja hekid + kõrghaljastus ongi põhjas-läänes. Aga see lumesulamise värk on selle kõrgustiku omapära. Mujal igal aastal kõikjal suur suvi kui siinkandis veel suusa- ja muud talvelaagrid. Ja lumekaardilt vaadatuna - kõige paksem kate Narva ümbruses ja siin. Annab ikka sulada. Et meil kaua ühtlaselt jahe, pole ka eladeski kannatanud kevadiste öökülmade käes.

    A unustasin kirjutada - täna naised tööd ei tee, joovad hoopis heaste punast veini:)

    ReplyDelete
  8. Võeh hullu, teie roosad-punased ikka veel viimata. Ja 3 "lumekarra" ja salvrätiga kaunistatud jõulukingitust ikka ilutseb mu töölaual. Tartus sai käidud, aga kahjuks suurema seltskonnaga. Paistab, et mehel õigus - mis sa sest lumest talvel vahid, õues tesist isegi küll, nii et ega enne lumesulamist vist need "lumised" teieni jõua :)

    ReplyDelete
  9. Ee - mina tean ka Seda Pilvi Kirsi ütlust, et idast pole kunagi midagi head tulnud :DDD. Aga seda ta ütles mu mäletamist mööda ühe antitsükloni kohta, mis talvel meile külma ja jäist õhku tõi :D. Aga see oli ikka aastaid tagasi.

    ReplyDelete
  10. see pilvi kirsi ütlus oligi aastaid tagasi aktuaalse kaamera lõpus. ja täiesti võimalik, et see oli antitsükloni kohta. ma ise kuulsin seda, aga loomulikult ma ei mäleta legaaldefinitsiooni selle paha ilma kohta, mis sealt idast siis sel konkreetsel ajahetkel tulemas oli - ma olin ju ikkagi laps ilma hüdrometeoroloogia-alaste eriteadmisteta :P. praeguse tarkuse järgi arvan, et ju see talvisel ajal oli ja ju sealt miski suur siberi külm tulemas oli . aga võib-olla oli miskit muud. igatahes pärast seda pilvi kirsi aasta otsa aktuaalse kaamera ilmaosas sõna ei võtnud.

    enivei suur tänu hilisele - ma tänase päevani arvasin, et tsüklon on iga rõhkkond, mis kusagile liigub või on :). nüüd sain targemaks :)

    ReplyDelete
  11. ja võimalik, et see oli 1977/78 a talv, siis oli ka külm ja palju lund.

    ReplyDelete