Sunday, October 4, 2009

LUBATI TORMI

ja ta tuli ka. Juba õhtul tõusis tavalisest tugevam tuul ja hakkas jälle sadama. Vee sekka olid ära eksinud ka mõni üksik lumekruup.

Aga päris märul läks lahti öösel. Ärkasin kella kahe paiku. Keegi lõgistas välisukse juures. Hommikul kontrollisime. Ukse lõtk on vast vaevalt 0,5mm, aga isegi see andis endast märku. Ega ma arvanudki, et see midagi muud kui tuul on, aga öövaikuses need võõrad hääled segavad. Mind küll. Jalutasin siis veidi ringi. Käis järjekordne päris hull müts. Mees vedas eile terrassile redelid ja mõned lauad. Ta võttis tuulekasti lahti, et uurida, kuhu need herilased ikka selle pesa tegid ja õhtul ei viitsinud enam oma kola kokku korjata. Need siis nüüd kukkusid siin pikali ja vastu majaseina külili. Omad kolksud enne äralendu tegid ka jalamatid ja paar väiksemat vidinat veel. Nii, et puhta oma lohakus.
Aga need paugud ja mürtsud ja tuuleiilid ei kostnud sugugi nii võikalt kui ühel ööl või on see varahommikul? kella nelja paiku otsustas üks suitsuandur märku anda, et ta patareid tühjenevad:((( Vat see oli alles elamus.:DD Ootamatu, seepärast!
Nüüd valgega selgus, et paigast ära olid ka mõned puude kaitseks pandud võrgud. Aga üldiselt ei midagi hullu, isegi elekter on alles. Tuul on küll veel väga vali, aga paksude mustade pilvede vahelt piilub vahete-vahel isegi päike.
Hea, et meil neid orkaane, tsunaamisid, maavärinad ja - lihkeid, muda- ja muid laviine ja üleujutusi, mille all praegu mõni piirkond maailmast ägab, ei ole.

Aga üldiselt on sel aastal sügis vähemalt meile näidanud küll oma kõige inetumat nägu. Juba pööripäev oli väga-väga tuuline ja vihmane. Ja siiani polegi siin normaalset ilma olnud. Kogu aeg kas sajab või tuulab. Alati olen ma armastanud sügisesi udusid, millest hakkavad päikesekiired läbi tungima. Tänavu on udu seisnud tinahalli seinana ja muudkui tilkunud õhtuni mingit märga ollust allapoole. Päriselt ei saja, aga miski ei kuiva ka. Septembri lõpus käis siit isegi korralik äike üle.

Eile hommikul oli meil maa esmakordselt valge - nii, et esimene kerge öökülm sel aastal - 0,5C. Võrdlesin, möödunud aastal oli see alles 6. novembril.
Puud on enamasti veel kõik rohelised, ainult vahtrad näitavad värvumise märke. Kukerpuud, kikkapuud ja toompihlakad on küll ammugi lõõskavad oranzhid, punased ja violetsed.

Aiatööd on meil lõppenud. Kasvuhoonest korjatud kümned kilod tomatid punastavad nüüd toas. Muu saak ka kokku korjatud. Õunad jäävad kitsedele ja paganama mägrad ei korista veel pirnialuseid ära:).
Kõik mis oli vaja istutada ja ümber istutada on istutatud. Ka maasikad. Suvelillede anumad tühjad ja kokku korjatud. Kõik puud võrgutatud, täna siis lohakam töö üle ka tehtud:)
Tulbisibulad said maha 25. septembril. Ja üleeile laskis ilm ära niita ka veidi ülekasvanud kohad.

Projektid.... eks neist siis veidi tulevikus. Aga pea kõik on tehtud ja rohkemgi veel! :DDD
Muide, täpselt aasta tagasi tegime betoonitöid. Maasse valati uue kuuri - autovarjualuse poste. Jah, aastad pole vennad, pole isegi sugulased mitte

4 comments:

  1. meil ka kõva torm, aga seekord puid ei murdnud.

    huvitav, paar nädalat tagasi hakkas meil ka suitsuandur öösel kell 3.30 karjuma. õnneks mitte patareide tõttu, kuna ta käib vooluvõrgust. ta oli lihtsalt paksult tolmu (pahtlitolmu) täis ja see andis ühenduse. öösel unise peaga redeliga lae all turnida ei ole just mu meelistegevus :)

    ReplyDelete
  2. Teil on ikka kaheksi hea tiimitöö! Kadestan kohe, et kõik tööd juba tehtud, mul veel ikka jagub siin aias veel toimetamist!

    ReplyDelete
  3. Meil ka tormab, aga külma pole. Kui reedel last Kehrast rongilt tõin, siis meie viimasel 10-kilomeetrisel teel tõusis temperatuur sisemaa nullist ranna pluss4ni. Siiani ei mingeid külmakahjustusi siin. Vaatasin laupäeval ka pika muru poole, aga vaatamata päikesele oli rohi pealelõunani vettinud ja siis tulid juba vihmad ka peale. Jäi ära see niitmine. :o(

    ReplyDelete
  4. Meil tormas ka kenasti, aga külma pole. Mul aiapotid kõik veel suvelilli täis, ei raatsi neid välja kiskuda - nii kenasti õitsevad alles.
    See suistsuanduri patakas saab mu meelest kole kiiresti tühjaks - meil ka nad vaheldumisi karjuvad.
    Ja seda ma kujutan täitsa ette, kuda Trumm tigedalt porisedes pidzaamades redeli peal turnis :D:D:D

    ReplyDelete