Monday, December 8, 2008

21. SAJAND????????

Eilne varahommik. Üllatus, üllatus! Jälle pole elektrit. No pole viga, varsti on valge. Aga kuidas siis nii etteteatamata? Vett pole. Saab hakkama, kaev pole kaugel ja lund on ka küllaga. Kiire kõne rikketelefonil - automaatvastaja teatab, et Tartumaa 5 vallas saab elektri korda kella 12-ks. Elame üle! Kahju ainult, et mu head kavatsused sünnipäevalast varahommikul õnnitleda on koos elektriga olematusse haihtunud. Lubatud aeg- ei miskit. Lemmiknumber 1343. Sattusin Põlvamaale, ka seal on paljud kohad elektrita. Kordusvalimine...kõik Tartus lõunasse jäävad vallad elavad kiviajas. Uus lubadus-16.00. No hea küll, pimeduse saabudes on vähemalt valgus olemas. Uhke pühapäevase prae jõuab ka veel ära teha ja pesumasina samuti käima panna. Nokitsesin niisama ja mees muterdas õues majale igasugu valguseid külge riputada. Hämardub, varsti on päris pime. Mida pole, on elekter. Kell 22.00 - on järgmine kiretu lubadus. Egas midagi- harjunud asi. Romantiline küünlavalguse kirjandusõhtu. Ja siis poole kaheksa paiku ta tuli. Jälle armsa kodutehnika kolinad, piiksumised, mürinad. Kustutasime küünlad, sättisime õigeks vilkuvad kellad.

Aga mis edasi järgnes, meenutas mulle kunagi isa räägitud anekdooti.
Eelmise sajandi algupoolel oldi kaugel Siberi külakolkas kuuldud, et pealinnas on mingi imeasi - elekter, millest keegi midagi täpsemat ei teadnud. Otsustasid siis vanataadid, et neist kõige auväärsemal tuleb pikk teekond ette võtta ja uurida, millega tegu. Kui papi siis pea kuu aja pärast tagasi jõudis, palusid uudishimulikud külaelanikud rääkida, mis on elekter. No " poidu po ulitze, ...... net, a potom kak dast.........!, poidu dalshe, opjat .......net, a potom, kak dast.......!" Saite aru? Meil algas samasugune ooper. Jälle pimedus, uuesti küünlad - valgus tuli. Kustutasime küünlad, valgus kadus.Nagu oleksid küünlad ja elektripirnid mingi nähtamatu nabanööriga omavahel seotud olnud. Tuli, läks, läks, tuli, jälle kadus, jälle tuli. Tõeline vahelduvvool.

Ma ei saa aru - viimasel ajal on nii palju torme olnud, et kõik puud, mis ikka veel liinidele langevad, peaksid ju ammu olema murdunud. Ja kas Eesti Energia seob neid katkenud juhtmeid kokku mingi mädanenud köiega? Terve eelmise sajandi pole olnud niipalju elektrikatkestusi, kui meil mööduva aasta jooksul. Selle ajaga oleks saanud kogu kõrgepingejuhtmestiku ja muud jubinad uute vastu vahetada. Sajandi ime, aga mitte elektrifirma.

Ja nii kogu õhtu süttisid ja kustusid tuled, käivitusid ja vaikisid kodumasinad. Silmad ei suutnud enam selle välkumisega kohaneda. Paar korda õnnestus ka internetti pääseda. Järsku vaatan, majaümbruse tulukesed ei sütti enam - põlesid läbi. Tõmbasin seintest külmkappide, elektripliidi ja muud juhtmed. Kangesti kippusid keelele lisaks eestikeelsetele ka need punktiiriga tähistatud venekeelsed kõige mahlakamad vandesõnad. Ja ausõna, ma tavaliselt ei vannu.

Pimeduses vilkusid traktorituled. Aina sahkavad. Ja selle lumel ei näigi lõppu tulevat. Ja mis lumi....? Õige puudele kaitseks laskuv lumi peab olema õrn ja hell nagu põsemusi, kerge ja kohev nagu udusuletekk. See vettinud märg rogusk aga on väiksemad okaspuud muutnud maa sisse vajuvateks lösutavateks mügarikeks ja suurtest puudest, kes oma oksi ei jõua enam rõhtsalt hoida, on saanud mingid imelikud pendulad ja sambad. Ja täna on -5C, see raske kasukas ei sula ka kuidagi. No kas kevadel on mu aed täis siis uusi haruldusi? Lehtpuudel on kergem.
Neil kolmel aianurgas kasvaval korea nulul peaksid küll lausa püstised oksad olema.




Ilusat jõuluootust kõigile. Tegelikult tahtsin pildile saada ka paju juures rahulikult nosivaid hõbesõrakesi. Küll vaikselt-vaikselt ust paotades, kuulsid nad selle siiski ära ja jooksid erinevates suundades laiali. Aknast vaadates oli pilt aga idülliline nagu vanadel postkaartidel.








10 comments:

  1. ohissand, mis teil viga ohkida, teil on vähemalt lumi! meil siin... nojah, eile korra miskit asja puistas, nüüd on kohati lumekihi paksus va 0,5 mm. just-just - pool millimeetrit.

    a kui ma su juttu lugedes selle vilkumise kohani jõudsin, käis peast läbi, et huvitav, kas taipasite kodumasinad kohe vooluvõrgust välja tõmmata - need kipuvad siukse jupsimise peale läbi põlema. eriti tundlikud pidid olema arvuti! ja külmkapp ja telekas. s.t. juhtmed tuleb seinast välja tõmmata, mitte litsalt nupust välja lülitada.

    ReplyDelete
  2. See sinu kirjeldus tõi mulle kohe meelde selle 23. novembri lumetormi. Meil siis ka ligi 2 ööpäeva elektrit polnud ja viimasel päeva meenutas vahelduvvoolu. Aga selle vahelduvvooluga olen mina omad vitsad juba kätte saanud ja õppinud. Peale seda kui paar aastat tagasi sellise pingekõikumise peale mul uus pesumasin otsad andis - on kõikidel kodumasinatel vahel see pingekaitse. Ja arvutid on UPSi peal.

    ReplyDelete
  3. deia, räägi, mis pingekaitse ja kust seda saab?

    ReplyDelete
  4. Mul on ka need pingekaitsmed olemas, aga igaks juhuks tõmbasin seintest ka juhtmed välja. Arvutiga pole hullu, lükkab end akudele ringi, UPS ka olemas. See lumetorm polnudki nii hull, 3 päeva pimedust ilma vilkumiseta ja asi oli korras. Eilne oli palju hullem.
    Ja mu puukesed vajuvad järjest rohkem äraspidi:(((

    ReplyDelete
  5. Aaaaaa - selle asjanduse õige nimi peaks olema rikkevoolukaitse. Ma ei usu, et uus maja on projekteeritud ilma nendeta, ainult peab teadma, millise koha ette nad seatud on.

    ReplyDelete
  6. need rikkevoolukaitsmed on jah projekteeritud koos elektrisüsteemidega - aga meil on nad vahel nn märjades ruumides ( saunas, vannitoas)
    Kodumasinatele olen ma ostnud vahele sellised pikendusjuhtme moodi asjandused. ( minu iti- poisi tungival soovitusel) Näiteks: http://www.onoff.com/online/ee/inet.nsf/vProd/27512?opendocument&markID=10-15-65.
    Ja arvutitel on Ups vahel,see aitab hoida ka netti üleval paar tundi, kui voolu pole.

    ReplyDelete
  7. rikkevoolukaitsmed on märgade ruumide pistikutel ja õue-elektril. tavapistikutel ei ole.

    a võta harjavars kaasa ja mine vähe soputa/torgi oma puid. eelmise suure lumetuisu ja paksu lume sulamise aegu ma tegin nii, suskisin puid õrnalt luuaga. päästis nii mõnegi puu. väheke ikka harjavarrega sorkida saad, et osa lund maha kukuks. metsaservas murdis nii mõnegi männi ja suure männioksa.

    ReplyDelete
  8. täpsustaks veel, et need ikke lekkevoolukaitsmed on ( mitte rikkevoolukaitsmed) ja need on mõeldud just selle vastu kaitsmiseks, et kui märgades ruumides mingi elektrileke peaks tekkima, et siis kohe teise ilma ei peaks minema. Aga voolukõikumiste vastu need lekkevoolukaitsmed ei kaitse. Vbl nüüd on ka juba mingid statsionaarsed voolukõikumiste vastased kaitsmed välja mõeldud - aga 10 a tagasi, kui meie maja uue elektrisüsteemi sai, siis selliseid veel polnud. Nii et kodumasinatele vahele ikka need pikendusjuhtme moodi asjandused.

    ReplyDelete
  9. Mingi totaalne jama on sel aastal selle elektirvärgiga küll, meil on ainuüksi plaanilisi elektrikatkestusi vist tükki viis olnud, plaanivälised siis pealekauba. Peab ka vist hakkama Deia soovitatud jubinaid kokku hankima, aitäh soovitajale.
    Aga Sul jätkus veel vauhti pilte tegemas käia :)

    ReplyDelete
  10. Lumi jah, aga sulamaa all, hea, et mutte ei ole.
    Kahjurõõm on kõige parem rõõm, olen teie elektrita "kannatuste rada" lugedes oma suvise epopöa itsitades ajalukku saatnud :)))

    ReplyDelete