Saturday, July 1, 2017

UDUNE POOLAASTA VAHETUS

Eile sadas korralikult, üks hoog ajas teist taga. Vesi oli aja- ja asjakohane, maa kippus vaatamata varasematele paduvihmadele juba kuivaks muutuma, aga, et temperatuur üle 14 kraadi tõusta ei taha, pole just eriti südasuve moodi. Niiskus tekitas teist päeva seisva tiheda udu. Täna veel ei saja, aga õhk on vett täis.  Päike on pilvedes peidus ja nõrk tuul udu hajutada ei suuda.
Olgu ilm milline tahes, südasuve hakul peab aia ikka üle vaatama.

Hommikuudus on kõik värvid tuhmunud.






Lõunaks on vaated pisut selginenud. Esiplaanil paremas nurgas õitseb musani abeelia, tehes seda igal aastal järjest rikkalikumalt








Kaks parukapuud. `Royal Purple` on heakasvuline, mitmendat aastat rikkalikult õitsev puu. `Golden Spirit` pole temast palju noorem, elab aias juba 11 aastat, aga kössitab ikka peaaegu sama pisikesena kui istutades. Kontrastiks tumedale on see madaluke aga päris hea.
Nende ees olevad karvased pallikesed on ühe kirju liilia teisendi õienupud

Aediiriste aeg hakkab lõppema














sinise jõe hoog veel ei rauge










Pojengiplahvatus










Vanemad aiaosad on nagu alati lopsakad ja juuli alul õierohked











Ka uutele osadele pole midagi ette heita. Eelmise aasta kõrtepeenra laiendus on nii talve kui kevade kenasti üle elanud.








Siia hakkasime puid-põõsaid istutama kui vanad ploomipuud hakkasid hävima. Õige ilme hakkab aiaosale tekkima mõne aasta pärast









Varjuaed näitab end täies ilus






















Printsessipuul võttis kevad väikese osa ladvast. Selle mahalõikamiseks noorte lehtede pealt on isegi redelist vähe











Ogoroodinaga on nii ja naa. Aedoad kasvavad tänavu tünnides ja neil on päris hea olla
Mitmeid kasutaimi sai külvatud mitu korda, lisakülv salatitele, porganditele ja peetidele tähendab seda, et nüüd on meil kõige ehtsamad tootsipeenrad. Tärkasid nii vanad kui uued külvid.
Kurk on küll katteloori ja tunnelite all, aga ei edene

Seevastu tomatisaak tuleb päris normaalne. Kõrvitsal ja suvikõrvitsal pole ka viga. Hoopis unustasin külvamise ja ülekülvamise ajal peterselli, mida ometi toidus päris palju kasutan ja nüüd on selleks külviks lootusetult hilja.





Kui midagi ei juhtu, tõotavad viinapuud rikkalikku saaki.










Mõtlesin küll, et seekord ma taimeportreesid ei näita, aga kussa saad:)
Pürenee ramonda ja tema valge vorm on mõlemad Hispaania Pürenee mägede endeemid. Nad on varjutaimed ja vajavad kergelt aluselist pinnast. Elavad, talvituvad ja õitsevad hästi, aga paljuneda eriti ei taha. Seeme on tal tolmpeenike ja seda mullaga katta ei tohi.


Haberlea kasvab endeemina Bulgaarias ja üsna väikesel alal Põhja-Kreekas. On samuti varjutaim. Kuna meil nende istutamisel varjuaeda veel polnud, otsisime nii ramondadele kui haberleale varjulisema koha.
Paljundada saaks neid ettevaatliku rosettide jagamisega, aga nad kasvavad nii kivide vahel, et me pole söandanud seda tegevust ette võtta.



Must leeder on juba alustanud










Amuuri ligustriin ehk Amuuri sirel on tänuväärne südasuvine õitseja, tema õievahtu saab nautida ehk juba paari päeva pärast.







Kel napib aias mingil hetkel värve, võiks vaadata uute lodjap-põisenelate sortide poole.
`Chameleon` jätab mulje, et kokku on istutatud mitu erinevat põõsast






`Scuch` on sombuse ilmaga tuhmivõitu, aga päikeses säravad ta läikivad lehed erepunaselt justkui tõepoolest oleks leek lahvatanud









Rapuntslid on ühed väga võluvate õitega püsikud









Ebajasmiinide hullutavat lõhna on aed täis. Hariliku ebajasmiini `Aureus` kuldne lehestik muutub õitsema hakates roheliseks








Suhteliselt madalakasvuline alati õierikas ebajasmiin `Snowbelle` ei sobi murusse, ta kaob sinna lihtsalt ära.







Üle jäid käimata pargi ja kiviktaimla osa ning paljud taimed ei mahtunud täna ära, aga see pole ju viimane postitus.

7 comments:

  1. See vihmane suvi on noore varjuaia edenemiseks just nagu loodud.

    ReplyDelete
  2. Mina pole jälle pea terve nädala aias käinudki. Küll pole ilma, küll pole tervist. Täna oli nii kõle külm tuul, et isegi prügikottide väljaviimiseks tuli kindad kätte panna.
    Peterselli ostsin ma poest potiga ja istutasin kasti, paljuneb kenasti ja meie väikesed vajadused katab.

    ReplyDelete
  3. Taimede kiirel kasvuajal on vihm muidugi hea... soojem võiks olla.
    Huvitav, kuidas see märg suvi ja puid v taevaväetis juba juurdunud madalakasvulistele mõjub. Olen näinud rida meeletult st ebaharilikult pikki noori võrseid nii okas- kui lehtpuudel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui on pikk sügis, jõuavad noored võrsed kenasti puituda, kui mitte, on veidi halvem

      Delete
  4. Ma olen ka toidupoest potisalatit ostnud ja kasvuhoonesse istutanud, kus see hull ikka kasvas ja vohas kui väiksest potist välja sai!

    ReplyDelete
  5. Mina olen ka tihti poe potisalateid kodus peenras edasi kasvatanud, aga tänavu pole isegi pottide ostmiseni jõudnud. Europeenras valitseb tühjus, on ainult 2 isehakanud salatitaimekest (ilmselt eelmise aasta seemnetest).
    Kas seal musta leedri fotol ikka on must leeder? Tundub seesama järgmise foto ligustriin hoopis olevat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poesalatipotid on meil ka isegi aiavaasides suvikutega segi, aga paarist potist petersellist ei piisa. Ma ka külmutan teda

      Delete