Sunday, January 31, 2016

JAANUAR-NALJAKUU

Milline ta tänavu oli, teavad kõik. Kogu arsenal, välja arvatud 30-kraadine kuumus, mis meie kliimas loodusel pakkuda on, oli tänavu käigus nende 31 päeva jooksul. Oli nii paksu lund kui sulavete uputust, äkilist karmi külma ja järsku kohale jõudnud tavatut soojalainet. Sadas vihma, lörtsi, jäidet ja lund. Paukus pikne ja kaardusid vikerkaared. Paistis eredat päikest, mis vaheldus pilvede ja hilissügisese pimedusega. Huvitav oli see täna lõppev kuu. Ilmselt jääb ta meile kauaks meelde.
Vahelduseks südatalvistele, lumistele piltidele valik tänaseid keskpäevaseid
Meil on veel kohti, kus lumi pole sulanud ja see pole ainus

ja on ka mõned säärased paigad

Samblad ja samblikud, sõnajalad ja igihaljad tunnevad end suurepäraselt. Sinililled on kõik kenasti juurdunud ja tõotavad korralikku õitsemist. Turbapätside sammaldumisest võib ainult rõõmu tunda, varjuosa hakkab võtma vana aia ilmet.







Okkalised on alati rõõmsa olemisega, ka mägisibulad tunnevad end hästi



Seevastu kaktused, kes mitmeid kordi uinusid ja siis jälle ärkasid, pole kõige paremas seisus. Õnneks on pea kõigil ka pisikesi poegi, kes temperatuurikõikumistele eriti ei reageerinud.
Kui tänane hommik oli vägagi kevadine, ei saanud lahkuv kuu ometi päeva lõpetada ilma järjekordse trikita. Äkki hakkas termomeetri näit kiiresti lähenema nullile ja ....:)




ja maa on meil järjekordselt valge. Küll saavad taimed ikka tänavu väetist :D

Vaatasin oma eelmise aasta märkmeid. 2015.a.jaanuari lõpp tänavusest oluliselt ei erinenud. Ka siis oli sooja +1C, lumi vajus kokku ja sadas paduvihma.
Meie võime tänavu vist lugeda oma aiahooaja avatuks. Oleme seda alati teinud esimeste külaskäikude järgi, mis tavaliselt pika aiaajaloo kestel jäid ikka aprilli viimasesse kolmandikku.
Murrang toimus eelmisel aastal, kui sõbrad tegid suure aiatiiru juba 14. märtsil.
Tänavu aga oli osa aednikke väga kärsitud ja esimene jalutuskäik lumises aias toimus juba 22. jaanuaril.
Kuu on läinud väga kiiresti, umbes nii nagu praeguses hitis lauldakse - elu on kiirtee. Jah, see müstiline ja mõistatuslik aeg läheb ja tuleb ja mitte kunagi ei püsi ta paigal.
Lisaks tõsisemale tööle, raamatulugemisele ja muidu olemisele, olen talvekuid alati ka käsitööks kasutanud. Tänavu on mul neid kudumeid kogunenud päris kena ports, aga näidata ei saa ma neist ühtki enne, kui nad omanikeni jõuavad. Vaid ühed " kaelatangid" (omad teavad, mida see tähendab) on selle kuuga üle antud. Et tuul kaelusest peatselt algavatel aiatöödel sisse ei puhuks. Niipidi pildistatuna tunduvad palmikud kõik erisuguse olevat

Tegelikult on nad üsna ühtemoodi

Kevad pole enam kaugel. Tellisin ära kasutaimede seemned.

Täiendatud 01.02.
Ilmateenistuse andmeil oli tänavune jaanuar keskmisest külmem 4,2 kraadi ning tunduvalt sajusem. Kui tavapärane keskmine sajuhulk on 50 mm, siis sel aastal oli see 61 mm. Ka päikesepaistet oli tavapärasest rohkem tervelt 5 tunni võrra. See tundub praegu küll uskumatuna, aga ilmselt seepärast, et enne ja pärast päikest võimutseb igavene hallus ja poolpimedus.

11 comments:

  1. Kevad on suisa ukse ees ja pooled plaanid veel täitmata, peaks vist käiku kiirendama :D Aga ilmaolud on seekord meil sarnased ja seda ei juhtu just väga tihti meie tohutu vahemaa tõttu :D

    ReplyDelete
  2. Kasutaimed, nii tore sôna. Linnusemetsa sinililledele hoian kôvasti pöialt!

    ReplyDelete
  3. No ma olen ju teada oma kärsituse poolest. ;)
    Hmm, kaelatangid...? Aga palmikutega mina sinasõber ei ole, kipuvad kiskuma hakkama ükskõik, kui lõdvalt ma omaarust koon.

    ReplyDelete
  4. Ostan tavaliselt seemneid viimasel minutil, teinekord isegi hilja, aga hea oli nüüd öösel vahelduseks mõelda, et mida vaja oleks.

    ReplyDelete
  5. Lumeta aias on samblad koos igihaljastega imekaunid. Hooaeg on tõesti avatud, ostsin minagi külvimulda ja läheb lahti.:)

    ReplyDelete
  6. varjuaed on ikka väga õiges kohas, pole mina seal kunagi midagi kõrbemas näinud. Vaatasin pilte ja meenus udune ilm Pärnumaa metsades, see lõhn ja sambla värvid ...

    ReplyDelete
  7. Ma pole veel külvamisele mõelnudki, aedniku töötubagi on kuuris eelmisest hooajast korda tegemata. Uskumatu kui palju aega kaks pisikest putukat enda alla võtavad :)

    ReplyDelete
  8. Mina ostsin ka eelmisel nädalal esimesed tomatiseemned. Paar nädalat ootust ja siis tulebki esimesi külvama hakata.

    ReplyDelete
  9. Mul tuli täna õudus peale, kui naabrimees helistas ja küsis, mis plaanid Avatud talude päevaks on. Appi. Ma olen alles oma mõnusas talvises mullis.

    ReplyDelete
  10. Samblad ja igihaljad puud-põõsad on ilusad aasta ringi, sest rohelist aega on meil ehk 4,5 kuud aastas. Ilma okaspuudeta aed on ikka väga nukker.
    Pärast mitut kylma ja aiavaba kuud on nii kosutav vaadata ilusaid seemnepakke, sealt tõuseb väga paljude ilusate hetkede lubadusi ja rõõmu ootust. :) Ma ei kiirusta kunagi seemnete ostmisega, ikka vaja asja kaaluda ja mõtteid koguda :)

    ReplyDelete
  11. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ trang ebay vn cùng với dịch vụ mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.

    ReplyDelete