Friday, February 1, 2013

TUNDED versus TEGELIKKUS

Ametlik kokkuvõte jaanuarist 2013 väidab, et möödunud kuu oli külmem paljude aastate keskmisest. Norm olevat -4C ringis, nüüd olevat keskmine olnud-5,2C. Need paar külma päevakest mälus küll nii karmid ei tundu, pigem meenub kõigepealt aastavahetuse mitmepäevane vihmasadu ja ka kuu lõpupäevad olid kuidagi väga virila olemisega.
 Homne küünlapäev löövat talve südame lõhki ja selgroo pooleks. Ehk tõotabki järjekordne mitmepäevane kuulõpu sadu, mis maa jälle pooleldi paljaks võttis, talve lõppu. Mine tea, mine tea. Aga tegelikult seda ma siiski ei usu, küllap tuleb veel mitu päris pikka külmalainet. Eile ütles üks tuttav, et sajab mingit pläuskat :) Ma ei tea täpselt, mis see küll olla võiks, aga sedamoodi on mitu päeva välja näinud küll.
Numbrite vastu siiski ei saa. Kui oli külm kuu, siis oli külm kuu, mis siis, et see pisut arusaamatu asi tundub. Sademeid olevat küll paljude aastate keskmisest vähem olnud. Lund tõesti, aga vihma oli küll ülearu, teda jagus kõikjale ja ilmselt tegi ta ka nii mõnelegi taimele üksjagu liiga.
Nii pikalt kui kohe lõppevas jaanuaris ei mäleta ma küll härmatist näinud olevat. See looduse ime ja ilu püsis üle 2 nädala ja niisuguste puude nautimisest pole küll võimalik isu täis saada. See pole tunne, vaid tegelikkus, fotod jäädvustavad kuupäeva.
 Proovigu keegi öelda, et paju on kraavikalda puu. Leinaremmelgas (S. x sepulclaris) on üks ilusamaid lehtpuid nii suvel kui talvel
Täna paistis tunnikese päikest. Aed magab veel, aga ta on vist kergelt ringutama hakanud. Kuigi see vettind maailm eriti õue ei kutsunud, jäi mu pilk korraks puudele peatuma. Algul mõtlesin, et mu nägemisega on midagi lahti, aga tõesti, tõesti, maailm hakkab värve muutma. Hõbepaju (S.alba) `Gold` on nii erksas oranžis rüüs tavaliselt märtsi algul, ka kontpuude varred on juba erepunased.

Pildistasin puid kaugelt ja lähedalt, praegu on hästi näha, kes ja kus kääre vajaks. Keerdoksalisel pajul `Ural2` on nii mitmedki oksad üsna ripakil.  Enne mahlajooksu lõppu terariistu siiski kasutada ei tohi, võrade korrastamine jääb aega, kui puud lehes.
 kased on üleöö võtnud tuntavalt punaka jume

ja see väga erilise kujuga pihlakas ongi punakas-hallikaspruunide tüvede taustal juba selgelt roheka haloga.
Nii, et pole midagi nii pime, kole ja kõle kui tundub. Tegelikult hakkab aias üht-teist juba toimuma.

9 comments:

  1. No nii, et siis selline on külm kuu. Ma küll seda ei arva, tehku oma statistikat, ikka ei arva. Meil on ikka siin mere ääres täitsa "soe" olnud. Tänagi on pluss kraadid. Linnud laulavad, sihuke natuke kevadine tunne on. Aga külm tuleb ikka. Ma just siin mõned päevad tagasi mõtlesin, et ma ei mäleta sellist Vabariigi aastapäeva kus oleks sula olnud. Tavaliselt on siis just korralikult miinust olnud ja peale seda on hakanud soojemaks minema. Samas pole meil meri maha jahtunud ja eriti jääs pole. See ka ju mõjutab. Meil siin ju veel laht ka.
    Aga tuleb mis tuleb ega midagi erilist ära teha ka ei saa.

    ReplyDelete
  2. Meil pole õieti külma olnudki, seni selle talve maksimum -17,8. Mitte et ma suurematest külmakraadidest puudust tunneksin. Meri ehk sel aastal ei jäätugi ja ehk tuleb kevad seetõttu natuke varem.

    ReplyDelete
  3. Ausõna, ma arvasin ka esimesel pilgul, et suures kudumishoos on osadel piltidel mingi oranz lõngatutt objektiivi keskkoha hõivanud. Vahva!

    ReplyDelete
  4. Ma ei teagi, mille üle ma rohkem rõõmu tunnen, kas sinu postituse üle või sõnumi üle, et puud, ah, need kullakesed, värvi muudavad. See on nii tähtis!

    Mul oli veider tunne, kui sulaks läks, sest nii sula polegi ju ammu olnud. (minugi tunded vs tegelikkus). Jaanuaris ongi igal aastal üks kord, kui tundub, et nüüd võiks kevad olla, aga ei ole. Nii valmistun minagi uueks külmaks.

    aga aitäh hääde sõnumite eest!

    ReplyDelete
  5. Loodus on tõesti seda nägu, et tänavu vist ikka tuleb väheke varasem kevad - pajud ja kased on meite kandis samuti kauni punakas-lillaka rüü selga tõmmanud.Varesed ja rongad lendavad paarides ja põllul mustava künnivao harja peal peetakse isekeskis pereplaane.
    Mu vanemal pojal on sõbrapäeval sünnipäev ja on olnud aastaid, mil sel päeval oli totaalne sula, teedel kiilasjää ning talv enam tagasi ei tulnudki.

    ReplyDelete
  6. Paistab, et sealkandis on suisa härmatise laiuskraad:)...olen isegi mõelnud, et milline looduslik põhjus sel nähtusel võiks olla, et kas allikad, jõgi või soo lähedus, mis seda sellisel hulgal tekitab. Ilus. Sellised vaatemängud muudavad talve tunduvalt kergemini väljakannatatavaks.:)
    Mingid kevade märgid on meilgi...rähn on hakanud metsas usinalt põristama ja varblased sädistasid sula ajal hekis.

    ReplyDelete
  7. Meilgi on olnud suht normaalne, tavapärast Kuusiku külma pole olnudki. Mõnusat härmast aga küllaga, sellst vaadet kui Sul, siin lagedal muidugi ei ole, aga värvid tekivad tasapisi ja tihased häälitsevad valjemini

    ReplyDelete
  8. Kevad on vist juba ühe silma lahti teinud ja piilub niimoodi natuke unesegasena Sinu aia ja puude peale. Näe, on sulle sinna värvegi näpuotsaga tagasi andnud! Soe pilk selline.

    ReplyDelete