Sunday, January 13, 2013

TUULEST JA TUISUST, PÄIKESEST JA KÜLMAST JA...

  Neljapäev alustas tuisu ja sajuga, öösel undas ja mühises, reedeks keeras aga juba nii korralikud tuurid üles, et peale valge möllu muud nagu ilmas polnudki. Külma oli küll vaid -9C, aga vinge tuulega tundus see olevat vähemalt -90C :). On ikka olnudki nii, enne katab, siis külmetab. Sadu ja tuisk tõid lisaks senisele 10-15 cm-le aeda juurde vähemalt 25 cm lund, tuisukuhjatised on poolemeetrised. Traktor sõitis meie juurest läbi 6 korda, nüüd liikle kui laia kiirteed pidi.
Laupäeva hommik äratas päikesega ja teda jätkus kohe terveks päevaks. Lumi sätendas kõigis vikerkaarevärvides, õhk sädeles. Kalliskivimaailm. Päev läbi külma -15C, tuulevaikus. Mõnusalt karge õhk ja päike lausa sundisid pikaks ajaks välja.
Õhtul kuulsin kõrvalt huvitavat ilmateadet- homse ilmaga ei juhtu midagi hullu, vaid Lõuna-Eestis võib t langeda alla -20 kraadi :) Nii hull kui Valgas- 26,1C polnud hommikul tõesti, meie kraadiklaas näitas vaid -22,9C, päeva peale õhk soojenes märgatavalt ja nüüd õhtuks on sest külmast järel vaid -9C. Numbrid on vajalikud ja nüüd on neid ka üksjagu üles tähendatud, aga  tänast päeva ei suuda nad siiski õigesti kajastada.
Kui poleks okaspuid, tunduks, et maa ja taevas on üheks saanud.
Õhk väreles ja valgus muutus iga hetkega. Valge taevas muutus sinisemaks,  hõbedasemaks, hallikamaks ja seejärel jälle valgeks. Härmatist olen ma ju palju näinud, aga pole ta mitte kunagi ühesugune. Imeliselt lummav ja mingil moel endasse imav, on ta aga alati. Just mõtlesin, et kui nüüd kuskilt puude tagant mingist  muinasjutust pärit tegelased välja piiluksid, elakski nagu raamatus. Tegelikkus on siiski kordi ilusam kui illusioon.
Ja ega polegi vaja mitu korda soovida ega päevi unistada.
 Kui kõik ihaldusväärne on võrgus, siis sobivad maiustamiseks ka iirised
 Ja ära loodagi, et nad Sulle oma pahategusid tehes silma vaatavad, täiesti süüdimatult keeratakse pidevalt ette taguots ja nositakse rahumeeli edasi.

Pisike koputus muutis nad valvsaks ja enne lõplikku põgenemise kapakut oodati kõige pisemat ja vist ka kõige näljasemat ontlikult järele.
Nirki nägime ka. Algul tundus, et lumi hakkas kitsal ribakesel liikuma. Kui poleks neid pruune kõrvaotsakesi ja musti nööpsilmi, polekski aru saanud, et tegu on loomaga. Silkas vilkalt edasi, kaevus korraks lumme, tõusis püsti ja lidus kiiruga jälle edasi ja nii mitmed korrad kuni jõudis lehtla põranda alla. Ju ta seal talvitub. Teda ma kahjuks pildile ei saanud, sest polnud, millega pildistada :) Üks peaks meil ka terrassi all elama või on ta lihtsalt oma elukohta vahetanud.
Päev on juba rohkem kui kukesammu pikem.
Kuukingad õitsevad
Teine sidrun kasvatab kõhtu.
Austraalias on südasuvi ja metsatulekahjud.

12 comments:

  1. Kitsed on kui postkaardil :)
    Nirke võiks mul ka olla ehk siis oleks hiiri vähem.

    Ilm on imeline ja härmatis püsib meie kandis vaatamata tuulele puudes.

    ReplyDelete
  2. Need väiksed ongi need kõige näljasemad ju!
    Aga ilus on teil seal, ILUS!

    ReplyDelete
  3. Oi kui muinasjutuline... küll me elame ikka ilusal maal! :)
    Ja need paharetid, olgugi et ainult tagumise poolega poseerivad, on ju nii nunnud. Peale lume sulamist ilmselt küll enam mitte niiväga...

    ReplyDelete
  4. Tõeliselt kaunis on ! Meil sellist külma küll pole olnud, alla 10 pole läinud. Vahepeale sadas puhast vihma ja sulatas lume ära, siis sadas jälle natuke lund juurde aga kohati on aed paljas.
    Lugesin ka Maakodust artiklit teie aiast.Tore! Tuli kõik ilusti meelde ja isu on uuesti tulla, küll aga mõnel muul ajal.

    ReplyDelete
  5. Huvitav, et teil paljud ilman2htused nii tugevalt ette v6tavad - meiemaal k2ratas eile hommikul 20-22 kraadi, aga tuul oli 6nneks 6rnakene... ja lund sadas heal juhul 2 cm. Paha. Tekke on rohkem vaja!
    Kyll on toredad loomakesed! Ehk ei teinud nad yleliia kurja.
    Trv, K.

    ReplyDelete
  6. Esmalt tundub küll, et kitsedel puha tagumikud pildi poole, kuid lähemal vaatlusel võib märgata sujuvat koostööd- igaüks kikitab kõrvu eri ilmakaare poole ja vähemlt üks on igal pildil valvepositsioonis. Huvitav seeria. Viimane pilt ongi päris postkaart ja härmatised muidugi ka.
    Kui puid-põõsaid ümber maja ei oleks, siis võiks küll väga igav olla talvel üle õue vaadata. Hakkasin just mõtlema, et kus ilmanurgas need kõige kõledamad lumelagedad asuvad. Ei teagi, päris põhjas on sageli mõjuvad mäekontuurid ja virmaliste värvimäng - ikka leidub mida imetleda.

    ReplyDelete
  7. No vot, teie 10 korda kuulsamad ja minul puha kõik lugemata! Juba homme lähen raamatukogus riiuleid puistama.

    ReplyDelete
  8. Härmatis on imeline ja imelised pildid. Kitsi pole meil meil enam mitu talve näha olnud, ilmselt on hukka saanud.
    Ja meil sadas täna jälle vihma :)

    ReplyDelete
  9. Kõik fotod on nii säravalt puhtad ja kaunid. Jäädki vaatama.
    Ja kitsekesed on just kui Jõulu postkaardilt.
    Ka eelmise postituse härmas loodus on super.

    ReplyDelete
  10. Nii ilus!!!Meile kingitud maailm!

    ReplyDelete
  11. Need härmas puud ja põõsad on vigade ilusad kaeda. Kohe soojemaks läheb sees kui selliseid pilte vaatan või kuid looduses näen. Meil ka ilmad vahel harva siin pirita jõe ääres pakuvad selliseid vaateid. Ja kui veel taevas on ka pilvitu ning päike särab... No ei saa ilma talveta. Ikka kõike peab olema.
    Neljajalgsed on ka toredad. Seni vähemalt kui kurja ei tee. Aga eks viimased rasked talve olud on ka nende ridu vähendanud. Ei tea kas nad ka meil seal Pärnal uurimas on käinud. Eks märtsis näeb. Hirved pidid sellised tegelased olema, et kraabivad lume ära ja süüvad siis ka mustika pohla taimi ning isegi sammalt. äkki sätivad sinna rodode juurde end sisse, et hea ja mitmekesine "laud". Ma loodan, et nad igahaljaid enam ei proovi, need pidada mürgised ka olema.
    Ilusat talve jätku sinna kuplite vahele!

    ReplyDelete