Saturday, February 5, 2011

SULADA VÕI KAEVUDA

Igasugu talve selgroo murdjad, nii meie kui soome-rootsi talvepoolituspäevad ja talve südame lõhkilöömispäevad on möödas. Mitu uut aastatki vastu võetud. Et siis - aeg oleks nagu sulama hakata? Seda enam, et ametlikult on tänasega kevade alguseni vaid 43 päeva. Kui aga arvestada, et aastaajad ei ole ikkagi veel kalendrit selgeks saanud ja see talv tuli kuu aega varem kui lubatud, siis oleks nagu tegelikult kevadeni vaid 13 ! päeva:D. Aga ega siis peale sulamist niikuinii kohe ju aeda joosta saa. Tähendab, et tuleks siis kaevuda, seda enam, et täna tuiskab päris korralikult juurde:(
Olgu kuidas sellega on, arvan, et viimane aeg oleks ärgata ja tõepoolest kaevuda, aga mitte sellesse valgesse, vaid hoopis värvilisemasse maailma. Tuleb ju ükskord kevad niikuinii ja tema vastuvõtmiseks on vaja väärikalt valmistuda.


Uurisin igasugu lehti, limpsan keelt paari huvitava püsiku järele. Mõned otsitavad leidsin siit.
Kohtasin nii vanu kui uusi tuttavaid kohti. Mõned neist sunnivad sügavalt kaevuma ja mõtisklema.
Võiks ju olla mõned lumeroosid.
Anemoonidele, sinililledele ega kivirikele pole mul pakkuda vastavat pinnast ega kasvukohta, aga vaadata on ikka ilus ja milline sortiment, milline sortiment! Ja eks pakuvad nad ju ka palju muud huvitavat.
Kui tänavune lumi meil palju taimi Peenras ära hautab, peab vist mõtlema hakkama:)
Kuldkingad see-eest kasvavad meil hästi. Siin on neid veel, siin samuti
Kaktused, kes selles nimekirjas, on meil kõik olemas, eks tal ole neid muidugi hulga rohkem, aga selleks, et neid kätte saada, peaks kohale minema. Muud tema püsikud jäävad vähemalt minu jaoks tulevikuks.
Siia aga tasub küll sügavamalt kaevuda, aru ei saa tekstist küll tuhkagi, aga taimenimed on ju alati rahvusvahelised:) Pakutavate kõrte ja muu põneva järele peaks vist päris rekkaga sõitma. Tundub, et neil e-poodi pole, aga kui ikka väga tahta, tuleks ilmselt ühendust võtta. Neil on ka hulgaliselt huvitavaid sõnajalgu, aga selleks on meil omal olemas väga head kasvatajad ja kui võimalik, peaks eelistama ikkagi eestimaist. Vahemaa ka pisut väiksem:)
Ja siin päevaliiliaid ju päris lähedalt. Vähemalt ei ütle keegi, et ostja värve ei erista.

Kvaliteetseid iiriseid pole kahjuks võimalik siit saada. Kellel on istutusmaterjal mädanenud, kellel ei vasta nimed nägudele, kellel sortiment väike ja kes tahab paari taimega miljonäriks saada. Hea tuttav Cayeux on küll juba uue kataloogiga väljas, aga olen sealt kolm aastat tellinud ja sel aastal vaataksin veidi kaugemale. Ka sellelt mehelt on mul paremik juba koju hamsterdatud, pakub ta nii põnevaid liikidevahelisi iiriseid kui päevaliiliad.
Nemad on küll veel sügavas unes. Oma uue nimekirja panevad üles alles 1. märtsi paiku. See tähendab, et ongi aega veidi eeltööd teha. Aediiriseid pakkuvaid firmasid on seal murdu, aga EL-i saatjaid rohkem pole, nad kas ei viitsi või ei taha ilmselt selle fütosanitaarsertifikaadiga jännata. Ja kui ma nende sortimenti vaatan, siis näpud sügelevad kohe hirmsasti. Süda kah!:D
Ja sinna jäi mul ka veel palju maha. Arvestade eelmise aasta kogemust, peaks nende kataloog ilmuma järgmisel nädalal. Dollar on ju samuti oluliselt odavam kui euro:)

Sibullilledest ma eriti ei hooli, aga siin on veidi teistsugune sortiment ja ilmselt kevadisi sibullilli hakkavad nad pakkuma nagu peab, sügisel.

Oh, roosi, roosi.....:D Aga need siin pole ju tavalised roosid ja veel siin ja siin... Päris hingetuks võtab. See viimane on kõige tõenäolisem tellimise koht. Huvitav, kuidas nad küll pakitud on? Ja paneb mõtlema, et kui ainult ei kaevuks, vaid ka kaevaks. Noh, näiteks mitu tiiki kohe. Rajaks veeaia. Midagi säärast nagu Monet´l. Üks tuttav aedniksõber soovitas mul kohe ka lootsiku osta, et siis saaks oma sorte ka päris lähedalt vaadata. No mis nad narrivad, hulka rohimise ja niitmise maad jääks vähemaks. Ja ilus oleks kah. Kui kaldataimestus ka paika saaks... Unistada ju ikka võib:)

No ja kui midagi ei telligi, siis kuni sulamiseni võib silmi ikka sööta nagu mu ämm tavatses öelda.

Tegelikult äratati sel aastal mind üsna varakult. Kui teised inimesed läkitasid veel häid uue-aasta soove ja kevadest isegi ei unistatud, saatis üks armas inimene, kes eelmisel aastal meid külastas, Barry Blythi aediiriste kataloogi (e-versioon puudub) .Esimene suur ühistellimus Austraaliasse läks juba ammu teele ja need taimed peaksid üsna varsti ka päral olema. Naljakas, et seal hakkab varsti sügis kätte jõudma.

Ja seda, et meil mõni aiandaja paneb sügisel käe südamele ja ütleb, et sel aastal ei muretsenud ta mitte ÜHTKI taime, ma lihtsalt ei usu - lubagu ta siis kevadel mis iganes.

18 comments:

  1. Uhh, päris hea oli tõdeda, et immuunsus uute püsikute suhtes kestab. Rooside, s.t. päris rooside suhtes ma nii kindel ei ole. Vesiroosid nagu eriti õnneks ei ahvatle.
    Ise ostsin hoopis piletid Chelsea Flower Show-le. Imetleks sel aastal rohkem teiste taimi :D.

    ReplyDelete
  2. No kas need bergeeniad mulle imetlemiseks? :DDD
    Poolakate lehel ju võimalus lugeda nii vene- kui ka inglise keeles (vajuta paremal ülaääres lipukesele)
    Ja vesiroose pakitakse mingisse plastkarpi, see kes, mul piitrist külas käis, tellib ju neid nii singapurist kui hollandist ja taanist, kvaliteedi üle ei kurtnud, aga segadust sortidega küll, olen ise ka siin-seal kiiganud, et kui telliks...

    Aga kui Sa juba ringi surfad, kas kusagilt ei saaks tellida ka tigude- ja mutivaba hea mullaga (lepin ka kehvemaga)peenraid? :DDD
    A tiigid kaeva kohe kindlasti, rõõmuga läheks jõele looduslikku floorat (ja faunat ka) Sulle hankima :D

    ReplyDelete
  3. Jaaa, ma seda Tubby´t igatsen ammugi ja põnevaid ligulariaid samuti ja vesiroooze kah, äkki sakslased on täpsemad ja...:DDD

    aga äkki raputa peenradele paksult männiokkaid, pidavat hästi tigusid tõrjuma, mutid tuleks kinni püüda, saad uhke kasuka:D

    ReplyDelete
  4. Unustasin, Hollandist peale sibulate ei tasu küll midagi tahta, nad on muudele kultuuridele vaid vahendajad ja ostavad teistelt vahendajatelt

    ReplyDelete
  5. Jah, mulle paluks ka läbikaevatud, hea mullaga ja umbrohuvabu peenraid. Siis võiks ka taimedele mõelda.

    ReplyDelete
  6. Jah, mina paluks neid peenraid koos nendealuse maaga ka. Ja edaspidise hooldusgarantiiga. :oD

    ReplyDelete
  7. Mis peenraid? Kas hakkate vesiroose seal kasvatama? Nii on muide tehtud küll:) Kaevake, siis pole miskit vaja rohida.

    ReplyDelete
  8. Džiiisis, no hea küll, ma ei taha rohkem bergeeniaid, kobarpead pistavad teod nahka, tuuled puhuvad pikali ja pole ka kuhugile istutada, aga... MILLISED kaunitarid (vt neid keskmise kasvuga) ja mida kõike veel peale vesirooside O_O

    ReplyDelete
  9. Neid linke uudistades võib laua end ära unustada,nagu minuga juhtus.Ega Sa ei pahanda,kui tõstsin Läti päevaliiliate ja Ameerika iiriste lingi enda blogisse ka üle.Anna teada ,kas võisin?Ei ole reeglitega kursis kahjuks.Läti päevaliiliad ja liiliad on lausa võrratud.Kas tellid ka midagi?

    ReplyDelete
  10. Kõik lingid on ju internetis täiesti vabalt saadaval s.t. mul pole mingit õigust neid keelata ja eks ma nad kasutamiseks ju üles paningi. Tellin ma küll, aga arvan, et just USA-st ja kangesti kripeldavad sakslaste vesiroosid.
    Kas Sa täna sel Tartu üritusel ka käisid? Jaga blogis muljeid

    ReplyDelete
  11. issandjeesus!

    /jookseb kiiresti minema/

    ReplyDelete
  12. Kas USA -st iiriseid? Ja kui tellimiseks läheb,kas kampa ka saab?
    Oleks ainult iiristest huvitatud.

    ReplyDelete
  13. Panen siia ka oma vesirooside lingi, mida ma suud vesistades juba sügisest saati olen vaadanud :)
    http://www.seerosenfarm.de/gelb.htm

    ReplyDelete
  14. Jah, mul oli ju see link ka olemas, ei teagi, miks ta välja jäi, aga sellel puuduvad paljud andmed, aretajad, aretusaastad jne. Sordid on head, eks hinnad ole ka vastavad.

    Noh, kas olen teid üles ajanud:DDDDD

    ReplyDelete
  15. Aga ma natuke segaduses,loomulikult, et kaup saadetakse ainult DHL-ga, aga selles nymphaion.de-s see 7% lisa - käibemaks on ju saksas 16%? (või peavad nad aiataimi ka põllum. toodanguks, need on jah madalama käibemaksuga)
    Kui tellima hakkad, siis palun hõika mulle ka (meilile)
    A mul on vist uut tiiki vaja :DDD

    ReplyDelete
  16. Pool tänast päeva ka nende ameerika iiriste seltsis veedetud.Võrratud!Ka üks minu ihaldatud sort seal kirjas-DECADENCE teist COPATONIC kahjuks ei ole.Neid sorte ei ole mul õnnestunud kuskilt saada,kui peaks tellimiseks minema siis oleks neist väga huvitatud

    ReplyDelete
  17. Ega ei jäänudki muud valikut kui kaevuda, silmini. Lingilt lingile. Taani aed tundus huvitav olevat, panin ablogisse ka lingi üles.

    See, et kevadeni 13 päeva mõjub ikka väga mönusalt. Ega siis aeda saa veel jah, aga siis tulevad uued soovid :D

    ReplyDelete