Saturday, November 19, 2016

JA IKKA LÄKS NII NAGU ALATI

Kuigi ma mäletan, et on olnud mõned aastad, kus lumi ja talv tulid varakult ja jäidki kevadeni pidama, kuuluvad need siiski erandite hulka. Tavaliselt ju see esimene lumi ikkagi sulab. Tänavu on sellest eriti kahju, teda oli ju päris korralikult ja kogu maailm oli kui muinasjutt.
Mõelda vaid, vaja oli ainult kolme päeva, et kaoks kõik need pitsid-satsid, mütsid ja tutid, ilmekad muhud ja kühmud, kaheksa-ja muidujalad.
16.kuupäeva hommikul oli t  kergetes miinustes ja meil sadas veel päris ilusat lund. Lõunast hakkasid taevasse kogunema tumedamad pilved, algas lörtsi ja seejärel juba vihmasadu. Terve järgmise päeva kallas ja eilne päev oli päris pöörane. Tuul tugevnes ööseks korralikuks tormiks ja vihma kallas kui kosest. Kogu maailm oli pime, kole ja kõle ning aed vettinud.
Selle kohta öeldakse midagi seesugust, et nagu lehm oleks keelega..., mina ütleksin, et see elukas, kes viis kogu ilu, oli hoopis suure londiga elevant.
Tänane päev oli kohe tükk maad viisakam, kuiv ja tuulevaikne. Meil õnneks pori pole, rohukamar on tihe ja roheline ja istutusalad kaetuna paremad kui must märg muld. Sooja +6,6C
Suurt kollast jagub ka veidi. Tuul ja vihm viisid lehiste ladvaosad paljaks ja nüüd katab maad mitmes kohas kuldne vaip, mis pildil kahjuks nii kaunis pole kui päriselt.
Ei saa mina aru inimestest, kes nautisid seda solinat ja arvasid end tundvat juba kevadet. Kuidas saab olla mõnus nägu piitsutav lõikav tuul või kaela sadav jäine vesi? Kerged miinused ja valge valgus on ikka hoopis etemad nähtused.
Aga ega me looduse vastu saa. Kui nii, siis nii ja enne detsembri keskpaika ei juhtu midagi paremat. Peab jälle kuidagi üle elama selle saabunud pimeduse. Vaja on lihtsalt teine külg keerata :)
Ja see, kes õitseda tahab, teeb seda rahumeeli edasi, olgu siis lumi või vihm, pime või valge
Täiendatud 20.11
Tänane hommik on veel palju koledam kui seda oli üleeilne. Pea kohal liiguvad madalad süsimustad pilved. Edasi rühkides varjavad nad kaskede ja teiste kõrgemate puude ladvad. Neid võiks peaaegu käega katsuda. Sooja on küll 6,3C, aga väga tugev tuul ja öösel alanud vihmasadu küll õue ei kutsu.
Nii nagu jänes ütles "vastik, vastik, vastik!"

8 comments:

  1. Eks seda oli arvata, et esimene lumi sulab ära, mina olen selle üle päris rõõmus. Talv ei ole mu eriline lemmik ja mida rohkem on plusskraade, seda parem.

    ReplyDelete
  2. Ma olen sama nördinud kui sinagi ja keeran ka teist külge :)

    ReplyDelete
  3. Ma nägin unes, et seisan kynka kyljel ja vaatan mäest alla, rohelise nõlva all asuv hõre kaasik oli yhtlaselt täis yhekõrgusi erekollaseid õitsvaid nõiapuid. Mul hää meel, et talv selleks korraks läbi ;)

    ReplyDelete
  4. Meil küll erilist vihma ja lõõtsutavat tuult polnud, kuigi õu lõunatuulele avatud! Täna oli lausa imeline novembripäev, isegi päike paistis vahest. Nõnda olin pisut häiritud oma rumalusest kui keskpäeval sauna kütte panin; armastan niisket leili ja istusin niigi lühikesest päevast osa saunas. Aga ühe puuriida jõudsin ikka ümber laduda ja paar kirsi-ploomironti maast välja kangutada.

    ReplyDelete
  5. Sula maa kehutab tõesti sõrmi sisse lööma. Esialgu piirdusin mulla varumisega kevadkülvide jaoks, sest vahel on märtsis veel maa jääs. Ja paar nn "lume alla" külvi tegin ka ära(küll külvata on hää:). Nüüd jään kevadet ja martagonitõusmeid ootama.

    ReplyDelete
  6. mina ütlen ka, et mõnus, mõnus :) Jõuab neid lumesid veel imetleda ni et küll saab. Aga eks Issanda loomaaed ongi kirju. Maru igav oleks ju muidu.

    ReplyDelete
  7. Minul on vastakad tunded selle lume minemisega. Mõnes mõttes on hea, et on soe. Kütta pole palju tarvis ja riideid ei pea kuhjama selga nagu hullu ja kui seljahäda järgi annab, siis jõuan ehk minagi püsikupeenrad üle käia (lõikuda ja sinna kogunenud lehed ära koristada). Teisalt. Nüüd on pime ja märg ja vastik ja hall ja kõle. Ma ei ole mingi eriline talvefänn, aga kui mul on valida mõni kraadi külma kerge lumega või siis see, mis praegust väljas on, siis valiksin ma ikka selle esimese. Lumevalgus sellisel pimedal ajal, aitab päeva õhtusse saata kergemini, kui see ühtlane pea-aegu öö kogu aeg mitme kuu vältel.

    ReplyDelete
  8. Väga massiliselt lund ei ihka, vaja igal hommikul tööke sõita, aga pime ja pori on veel kehvem variant. Mõõdukalt kõike oleks vägagi hea!

    ReplyDelete