Tuesday, December 10, 2013

MIS TEHTUD, MIS TEOKSIL

Paaripäevane lumesadu, mis on aia korralikult valgesse ehtinud ning tänane päikesetõusu -9.6C tõestavad, et hooajale tuleb panna punkt.

Kuigi ka seekordne habras ilu tõenäoliselt püsima ei jää, on aed siiski sügavas unes ning käes on aeg aasta kokku võtta.

Eelmisel aastal ma mingeid projekte ei planeerinud, aga kujunes kuidagi iseenesest nii, et nii mõnigi koht sai uue ilme.
Rajatud, teostatud
1. Varjuaed- tehtud!
2. Suure tiigi kapitaalremont - tehtud!
3. Pisike ca 6m2 suurune pesapaik sootaimedele - tehtud!
4. Kaks raamatut ja kahe peoga pudinaid pealekauba - tehtud!
Kuidas edasi
1. Varjuaia laiendus ja kogu osa taimestamise jätkamine
2. Sooala taimestamine, hetkel on seal vaid mõned sookallad, ameerika kevadvõhad ja eestikeelse nimeta soosõnajalg
3. Pagenduses olevate taimede tagasikolimine õigesse tiiki
Kuhu vaatan
Loomulikult Järvselja, Goba, tõenäoliselt Havliz ja ehk ka mõni ülikahtlane eksoot Aavikuemandalt, siis veel Tamberg ja ilmselt veel mõni sakslane. Suured ootuse ja lootused on Kanadast saadud seemnete tärkamise põnevikele. Nipet-näpet siit-sealt lisandub iseenesest niikuinii.

Toidulaua on üles leidnud mitut sorti tihased, puukoristaja, rähnid ja harakad. Igal oma iseloom ja tegutsemismaneer. Aga kõige rohkem armastan ma kevadest sügiseni, varahommikust hilisõhtuni aias usinalt toimetavaid  suurimaid puude abilisi - varblasi.


10 comments:

  1. Tänane ilus karge hommik oli võrratu.Meil -9.8C, päike,aga lund tunduvalt vähem-vaevalt katab maad.
    Vägagi tõhus aasta Sul-palju tehtud.
    Uued plaanid silme ees-jõudu Sulle!

    ReplyDelete
  2. No nende lühikeste ridade taga on ägedad projektid. Minu aiaraamatute riiul on nüüd kahe toreda raamatu võrra rikkam.

    Uus hooaeg tuleb ilmselt veel põnevam, kui kõrv aias maha panna (mitte küll enam sellel hooajal), siis kuuldub huvitavaid sahinaid.
    Taimevalik läheb aina huvitavamaks.
    Nii tore!

    ReplyDelete
  3. Uhkelt tehtud :)
    Ja neid kahtlasi eksoote on ju Sul pool aeda täis. Vähemalt mulle on Räpina õppejõud väitnud, et meil ei kasva ei tulbipuu ega printsessipuu. Rääkimata poolest Su dendraariumist :)

    ReplyDelete
  4. Teised on juba mu môtted kirja pannud ja mulle ka meeldivad varblased ( pôldvarblased) kôigevrohkem, sest nemad on raudselt paiksed ja omad ja pistavad kinni puude, pôôsaste ja lillede pealt ka kôige karvasemad ja koledamad

    ReplyDelete
  5. Sul on igati tubli aasta olnud :D aga seemnetega on küll sedasi, et mida suuremad on Sinu ootused, seda suurem minu hirm, no loodame, et ikka midagi tärkab ja tuleb

    ReplyDelete
  6. Uni ei anna uuta kuube, raske magaja ei raiu raamatuida. Tubli ja mitmekesine inimene oled!
    Värvulised on meie suured sõbrad. Tarvis pekki varuda.
    K.

    ReplyDelete
  7. Eve, kui neist ka 50% tärkab ja 30% ellu jääb ja neist 10% need kõige põnevamad on, on tulemus hea :) Ära pabista midagi, mõtle häid mõtteid ja kõik laabub.

    ReplyDelete
  8. Libastusin minagi sel suvel eksootide peal, nõrk olen ma, nõrk!:) *rahulolevalt*
    Eks kevadel näeb mitu "tibu" talvitus.:)

    ReplyDelete
  9. Tänaseks on vist lumi sulanud, uus sadanud ja seegi jälle läinud. Sooja põhjarannikul +5. Mõtlen, et pean vist oma kaetuid lahti pakkima hakkama. Kui vaid teaks, mis see ilm edasi ette võtab teha.

    Varblased on toredad, oma rõõmsa sirtsumisega toovad elu talvisesse aega.

    ReplyDelete