Thursday, December 26, 2013

NII NAD LÄKSID, NII NAD TULID

Inimese mälul on omadus minevikku muuta soodsamas suunas. Mälestustes on minevik tavaliselt kaunim, kui tegelikkus oligi. Ebameeldivad sündmused kustutatakse või ilustatakse, meeldivad võimendatakse. Sageli asetub olnu teistesse aegadesse või oludesse.
Foto on mineviku hetkede jäädvustamisel täpsem. Eriti objektiivne on digifoto. Talle kleebitud kuupäeva omatahtsi muuta pole võimalik, sündmust reaalsusest paremaks ega halvemaks teha ei saa.
Vaatasin eile, millised on olnud lähimineviku aastavahetused. Kõik fotod on tehtud 25.detsembril ja 1.või 2.jaanuaril.

25.12.2008. Maad katab enamvähem 30cm paksune lumevaip

2009  eelmise aasta lõpp andis lumele lisa ja 1.01. 2009 oli aed säärane


läks see aasta aga hoopiski õhukese tekikesega 25.12.2009


2010 uueks aastaks märkimisväärset lumelisa siiski veel ei antud, aga pisut rohkem oli teda võrreldes paari nädala taguse kirmekesega küll.


sama aasta lõpp on aga unustamatu. 25. detsembriks oli öösel sadanud ja tuisanud selline hulk lund, et majast me oma jõududega välja ei pääsenud.  Hädast aitas välja küllatulnud päkapikk, kellel oli õnneks autos labidas :)


2011  Küll küllale liiga ei tee. 1.jaanuariks oli sadanud lund veel ilmatuma portsjon. Lastel oli muidugi lusti laialt, teede lahti hoidmine kujutas endast aga päris parajat peavalu.


enamvähem puhtad oli vaja hoida ka katused, aias sai liigelda vaid suuskadega, hanged ulatusid kuni kevadise sulani akendeni


ka aasta lõpus ei saanud kurta lume puudumise üle. 25.12


2012   algas samamoodi lumiselt ja teda oli maas vähemalt pool meetrit


Ju oli aasta kogu lumevaru kulutatud selle alguses 25.12 oli teda üsna mõõdukalt


1.jaanuar 2013 üllatas aga ebameeldiva paduvihmaga.


Mõne päeva pärast oli kogu me aed üks suur liuväli ning istutusalad kaetud korraliku jääga. Muidugi tuli maha ka uus lumi ning teda jätkus meil aprilli lõpuni. Õiged talvekuud kandusidki ju aega, mil oleksid pidanud juba lilled õitsema. Noh, kevadet ju tänavu polnud ning mais alanud suur suvi kestab siiani:)
Eilsed, 25.12 pildid enne terve päeva paistnud päikese loojangut, sooja oli +6.8C






9 comments:

  1. Kui ma õieti mäletan, siis oli enne seda siinkandis kolm talve järjest, kui lumi maha ei jäänudki ja jaanuaris õitsesid aias võõrasemad. Muud mul tollal polnudki, mis õitseda võinuks. Ilusat talvisteaja jätku.

    ReplyDelete
  2. On olnud nii ja naa, sadanud ja sulatanud ja jälle sadanud kas varem või hiljem.
    Sisemaal on aastad olnud muidugi lumisemad kui mere ääres.
    Aga need fotod on pühadeaegse seisu fikseeringud 25.12 ja 1.01. 5 järjestikust lumist ja tänavune erakordselt soe ja roheline aeg.

    ReplyDelete
  3. kahju, et ma pole ise ühte või kahte kindlat päeva igas aastaajas fikseerinud, hakkan seda tegema :D aga me elame eri planeetidel, aastavahetus 2011/2012 oli meil vaid härmatis :D

    ReplyDelete
  4. Meie elamine on tõesti isesugusel planeedil, vahe muu maailmaga on kõige märgatavam talvel ja varakevadel. Linnas on suur suvi, lilled õitsevad, aga meie sumpame veel põlvini lumes :D
    Tänavu ju kurdavad kõik lume puudumise üle, aga meie saime teda päris mitu korda rookida :)
    Hetkel aga s.o. 25.12, sajab alates k 22-st paduvihma

    ReplyDelete
  5. Jah, terve päeva kestnud päikseloojak oli meie kandis ka mõni päev tagasi.:) Nii natukene paistis see päikseäär üle metsa ja siis vajus tema jälle...

    ReplyDelete
  6. Oi kuidas mulle meeldib, kui sa arhiivi välja tood. Selge pilt.

    Mulle meeldivad rohelised jõulud. Ehk on minu aed ka rohelises detsembris nii värviline nagu teil seal. Kõik need kaunitarid, olgu siis okaspuud või lehtpuud. Imeline aed!

    ReplyDelete
  7. Jah, rohelised jôulud ja ilmselt ka aastavahetus ja kui see valge vahepeal ära käib, tuleb roheline ( ja mitte ainult! ) aia-aasta. Jôudu ja ônne, tervisest rääkimata!

    ReplyDelete
  8. Tore kaeda neid lumiseid pilte, aga mis seal ikka. Aga on mis on, ega midagi teha saa. Aga neid viimaseid pilte kaedes tekib küsimus, et kas on ikka Eestimaa või äkki Inglismaa?
    Aga küll seda lund ikka tuleb ka, aga kui palju, eks seda siis näeme. Mis seal ikka?
    Aga ilusat uue aasta algust teila!

    ReplyDelete
  9. Kaunist uut alanud aastat! Pildiseeria on väga vahva, silma ja hetki nende jätkuvaks tabamiseks!

    ReplyDelete