Monday, November 28, 2011

TORMIST JA VÄRVIST

See. et aiatööd ja - külastused. ühesõnaga hooaeg lõppenud on, ei tähenda muidugi, et üks aiainimene ei käiks oma aias ja taimede juures ja ei teaks, mis seal sünnib.
Ma pole näinud ehtsat polaarööd, aga kogu eelmise nädala oli tunne, et nüüd on ta siis ka meile saabunud nii nagu seda teevad vihmad või tuuled:)
Puittaimed on raagus, külmades tuultes lõdisevad mõned üksikud õied, aga õnneks aed nii hall ja pime kui päevad, siiski pole. Lisaks erivärvilistele okaspuudele annavad aiale jumet juurde ka erinevad oksad ja varred ja neid on meil piisavalt.
Me ei lõika sügisel kunagi maha sahhalini konnatatart, sest kuni lumeni meenutab ta üht suurt hõõguvat lõket, olgu valgus milline tahes. Laupäeva hommikul paistis paar tundi päikest, see oli niiske ja halli nädala kõige suurem üllatus. Loomulikult ei lasknud madalad pilved tal kuigi kaua ilutseda ja üsna pea oli kohal nüüd juba tavaline päevade hämarolek.
Paar aastat on piisavalt pikk aeg, et jõuaks ära unustada, milline on tõeline paduvihm. Pühapäev aitas seda meenutada, mida edasi, seda tihedamaks ja ägedamaks. Selliseid valinguid, kus mõnesse kohta tekivad isegi lombid, oleks vaja olnud augustis või septembris, aga kahjuks sääraseid asju pole võimalik tellida. Praegused külmad vihmad võivad nii mõnelegi taimeperekonnale päris pahasti mõjuda. Ma usun küll, et nii mitmedki sibullillled tunnevad end üpris halvasti, õnneks on aediirised end siianu päris korralikult ülal pidanud.

Üsnagi metsikud tuuleiilid ja korralikud tormid on meil aga hoopiski tavalisemad nähtused kui vihm. Kätte harjunud tegevused- varuks paar kannu vett, taskulambid, küünlad, laetud telefonid. Aga peale selle kui ma mõni aeg tagasi enam vastu ei pidanud ja hääle ikka väga kõvaks ja kurjaks tegin ning seejärel paar kuud igasugu ametnikega kirju vahetasime, mille tulemusena meie külas viimased traadid vahetati kaablite vastu, on meil õnneks elekter päris püsiv nähtus. Peale eilse rajuse tormiõhtu ja eriti -öö, võib ju tänase päevaga, mis sest, et tuul veel üsna tugev on, päris rahul olla. Isegi päike on praeguseks jälle välja tulnud.

Piisapüüdja.

Nüüdsed pikad õhtud ja viimased masendavalt pimedad päevad lubavad aga teha kõike seda, milleks tavaliselt aega ei jätku. Olen arvuti taga veetnud päris palju aega ja leidnud ühtteist, mis võiks ka teistele aiasõpradele huvi pakkuda. Peamine põhjus nende linkide ülesriputamiseks on aga see, et ma pean üsna kiiresti välja otsima mõne usaldusväärse arvutihaigla. Ilmselt tolmupuhastus, aga tõenäoliselt on mu sõbrake osanud endasse korjata ka muud sodi, millele ma nimegi anda ei oska ja ma ei taha kaotada neid lehekülgi, millele ma olen vaid pilgu jõudnud peale visata.

Üks päris hea artiklite, aga ka erinevate galeriide kogu, millest parimad on suur hulk erinevate kujundusideede fotosid. Lauad, prussid, tellised, üsnagi ootamatud taimekooslused jms.

Sellega pole meil tegelikult eriti palju peale hakata, aga nii suurejoonelist parki ja aeda on ikka päris huvitav vaadata. Ja võibolla saab nii mõnigi aed esitatust kasvõi pisikest nõksu kasutada.

Ideid vanade materjalide nutikaks taaskasutamiseks siin .

Jällegi üks kujundusideede varaait, artiklid, fotod, videod.

Tegevust ja põnevaid leidusid igale maitsele pikaks ajaks.

Avastasin ka ühe päris Tartu külje all asuva aiandustalu, kelle olemasolust mul aimugi polnud ja kust ma kevadel kindlasti tahaksin läbi sõita.

8 comments:

  1. Lugesin postituse läbi, linke hakkan alles sirvima, kauaoodatud vabadus :D

    Sahhalini konnatar on ilus algusest peale, kevadel see maastväljatuleku jõud ja siis need uhked varrekaared ja imekaunid õied.
    Lugesin kusagilt, et puittaime lehel on puuvõra kuju või oli see vastupidi, et puuvõra on lehekujuline. Mulle tundub see ainukesena pärna puhul paika pidavat. Sahhalini konnatari maapealne osa sarnaneb tema õisikule.

    Kaktus on väga ilus. Kohe väga ilus.

    ReplyDelete
  2. Sellele lehe-võra vahekorrale pole ma kunagi osanud mõelda. Ka nüüd Su kommentaari lugedes ei oska ma neil sarnasusi leida. Huvitav ikkagi, kes nii kirjutas.
    Aga konnatatra puhul on seosed lubatud, pole ta ju puittaim, vaid püsik.

    ReplyDelete
  3. Alati loen huviga Sinu postitusi,sest need on niiii muljeterikkad.
    Samas on ka sinu sõbrad väga lahked jagama oma mõtteid.
    Aitäh!
    Nii mõnigi kord olen saanud siit tuule tiibadesse.

    ReplyDelete
  4. @Muhedik, ehk tuleb välja ka, kust ma seda lugesin, see oli igatahes ammu. Aga lingikogu on äge, annab ikka vaadata, ma kohe mõnulen ette :D Pisut juba uurisin, aga pikalt veel ei saa. Varsti:)

    ReplyDelete
  5. cistiTolmupuhastuse võib arvutile teha ise. Elektroonika-arvutipoodides on selle jaoks müügil spetsiaalsetes väikestes balloonikestes suruõhk. Ühest balloonist jätkub arvutile küll ja jääb ülegi. Arvuti korpuse lahtivõtmisne on tavaliselt lihtne. Võimalik, et selleks tuleb lahti keerata paar kruvikest. Pärast võib soovi korral tuppa puhutud tolmutordid ka ära koristada. Seest tolmunud arvuti võib end aeg-ajalt ootamatult välja lülitada või muidu natuke segaselt käituda. Kui tolmupuhastusest abi ei ole, siis muidugi tohtri juurde. Ise võiks veel enne vaadata, et kas kõvaketas äkki liiga täis ei ole. Enne kui midagi jäädavalt kaob, tehke koopiaid!

    See Sahhalini konntatar on uhke jah. Mina aga nägin eelmisel augustikuul Kaunase lähistel,kuis terve jõeorg oli kaetud valge õiepitsiga. Roomas mööda maad ning kattis puid-põõsaid. See vääntaim olevat paari viimase aastaga oru vallutanud. Ilus, kuid ka pisut hirmuäratav. Arvatavalt Kaukaasia konnatatar, Fallopia aubertii.

    ReplyDelete
  6. Aitäh, Tii, heade soovituste eest. Kõik hädavajalik on mul pidevalt kopeeritud ja turvatud, mittevajaliku eemaldamisega tekitan kõvakettale tekitan pidevalt mahtu ja teda on piisavalt, aga hoolitsetud mu tööriista ees pole kohe mitu aastat ja nüüd on see aeg käes. Ma oskan küll paljude masinatega ümber käia, aga nende südameteni ma ronida ise ei söanda ja nii eelistan ma ikka spetsialistide poole pöörduda.
    Õnneks see F.aubertii on meie jaoks pisut külmaõrn ja isegi kui ta kuskil on suuteline talvituma, sääraselt laiutama ei hakka ta ealeski.

    ReplyDelete
  7. Meil möllavad tormiiilid siiani ja hommikul olevat kohe peale mind lahkunud kodunt ka elekter. Õnneks jõudis ta ka enne mind koju tagasi.

    ReplyDelete
  8. läpakat on targem mitte ise lahti võtta. ja ilmselt ei ole asi üldse mingites pahalastes, vaid selles, et kogu kupatus tuleks maha ja siis uuesti peale installida - pidevate update'ide jmt tulemusel lihtsalt väsib tarkvara ära ja vajab seda aeg-ajalt.

    ReplyDelete