Monday, November 14, 2011

PANEME LUKKU

Aeg on selleks korraks pikk aiahooaeg lõpetada. Käes on hilissügis. Eile varahommikul sadas meil -0,9 kraadiga veidi lund, mis jäi lõunani viirgudena maapinnale koos härmatisega. Aed vajub tasapisi talveunne olles enne seadnud kõik valmis uueks ärkamiseks. Nagu kõik muu elav, vajab ka tema puhkust. Teeb ta seda ju vaid kord aastas, küll veidi pikemalt kui meie seda vajame.

Kevad oli nagu alati ilus ja oodatud, kuid sel aastal oli enamikel aiandajail peale ränka talve kahjusid hinnates ja kadusid kokku lugedes põhjust ka ahastamiseks. Aga ega üks õige aednik sellest ei õpi:) Üsna pea tarib ta tühikute täitmiseks asemele uued pirtsaktaimed olles ise õnnelik kui väike laps, kes on ülemiselt riiulilt kätte saanud talle keelatud vidina.

Suvi -pillav ja helde, palju soojust, päikest ja värve, mis endasse talletatutena aitavad üle elada praeguse lühikese päeva. Hulk esmakordselt nähtud uusi sorte, suur kogus uusi taimi, palju armsaid üritusi ja aiasõpru, viimased neist külastasid meid tavatult hilja 22.oktoobril, mõned reisid, uued kogemused ja tähelepanekud.

Päikeseline, pikk, parajalt niiske ja soe sügis aitas ellu äratada ja kosutas kevadel kännuni lõigatud põõsaid, andis elujõudu teistele puittaimedele ja püsikutele, kes suvekuumuses edeneda ei suutnud. Praegused viimased üksikud õied ja küpsed värvilaigud on kui leebe meenutus olnust ja sellest, mis ootamas. Pikk hooaeg laskis teoks teha kavandatu ja isegi veidi rohkem.

Kätte on jõudnud aeg iseendale - kokkuvõteteks, selginemiseks ja settimiseks, õppimiseks olgu siis koolis, raamatu või fotode taga, mõtlemiseks ja unistamiseks. Pirukateks ja pannkookideks, laiskadeks hommikuteks vähemalt puhkepäevadel, homsesse vaatamiseks.

Poolteise kuu pärast hakkab päev jälle pikemaks minema ja päike kõrgemalt käima. Paari kuu pärast tekib aedniku hinge ebamäärane igatsus. Sügelevate sõrmede rahustuseks näpib ta värvilisi seemnepakke ja kaevub uutesse kataloogidesse, uurib ja puurib tundmatute hingeelu ega saa enne rahu kui järjekordsed tellimused teel. Uued külvid ja uued projektid, mõni alustab, mõni jätkab. Uued aia-ja taimereisid, ootused ja ideed.

Uue põneva kevadeni polegi nii väga palju:).

Täna paistab päike, hommikusest +3C on saanud +8C, osa puid-põõsaid on ikka veel lehes.

8 comments:

  1. Selleks aastaks vist jah hooaeg läbi, mööbel katuse all ja roniroosidki igaks juhuks pikali lükatud. Sellest hoolimata on sügis imekiirelt kulgenud ja külmast ja lumest ei tunne ma endiselt puudust.

    ReplyDelete
  2. Lukku jah. Mis siin enam.
    Nüüd algab sissetehtud kapsaste ärasöömisvõistlus. Aega on 22. veebruarini, siis algab uue kapsa külvamine
    :) ilusat talveund, kudumist ja kõpsetamist!

    ReplyDelete
  3. Rohenäpud annavad teatepulga edasi päkapikkudele.Mõneks ajaks vaid sügelus kaob. Nii kui tihaste armumängud hakkavad ja päike end armulikumalt näitama hakkab on rahutus hinges platsis. Ilus suvi ja sügis oli, andis läbi aia ja looduse hingele palju. Kosutavat puhkust ja uute ideede küpsemist kevadeks! Aiablogijate vennaskond on teinud tublit tööd.

    ReplyDelete
  4. Niikaua, kuni maa sula, saab ju ikka tikreid ymber istutada:)
    Ilus kokkuvõte. Mõistlik aednik peab ikka sygisest videvikku, et kokku võtta eelnenut ja teha plaane järgnevaks - ei saa elada vaid tänases hetkes, kui su ymber on nii palju ainet ja kuju võtnud aega.

    ReplyDelete
  5. Olude sunnil puhkan mina juba ammu, aga tegelikult on natuke veel aias teha küll, loodetavasti peavad ilmad vastu kuni ma juba peenra-akrobaatikat julgen taas natuke tegema hakata. Ja uut kevadet ootan suure lootusega, et jaksan nüüd ka oma aiandusega midagi korda saata, kus seda meeletult töömahukat aeda enam minu vastutusel pole.
    Teie olete aga tõesti meeletult palju korda saatnud ja võite väga rahul olla selle aastaga minu arust.

    ReplyDelete
  6. Suure tänuga mõtlen sellele hooajale, mille ots nii palju lisaaega andis.
    Suvine kuumus ei olnud ka nii sõge kui aasta tagasi, kuigi üsna servakese peale läks küll.

    Mina aga sörgin ikka veel kusagil sabas ja ei mingeid otsi veel sõlmitud:)

    Tore hooaeg oli!

    ReplyDelete
  7. Aitäh blogijatele! On rõõm osaleda teie tegemistes ja näha põnevaid fotosid.
    Muhedik! Väga tänan Sind, et tõmbasid mind ka käima. Nüüd on selline tunne, et iga päev oleks midagi ajalukku kirjutada.
    Kahjuks või õnneks vajavad ka muud tegemised tegemist.
    Varsti Jõuluaeg käes,ka ilus aeg aastas.

    ReplyDelete
  8. Jah, nii ta on... Kuigi kui ilm lubab, siis võib veel nädalavahetusel aias kõpitseda.. Toas saab veel küllaga istuda.

    ReplyDelete