Friday, November 11, 2011

TEINE LAINE

Et kõik sügisesed ilmavõnked oleksid enam-vähem koos, siis meenutuseks - esimene külmanäpistus käis meie aiast üle 15.10.
Teine märguanne ees ootavast saabus üleeile, kolmapäeva hommikuks. Varahommikul kella 7 paiku oli maa kohati valge, t -0,8C, kuid ere päike taastas endise rohelise olukorra juba keskhommikuks ning kell 10 oli õues +4,6C. Kui päikese loojudes hakkas temperatuur kiiresti langema ja kella 22 paiku olid päral juba miinuskraadid -2,1C.
Eilne, neljapäeva 10.11 hommik oli aga juba kerge eelmäng talvistele vaatepiltidele. Õhutemperatuur -3.8C, absoluutne tuulevaikus ja ere päike panid kogu ümbruse sätendama. Külm oli aeda külastanud erinevalt. Lõuna, põhja-ja idakaar oleksid olnud kui paksus lumes, kuid osaliselt veel lehes puudel härmatis puudus. seevastu hekkidega piiratud läänekülg, kus mul kasvavad mõned suured hellikud, oli vaid kerge ehmatuse üle elanud.

Päike sulatas küll enamuse maapinna härmatisest, kuid õhtuni jäid idaküljele sellist põnevat vaatepilti pakkuvad valged varjud. T keskpäeval +3,4C


Hommikul aknast välja vaadates polnud ümbruskonnas, niikaugele kui silmapiir ulatus, näha ühtki korstent, kust poleks tulnud suitsu, vaatepilt oli üsna hämmastav ja kuidagi eriliselt soe:)Kuid selle asemel, et kenasti sirgelt üles pilvedeni tõusta, püüdsid kõik suitsud puudutada maad või puudelatvu ja nii nad roomasid mööda orgu kui pidevalt oma kuju muutvad lohemaod.


Ka eile õhtul hakkas temperatuur kiiresti langema ja kella 23 paiku oli ta juba - 4,3C. Täiskuu öö oli lummav ja täidetud täiesti ebamaise valguse ja vaikusega, mis peegeldus tagasi härmas maapinnalt, õhk oli täidetud sädelevate üles-alla liikuvate jääkristallidega.

Kella poole kolmeks /jajaa, mul on huvitavad raamatud lugeda/ oli lisandunud veel paar pügalat -4,9C ja ma lootsin, et hommikul öine muinasjutt kordub.

Aga tegu on mingi eriliselt müstilise nähtusega. Tänane päev tervitas meid täiesti rohelise ümbrusega. Külma, halla ja ka päikest eikuskil, sooja kella 8 ajal juba +4,4C. Olnut meenutab veel õhuke jääkirme veekogudel.

4 comments:

  1. Siit kadus ka see pakane järsku juba eile õhtuks ja kõik suvelilled ja muud õied tõusid taas kenasti kikki.

    pabbersi - blogger leiab, et tali käes, aeg paberitöid tegema hakata vist.

    ReplyDelete
  2. Lugesin suure huviga ja vaatasin su pilte ja kuidas sa külma kaardistasid. Need valged varjud ja looklevad suitsud.

    ReplyDelete