Sunday, November 6, 2011

....NÄE, LANGETAVAD LEHTI....

November tõi endaga kaasa lehesaju. Raagus on erinevad vahtrad, pärnad, haavad, pihlakad, tammed. Otse loomulikult ei mõtle ma viimastest neid, kelle omapäraks on kevadine lehtest loobumine. Mõned päevaga on kullasära pakkunud kased muutud peenemustrilisteks idamaisteks sulejoonistusteks. vaid arukase vorm `Fastigiata` keeldub jonnakalt lahtiriietumisest. Ilmselt teab ta, et ta kaunis sihvakas vorm ei paista suvel üldise roheluse taustal üldse välja.



Pajudega on nii ja naa. Osa raagus, osa lehes. Veel sätendab hõbedaselt hõbepaju (Salix alba) `Sericea`, kulda jätkub piisavalt hõbepajul `Gold` ja leinaremmelgal (Salix x sepulclaris). Lehes on ka pöögid, robiiniad, pisike äädikapuu. Sügislilled jätkavad õitsemist, kuid nemad siiski aias tooni ei anna



pilk liigub ikka kõrgemale. Korea kukerpuu (Berberis koreana) on ilusate nõtkete rippuvate okste, kuid ülipikkade asteldega suhteliselt tige põõsas. Ka hulk teisi kukerpuu liike ja vorme on endiselt värvis. Ülejäänud muud põõsaste liigid/sordid on lehtedest lagedad.


Kui suur hooaeg läbi hakkas saama, mõtlesin, et ah! pikk sügis ja nüüd võtame käest kinni ja jalutame ja vaatame, mis ümberringi sünnib ja õhkame ja imetleme....:) Aga võta näpust, mõnega on nii, et kui kevadel saab selle vedru üles keeratud, siis ei raatsi teda sügisel kuidagi maha käiata. Ja nii sai üks koht endale paari päevaga põranda. Ikka nii, et paks liivapadi alla ja nõndamoodi edasi. Eile sai sel aastal viimane muruseeme mulda. Mööbel pole pildistamise ajal paigas, ta ootab varju alla viimist.

No minu pärast polekski see nii vajalik olnud, mulle meeldis ta niisamagi. See on üks mu lemmikkohtadest kuhu saab peitu pugeda. Vahel päikese, vahel tuulte, mõnikord iseenda eest:) Ja kõiki taimetöid armastan ma just seal teha. Aga tuli välja, et just minu pärast see tehtigi. Varakevadel kui kogu lumigi polnud sulanud, läksin sinna istuma ja pingi tagumised jalad vajusid üleni pehmesse pinnasesse. Ega ma seal ise püsti saanud enam küll:D No ja ehitusmaterjalide jäägid oli ka vaja ära kasutada.

Kuidagi märkamatult sai alguse ka järgmise aasta projekt, väravatagune liivahunnik vähenes märgatavalt.

Tänane ilm on tõeliselt sügisene, t on küll 9, 7, kuid kõle tuul, mis tahab vägisi tormiks kiskuda, ei luba seda hästi uskuda.

Nägime lendamas kolme luikedeparve, peaks justkui hakkama jahedamaks minema. Novembri algus laseb küll oletada, et ka järgmise kuu algus peaks veel suhteliselt soe olema ja tõelist lund ei peaks veel umbes kuu tulema, väikesed ehmatused on muidugi lubatud. Ju lumi viibib ka seepärast, et mõni on end varustanud eelolevateks lahinguteks rasketehnikaga, meie valmisolek nr..., kohe ei teagi, milline see õige peaks olema, piirdub õhuluuaga:) Lehti oli temaga küll õuest väga kerge kokku tuulutada. Parki ja aiast kaugemal jätame lehed nii nagu nad on. Maa peab selle tagasi saama, mis ta taimehüvanguks jaganud on.



Ma pean oma lobisemist oluliselt piirama, avastasin, et käesolev on mul 500. postitus:( ):

8 comments:

  1. Ma ei tea, mis värk on aga minu komme see blogger ei lase ligi.
    Eks ma proovin uuesti

    ReplyDelete
  2. Ma tahtsin öelda, et kena juubelit!
    Ja seda, et väga praktiline põrand, väga asjalik.
    Me jätsime laua alla põranda tegemata ja seal on nüüd tigude ja naatide paradiis. Fui

    ReplyDelete
  3. Põrandad laudade ja pinkide all on hädavajalikud ja teevad elu igati kergemaks. Püstisaamisest rääkimata :).
    See raskerelvastus käis vist minu kapsaaeda :D. Ma mõnikord tahaks seda kosmosetehnikat, mis kuuris uhiuuena seisab, lausa proovida küll. Sellegipoolest lund veel ei igatse.

    ReplyDelete
  4. Mis piirata, mul on üle 730 postituse juba ja mina alles alustan. ;o)
    Lauaalune põrand on tõesti asjalik.
    Ja küll need lehised alles säravad!

    ReplyDelete
  5. No ei saa projektita :D Väga ilus põrand ja see koht on mõnus, olen seal istunud. Hea koht potistamiseks, sellist tahaks mina ka...

    Kes on kolmandal pildil paremal nurgas? Epimeedium? Nii ilusa lehestikuga. Ja see madal vaade meeldis mulle küll hästi.

    Lehed kukuvad maha jah. Linnas on veel osa tellisaart puu otsas. Pole sööjaid.

    ReplyDelete
  6. Tsiilile- epimeedium tõesti.
    Need väikesed sutsakad polegi projektid, need tehakse möödaminnes suurte asjade vahelt või järel, siis kui viitsimist ja aega on. Suuri planeerin, hindan, kalkuleerin ja tähtajastan:)

    Saad endale nüüd kõik kohad, potistamiseks ja pikeerimiseks ja külvamiseks ja milleks iganes.

    ReplyDelete
  7. oh mis armas! :) põrand muidugi ka, aga see taust sinna juurde seda enam :)

    ja õnnitlused sisuka juubeli puhul!

    ReplyDelete
  8. p.s. see epimeediumiga pilt on fototehniliselt väga hea! muidu ka :)

    nädalavahetusel just endal ka vaatasin, et epimeedium on praegu väga ilus.

    ReplyDelete