Tuesday, January 10, 2012

VENE MUINASJUTU KODUMAISE VERSIOONI JÄRG

Jätkan leitud aedade ja aednikega. Alustaksin kodukohast. Tartu ja tema lähiümbruses on mitmed teada-tuntud aiandid ja nende lingid leiab netist igaüks üles. Repsu talu link on üleval eelmise aasta lõpu ühes postituses. Pärapõrgus asuva Järvselja PK on aiapidajad samuti ammugi üles leidnud ja ka Kambja valla Metsa talu pole sugugi tundmatu. Aga, et neil nüüd ka e-pood on, siis see väärib küll nimetamist. Ja kui Thela murakaist ei hooli, siis äkki sobiksid nende asenduseks jõhvikad, mis koju kätte tuuakse. Kui Sind see ka ei tõmba, siis ehk leiad nüüd ainest selle lubatud teatmiku või voldiku kokkupanekuks:)
Miskipärast tõmbab mind ikka sinna Viljandi mnt poole:) Teadagi, mulgid ju rikas rahvas, äkki saaks ise ka sellest osa. Eilsest kolmikust kirjutades jäi ülekohtuselt tähelepanuta puittaimedele spetsialiseerunud Põhjatamme PK.
Kui juba nii kaugele on tuldud, peaks vaatama, mismoodi pärnakad toimetavad. Ka siit leiab ühe kolmiku, põhiliselt püsikutele pühendunud Neeva aed ja erilise taimevalikuga Lepiku-Mardi talu ning puittaimedega tuntust kogunud Saare-Tõrvaaugu talu. Käinud-näinud pole, aga nimekirjades on üht-teist huvitavat küllaga.
Nüüd peaks vist põhja poole liikuma. Kõigepealt Raplamaa kaks, kust ei tohiks küll peatumata mööda kihutada. Alati midagi üllatavat pakkuv Haideaed ja sõnajalgade austajatele Enno talu ahvatlused.
Tln ja tema ümbrus on tihedalt puukoole täis pikitud ja need suured mind praegu ei huvitagi. Hoopis põnevamad on sellised pisikesed nagu Helga Ettevõtmised Harjumaal. Perenaist kohtasin "Võhma Juurikal" ja tema taimi tasub igatseda küll. Kui nüüd lõuna poole tagasi liikuda, jäävad teele Sadevälja ja tema naabruses asuvad veel kaks aiandustalu, üks neist, Kivistikkudele kuuluv, võiks huvi pakkuda elulõngasõpradele, ja veel veidi edasi Tln-Trt mnt ääres asuv Elise Aed.
Virumaad on vaesevõitu, vaid Lääne- Virumaal leidsin ravimtaimede ja ökohuvilistele Karepa ürdiaia, nemad pakuvad oma kaupa ka mujal ja midagi on vist võimalik ka tellida.
Ka lõunaosariigid ei hiilga aiandustalude valikuga. Põlvamaalt Karulaane ja Kanepi aiandid, Valgamaal Rebase talu, aga Ahti Tiirmaa peab ise blogi ja kõik andmed on seal saadaval. Võrumaal tutvustab end ainukesena Roheline Aed.
M arvan, et olen nüüd need head soovid kuhjapeaga täitnud. Kindlasti on midagi eelnevalt juba mul üles pandud, aga siin on nad vähemalt enamvähem kõik koos. Kui ma miskit põnevat leian, eks siis hõikan jälle:)

PS Saabunud imfo kohaselt näeb sel nädalal laupäeval TV-s saates "Sõida maale" Nõrga talu tegemisi, nii tore!

20 comments:

  1. Kui tohib, siis ma teeks ablogisse viite? Noh, et ma saaksin end võõraste sulgedega ohtralt ehtida :D

    ReplyDelete
  2. @Tsiil- eks lase käia, Sinu pärast ma ju komistasin ja siis jätkasin:)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Tõrvaaugul olen mina käinud. Kunagi oli sellest mu blogis ka juttu. Sealt saab viinamarjaistikuid kah

    ReplyDelete
  5. Küll on hea, kui keegi musta töö ära teeb. Aga see voldikuvärk ootab endiselt rahulikumaid aegu. Praegu on tunne, et enne tuleb kevad, kui rahulik aeg :) :(.

    ReplyDelete
  6. Nüüd mitmeks õhtuks uurimist, Haide on väga mõnus, Neeva Aeda Pärnus julgen ka soovitada, Pärnus on veel Tallinna poole väljasõidul väike Kuuse aiandike, kus ka tihti üllatusi leida võib.

    ReplyDelete
  7. Eks neid, kes pole end internetis ilmutanud, on ehk veelgi ja kõiki kahjuks ei teagi seepärast otsida. Seepärast oleks hea kui keegi, kes teab nende päris pisikeste aadressi, need ka kirja paneks, saaks päris hea infobaasi. Ma tean, et kuskil Riisipere kandis pidavat ka üks päris hea algaja olema, aga täpsemalt ei oska kahjuks midagi öelda. Kui rohkem ei teata, siis vähemalt see, mitmendal kilomeetril nimetatud koht mingil maanteel võiks asuda.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. suured tänud armas Muhedik!
    lingitan ka tuleviku tarbeks kui tohib?

    ReplyDelete
  10. Ohh mis väärt lingid siin on! Osad olid teada, osad aga täiesti tundmatud.
    Loetelule lisaksin omalt poolt Tõnu talu puukooli http://www.tonutalupuukool.eu/ Harjumaal Kuusalu vallas. Sealt olen ka päris mitmeid põnevaid leide leidnud. Ja mis mulle nende juures meeldib - okaspuud on neil endi paljundatud ja Eesti tingimustes kohanenud.

    ReplyDelete
  11. Ja roosisõpradele kindlasti Rosmakor http://www.rosmakor.eu/
    Samuti Hrjumaal Kõue vallas

    Kui miskit veel meelde tuleb - siis nüüd on koht kuhu seda torgata :)

    ReplyDelete
  12. Tegelikult ma mõtlesingi, et kui selle kahte postituse peale jagatud nimekirjaga edasi minna, tuleks eraldi esile tõsta just need, kes ise tegelevad vähemalt suures osas paljundusega, seega on tegemist on kohaliku toodanguga ja tugevamate taimedega - Haide, Enno, Järvselja, Tõnu t, jpt.
    Mul on terve hunnik ka viljapuid tootvaid väiketalusid, ei tea, kas need ka üles panna. No tulebki see teatmik ära teha:)

    ReplyDelete
  13. Milline kodutöö! Aituma!
    Paneks ekskursioonid ka paika, kulla Muhedik! Pakun abi. Tean, et Sul aega napib.
    Kuidas see käib? Kellele on külalised teretulnud?
    Suvine programm!!!...nii palju põnevat on loetud tekstidest ja nähtud fotodest,et tahaks ka palja silmaga näha. Või mis...

    ReplyDelete
  14. See on ju täiesti mõeldav, et ühe kandi inimesed koopereeruvad ja teevad ühe või paar tuuri suve jooksul. Ma mõtlen, et ka aiaomanikele on väikese grupi vastuvõtmine meelepärasem kui see, et kõik huvilised ühekaupa aeda tilguvad, sest aega läheb mõlemal juhul ju ühepalju.

    ReplyDelete
  15. Pakun ka mõned aiad, istikuärid:

    Repsu Taimetalu http://taimed.wordpress.com/

    Mõdriku Iluaed http://www.modrikuiluaed.ee/

    Igavere Puukool http://www.igaverepuukool.ee/

    Marjasoo Talu http://mustika.kolhoos.ee/

    Krista Puukool (viljapuud) http://www.kristapuukool.ee/

    Dendropark Unimagun http://dendropark.diamondtravel.ee/

    Sirje Tooding FIE, Köstrimäe küla, Räpina lähedal (viljapuude, marjapõõsaste istikud, veidi ka ilupõõsaid)

    Anne Uibo aed Põlvas
    http://nagi.ee/photos/anneuibo/sets/
    Kaarel Voidk, aed Hiiumaa keskosas, elab Rootsis. Rododendronite kollektsioon (üle 1700 erinimetuse), ei müü. Taavi Tuulik käest võib täpsemat infot küsida.

    ReplyDelete
  16. Oleks tõesti tore, kui saaks kõik need talud-aiandid-aiaärid ühte teatmikku pandud. Täielikkuse mõttes võiks ikka need suured ka kampa võtta nagu Põltsamaa roosiaed jt. Tallinnast pakuksin nimekirja Erika ja Aleksei Mahhovi Viimsis asuva väikese elulõngakasvatuse http://www.mahhovclematis.com Nad käivad üsna palju ka laatadel, kuid ette helistamisel võetakse ka koduaias lahkelt vastu. Tallinna muud vähemad kohad mille südameks kellegi kodu: http://www.haljassaare.ee , http://www.calmia.ee , http://www.kloostrimetsapuukool.ee http://www.kristiineaiakeskus.ee

    ReplyDelete
  17. Kui keegi võtaks sellise teha, oleks mul ka üsnagi mitmeid siia lisada, ma lihtsalt tahtsin algul üles riputada need aiandustalud, kellel siiani kodulehte polnud, aga nimekiri aina venis ja venis:) ja veniks ju veel. Ma mõtlen selle üle, äkki organiseerikski midagi

    ReplyDelete
  18. Kui keegi võtaks sellise teha, oleks mul ka üsnagi mitmeid siia lisada, ma lihtsalt tahtsin algul üles riputada need aiandustalud, kellel siiani kodulehte polnud, aga nimekiri aina venis ja venis:) ja veniks ju veel. Ma mõtlen selle üle, äkki organiseerikski midagi

    ReplyDelete