Friday, December 14, 2012

ISEVÄRKI ILUDUSED

Nonii, sel aastal jäeti meid kohustuslikest orhideedest ilma,  mis ei tähenda muidugi, et majapidamisse uusi püsielanikke ei lisandunud. Seekord leidsid endale meie juures kodu aga hoopis isevärki tegelased.

Igavesti ägeda eluviisiga bromeelialiste hulka kuuluv efektne troopiline epifüüt habetillandsia (Tillandsia usneoides). Nii uskumatu kui see ka ei tundu, on üheks ta lähisugulaseks ananass.  Igavesti tore ripendis, ei mingit muret istutamiste, ümberistutamiste, pottide ega istutussubstraatidega, leia talle vaid õige riiulinurk või kapipealne ja tema elab seal õhust ja meie armastusest rõõmsalt kui miška.
On ikka hea, et internet niipalju tarka teavet sisaldab, muidu olekski võinud arvata, et tegemist on mingi imepärase sambliku, mitte aga õistaimega. Kuskil kutsutavat teda rahvapäraselt ka bin Ladeni habemeks. Noh, mina pakuks teda hoopis jõuluvanale :)


ja tema pole mitte kivilehik (Lithops), vaid hoopis Pleiospilus Nellii, kuuludes samuti nn elavate kivide hulka. Mis neid kaht üksteisest täpselt eristab, ma teada ei saanudki. Võibolla on hoopiski nii, et kõigil neil erinevate nägudega kivisarnaste liikidel on oma nimed ja kõigi nende paksukeste koondnimetuseks ongi Lithops?  Nuvot, nats rumal on rumal olla, aga hetkel pole mul seda tarkust ka kusagilt võtta :) Tuleb ikka toataimedesse sukelduma hakata, mitte arvata ega ennustada

Sidrun punnitab juba 3 kuud rohelist värvi päikselisemaks saada. Värvuma hakkas ta varjupoolselt küljelt. Ilmselt hakkab teine vili suuremaks kasvama siis, kui me selle taimelt eemaldame.

Vanakestest on jõulukaktused ammugi selgeks saanud, et nende aeg ühtib amburite omaga :). Kõik nad õitsevad korraga. Enamasti on nad valged ja roosad, aga olemas on ka säärane kreemikas-oranžikas.

Orhideedest osa õitsenud, osa nupus, flamingolilled täies õies.

Ja ma ei saa aru, kes kruttis bloggeri äkki eestikeelseks. Nüüd ei saa enam ühestki sõnast aru. Sulgemise asemel on kirjas "lähedal", ronitaimedest on saanud "ronimisvahendid", updatest on saanud "ajakohastama" jne, jne, Aiahullu minu kirjutatud kommentaaridesse ilmusid imelikud sõnad "filiaal" jms, suured tähed keset lauset sinna, kus nad üldse olema ei pea, sõnade järjekord täiesti pea peale keeratud. Aga imelik, et teiste kommentaarid on korras. Kui kursoriga selle purjus jama peale oma blogis minna, siis näitab õnneks ka algteksti või palub paremat tõlget soovitada.

Täna on pilves ilm, hetkel -4C, kerge lumesadu. Eile -7,1C, hommikupoolikul sadas ja tuiskas veidi, lõunast kuni hämardumiseni paistis päike.

12 comments:

  1. tillandsia järgi olen minagi keelt limpsanud, aga Eestis pole müügil näinud ja mujalt pole riskinud kohvris vedada. "Kivid" on ka väga lahedad.

    ReplyDelete
  2. ma neid "kive" vaadates arvasin algul, et miskid kommid v marmelaadid :))))

    see habemik on lahe! ja julukaktused on väga ilusad!

    p.s. kusagilt settingutest peaks saama keele tagasi muuta. mul vähemasti on inglisekeelne, aga nii seda kui juutuubi pean ma aeg-ajalt ikka inglisekeelseks sättima, sest vägivaldselt keeratakse need mul eesti keelde aeg-ajalt :(

    ReplyDelete
  3. No on ilmas ikka tegelasi! Pisipildilt vaatasin, et miks Sa küll kapseltabletid pooleks oled lõiganud ja potti kivide vahele pannud. Järgmisel momendil tundus see aga väga korrapärase ja peene näputööna (väiksemad surutud suuremate vahele) ning seejärel lugesin juba jutu läbi :D. Ma pole elusees miskit sellist näinud, üllatus oli ikka väga suur! Hämmastav!
    Jõulukaktustel on imelised õied, mulle nad väga meeldivad.
    Sidrun on võimas. Poleks uskunudki, et nad tubastes tingimustes niimoodi viljuksid. Mina olen oma sidruniga tiba hädas - kuidagi ei taha ta puu moodi harunema hakata. Kui kärbin ladva maha, siis ajab samalt oksalt ühe vitsa (mõnikord ka kaks) ja see, mis kärbitud sai, aja jooksul kuivab siis selle harunemise kohani. Et selline suht hõredake ja pikkade vitsdega...

    ReplyDelete
  4. Ma ostsin ka ükskord ühe sarnase kivikaktuse (hästi väike oli, minipotis). Istutasin ümber küll ja puha, aga miski talle ikkagi ei meeldinud ja suri üsna ruttu välja. Ega tea, võib-olla oli juba poes halva kohtlemise osaks saanud ja mul õnnestus viimasel veel-ilus-olemise hetkel ta osta.

    ReplyDelete
  5. Thela, ma teadsin ka, et pole, aga Bauhofis olevat/on olnud:)Sa küsisid ka vanda kohta Futu blogis, mu meelest on ta sama vähenõudlik kui kuukingad, aga ei armasta tõmbetuult, meie oma on väntsutatud õues igasuguste ilmadega ja midagi pole juhtunud, isegi õievarre tekitas. Äkki sai ta Sul kojutoomisel külma.

    Köögikata, ju Sa armastasid need kivid üle, nad vajavad talvel kastmispausi, s.t. enne märtsi lõppu ei saa nad tilkagi vett. A ega ma ei tea, kuidas nad mulgi elama hakkavad

    Nodsu, ega see puu ise väga lopsakas välja ei näegi, vastupidi, on üsna hõre ja rääbakas, aga on tõesti uskumatu, et ta toatingimustes viljus.

    ReplyDelete
  6. Habetillandsia on lahe.
    Tartus on neid praegu mitmes kohas myya, eelm ndl n2gin neid ka Kiilis (?) Hansaplantis, hind 20 euri ringis.
    H.tillandsia soovib kasvada soovitavalt m6ne teise ripptaime l2hedal, nt koos vandade, s6najalgade, tradeskantsialiste vms-ga, mida teie kodu iganes pakub. Niiske, soe ja valge peab tal olema.
    Kivitaim on minulgi olnud, aga piisas yhest liigkastmisest, samas kausis elanud kaktusepoisid j2id kyll ellu.
    Kui toataimi on niigi palju, ja nad kasvavad j2rjest suuremaks, siis hakkad eriti hindama miniatuure, mis... ei kasvagi, v6i v2hemalt teevad seda yliaeglaselt.
    Lgp, Kaaren.

    ReplyDelete
  7. Vähe sellest, et elad lõunapool, kasvavad Sul taotaimed ka nagu lõunas! Algul vaatasin, et oled mingeid kakukesi teinud ja siis taipasin -jessas, need on taimed!
    Sinu postitused tulid mulle kõik õigesti ja 3 korda, nii,et viga on Sinu arvutis. Sinna on vist pahaline sisse karanud.

    ReplyDelete
  8. See habe on tõesti huvitav nähtus.:) "Kivikaktused" olid sukulentide hulgas mu suured lemmikud...enne kui villtäid kogu meite kaktuseaia paari kuuga nahka panid. Aasta oli siis 96. Siiamaani jääb ikka pilk pikemaks pidama kui poes mõnda huvitavat okkalist näen aga uuesti alustama enam ei kisu.

    ReplyDelete
  9. No muudkui põnevamaks läheb!
    Minu sügav kummardus sidrunile, selline vili kasvatada, see pole naljaasi :)

    ReplyDelete
  10. Wikipedia ei ole just akadeemiline väljaanne, kuid selles tabelis on need kaks paksukest mõlemad olemas

    ReplyDelete
  11. Vinged taimed, see tillandsia sobiks vist mullegi kuigi ei ole eriline toalillekasvataja, ruumi lihtsalt vähevôitu. Pole teist varem näinudki, Sa ikka suunad huvitavate poole, tänan!

    ReplyDelete