Sunday, September 18, 2016

KUIDAS SÜNNIB KUNST

Tänane pidulik hommik algas meil ühe peidus tegelasega

Lillelise palaka alla peitupugemisele eelnes meie aias rida huvitavaid toiminguid.
 27.juulil sõitis meie õuele võimas masin

millelt tõsteti maha üks suur üle tonni kaaluv tümikas
mis asetati ja kinnitati nädal varem valatud alusele
Seejärel võttis positsioonid sisse kunstnik Anni Irs

Esimene lõige
Üks nääpsuke naisterahvas ei ulatugi kõrgelt teisiti saagima

Midagi aimub sellest, mis puuvõluril mõttes mõlgub
Siis said inspiratsioon ja aeg otsa ning midagi hakkas kooruma ilusate roosade pilvede paistel 19.augustil

paari päeva pärast oli tüvest välja ilmunud juba veidi enam.
27. augustiks hakkas meie tulevasest aiahaldjast tekkima üldmulje

paistis ta isegi teise aiaotsa
Kus talle hakkas tekkima peenemaid detaile, vaade tagant

Kui kõik, mis Annil mõttes oli, sai valmis, lihvis ta taiese hoolega üle ja siis algas õlitamine.  Vaade tagant

ja küljelt. Et suur töö, mis nõudis ruumi, oli lõpetatud, saime talle ümber istutada 3 puud, et haldjas saaks ikka aias, mitte väljaspool seda elada.
Haldjad ei jookse alasti ringi. Heledad juuksed, rohekas kleidike :)
Kavala naeratusega, kõiki aia saladusi teadev nägu. Veel lihvimata

lihvitult
teine külg.
See foto, mida varem näitasin, oli väike petekas. Ei ole need langevad tähed, vaid hoopis meie aiahaldjas öösel

Täna näitasime saevirtuoos Anni Irsi aiahaldjat esmakordselt avalikkusele. Kohal olid kõik lõunamaa aalujad. Haldja peidust päästmise au kuulus peremehele ja teose kunstnikule


Peale õlitamist olid peitsitud detailid üsna kontrastsed, aga nädalajagu päikest, hommikusi kasteid ja ka tuuli, olid üleminekuid kenasti pehmendanud ja Anni ise jäi oma tööga rahule. Küll lubas ta tulla ja veidi kohendada haldjaneiu soengut veidi tumedamaks, et see eristuks natuke rohkem ta seljas olevast lilli, liblikaid, lehti ja linnukesi ning loomulikult ka salamärke täis keebist.
Kokkutulnutel oli, mida uudistada
Ilus hommikupoolik oli. Niisama õnnelikud ja uhked kui Anni, oleme ka meie. Aiahaldjas on meie laste kingitus meile üheks oluliseks tähtpäevaks. Suur aitäh teile ja Annile!

Edasi siirdus kogu seltskond Aidi-Oti tiigitalgutele, kuhu meie jõudsime alles töö lõpetamise ajaks. Et me seal peale lobisemise muud ei teinud, ei olnud mul ka kaamerat kaasas. Aga tore oli ikka ja kuigi päev oli jahe ja üsna pilves, tundus nagu oleks taevas mitu päikest säranud.

12 comments:

  1. Mul on hea meel teie üle ja teie aiahaldja üle ja Anni üle ja ülepldse kogu aalujate kamba üle :) Superilusa haldja saite oma kaunist aeda kaitsma.

    ReplyDelete
  2. See aiahaldjas on ikka imeline kingitus ja Anni tõeline võlur. Skulptorite puhul on mul alati vaimustus sellest, kuidas nad suudavad näha, mis mingi tavainimese jaoks tuima puu- või kivitüki sees peidus on ja selle teistele imetlemiseks välja tuua.

    ReplyDelete
  3. Väga nunnu on, Anni ikka oskab.
    Loodetavasti hakkab hea haldja pilgu all nii mõnigi õrnukene paremini kasvama.

    ReplyDelete
  4. Kuidas ühest tüvest kuju sünnib on ikka väga huvitav. Vaatasin neid näojooni, selged ja klaarid. Eriti meeldis mulle see pilt, kuis haldjas kaugelt paistab. Osav kunstnik!

    ReplyDelete
  5. Imeline kingitus! Küll Sul on nüüd tore koos Aiahaldjaga oma imakaunist aeda imetleda. Aitäh Anni tegemiste etapiviisilise kajastamise eest! Mida pilt edasi, seda valjamaks muutus ahhetamine. Ilus-ilus-ilus!

    ReplyDelete
  6. Väekas antropomorfne haldjas on ümritsetud rahvuslike ornamentidega:sirkelrosett käes, heksagramm, mis on suure jõu ja kaitsev ja hoidev sümbol,kaheksakand-raviv ja haiguste eest kaitsev jõud,ruut sümboliseerib maad. Kõik on põhjuse ja tähendusega välja lõigatud. Kiitus tegijale ja haldja perele pikka iga:)

    ReplyDelete
  7. Väga kaunis haldjas, täis tarkust ja võlujõudu :) nii eriline kingitus!

    ReplyDelete
  8. Uhh, suuur! Nii lähedal maapinnale. Alumine ots mingi kõvema immutusega? Altotsast mädanema ei lähe või on tehtud aluse alla ja ümber mingi drenaaž?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, kõik vajalikud eeltööd Haldja pikaealisuse tagamiseks on tehtud. Kuju ei toetu alusele, nende vahel on korralik õhuvahe, praegu segab veidi saepuru seda nägemast.

      Delete
    2. Muidu poleks küsinud, kui ilusti puhtaks pühitud alus näha polnuks, see väike vahe on hästi näha. Kui alusel kaldeid ega keskelt välja suunaga sooni pole, siis märjema talvega kasvatab jää alla ja kas tugevalt immutamata ja/või söestamata otspind hakkab niiskust imama, märga puitu armastavate organismide rõõmuks. Ta on ju vist avamaale mõeldud, taeva alla, mitte varikatusevaim :) Aitäh, tehtud, siis tehtud.

      Delete
    3. Alt on palk söestatud ja tõrvaõliga immutatud, tehtud on ka seenetusevastane töötlus, kalded on olemas. Tõepoolest, kõik, mis vaja, on tehtud

      Delete
  9. See pilt " paistis ta isegi teise aia otsa" on väga môjus ja näitab väga hästi kui omal kohal see ilus kuju on

    ReplyDelete