Tuesday, December 1, 2015

OLEVAST ehk TEEMAKS POLE OKKALISED

Aasta viimane kuu on alanud. Termomeetri näidud võnguvad 0C ümber, jäädes pigem pluss-kui miinuspoolele. Eilne tugev tuul on vaikinud, kuigi prognoosid lubavad uusi terveks nädalaks. Veel eile maad katnud lumekirme on tänaseks kadunud. Hilissügis.
Ma olen tavaliselt sel ajal kiitnud okaspuid, kes annavad aiale vajaliku värvi kõigil aastaaegadel, aga ka paljud püsikud ja põõsad on veel rohelised.
Tänane aed on selline. Kahjuks unustasin mägisibulad ja magavad kaktused, aga küllap jõuab kord ka nendeni.
Südajalehise bergeenia sortide lehed on muutunud värvilisteks



aga ussuuri bergeenia on praeguseks üleni ühtlaselt mahagonipruun

Kalju-kukeharjale `Lemon Ball` ei mõju mingi külm

Et sõnajalalehine lõokannus nii kaua lehti hoiab, oli mulle üllatus, sest tavaliselt jääb ta lume all nähtamatuks

Põõsastest hoiab veel korralikult lehti tervalehise diervilla (takispuu) sort `Cool Splash`

Ma ei teagi, kas rõõmustada või kurvastada, et uustulnuk nooruke korea forsüütia sort `Kumson` on veel lehes igasuguse külmakahjustuseta. Pole ta ju igihaljas põõsas.

Kadridest alates kuni eilseni oli meil maas lumekirme, mis kattis paljud lehed ja viimane november oli meil säärane.
Igihaljas ibeeris `Appen Etz` ongi igihaljas

Ka harkjas azorell tunneb end veel kenasti


Ramonda läheb alati talvituma roheliste rosettidega. Tal on kevadel vaja eemaldada vaid alumised vanemad lehed, südamik koos õiepungadega peab igal juhul alles jääma.

Kiviklat ilmestavad lisaks pisikuuskedele ilusa hoiakuga nipponi tarn `Evergold`


ja jaapani tarn `Silver Spectre`


Kõige rohkem on rohelist maas ehk varjuaias. Paljudel sõnajalgadel on pealsed läinud, aga külmast ega lumest ei hooli raunjalgade sordid


ja kõverjalad

veidi on lumes räsida saanud adiantumide liigid ja sordid, aga ka nemad on veel rohelistena täiesti püsti


Enamikul epimeediumeist on samuti veel lehed rohelised. Ma ei hakanud nende etikette külmunud pinnasest välja kiskuma, esimene on päris kindlasti suureõielise epimeediumi sort ja alumine peaks mälu järgi olema üks hübriidne sort.




Koldnõgeste sordid moodustaksid ilusa värvilise vaiba, kui nad poleks mattunud langenud lehtede alla

Imeilusa tipmise puksrohu välimusele ei loe kõrvetav päike ega korralik külm

Kahjuks on varjuaia igihaljad põõsad endast märkuandmiseks veel liiga väikesed. Siin on naljakas, et jalgradade pakud on lumised, kruus kõrval aga pruun

Ahh, mina poleks mina, kui ma kasvõi üht okaspuud näidata ei saa :) Sirmokkal on selgesti eristatavad vanemad ja tänavused helerohelised kasvud

Tänavu tekitas kaua aastaid aias kasvanud iileks endale kaks marjakest. Rõõmustan ma seepärast, et teda on meil vaid üks põõsas ja ma isegi ei tea, kas meil jäi alles ema- või isataim, sest sildid said harakate magustoiduks. Need pruunid lehed on põõsale langenud hõbevahtra omad, põõsas ise on ilusate läikivate tumeroheliste lehtedega. Äkki ongi ikka nii, et mingi aja pärast võivad need lahksugulised taimed muutuda viljakandvateks.
Mahooniad on ühed tänuväärsed varakevadised õitsejad ja talvel kena rohelise hoidjad. Eriti peaks madalakasvulisest  roomavast mahooniast vaimustuma väikeaedade omanikud.

Selaginellid on ühed väga põnevad taimed, kes kaitsevad end nii kuuma, kuivuse, ereda päikese ja ka lume ning pakase eest oma kodariku kokkukorjamisega. Siberi selaginell (Selaginella sanguinolenta)

Viimane vaprake. Küll see karukell punnitas, aga päris lahti ta oma õiekest ei saanudki.


16 comments:

  1. Suve lopsakas priiskamine on läbi, ja iga askeetlik roheline lipsuke ja leheke saab eriliselt tähelepanu.
    Ilus ja hariv lugu, tekitas jälle mõtteid :)

    ReplyDelete
  2. Täna oli päike ja tegin ka tiiru aias, paar pilti ei enam, sest aed puhkab. Ei mingit etteruttavat kevadlillede õitsemist ega muud müstilist. Kõik, mis peab olema roheline, seda ka on. Sõnajalad rõõmustavad silma, kakud on kenasti kortsus ja kust teile seda lumekirmet anti tahaks ma teada ? Kas selline on siis õiglus :D

    ReplyDelete
  3. Meil on murugi alles sametiselt roheline. Muu uurimiseks pole valget aega kahjuks jätkunud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meilgi on muru roheline ja okaspuud annavad aiale päris suvise näo :)

      Delete
  4. Sul ikka neid põnevikke jätkub :) Selle teise epimeediumi sügisvärv on ikka väga ilus. Kevadel küsin nime. Lehtedes põõsad ... see on küll üllatav, aga eks teil ole seal muhekliima teadagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sel epimeediumil on lisaks ilusale värvumisele ka lehekuju hoopis teistsugune

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. Roomav mahoonia - polnud kuulnudki. Mulle mahooniad meeldivad ja endalgi 2 erinevat. Kuid väikeaia aednikuna uurin esimese asjana iga uue taimekandidaati kohta - kas püsib paigal või laiutab. Kui kiiresti laieneb ja kas maa alt või maa pealt ajab oma võsusid laiali. Nii et küsin, kui kiiresti see roomav mahoonia oma maa-alusteid võsudega kasvuala suurendab? Kas lehed on sama ilusad kui läikival mahoonial?

    ReplyDelete
  6. Teil on päris korralik lumekirme olnud, meile anti ainult peoga mannat korraks. Mõnus virtuaalne ringkäik.

    ReplyDelete
  7. Nii palju põnevat! Minu azorelli üks tutsakas kippus teiste taimede vahel varju jääma, aga teine tutsakas põdes kivila ümberehitust nii tugevalt, et olen mures, kas ta üldse ellu jääbki. Läikiv mahhoonia mulle hirmsasti meeldib, seda teist peab uurima tulema.

    ReplyDelete
  8. Kas mahoonia pole mitte väle edasi minema? Ühe sellisega olen kohtunud, maa-alused stoolonid sirutas kuni meetri kaugusele. Lehed on neil küll väga ilusad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minu läikiv mahoonia pole esialgu mingis suunas laienenud. Valisin ka müüja seemikute hulgast püstisema olekuga taime umbes 3 aastat tagasi. Paljudes vanades aedades on läikiv mahoonia olemas. Põõsas on tavaliselt meetri piires või pisut enam lai. Aga sel roomaval hoiatus juba nimes sees. Arvatakse, et eestimaised mahooniapõõsad on enamasti hübriidsed, sest varieeruvus külmakindluses ja päikesekindluses on suur üksikute isendite vahel.

      Delete
  9. Tii, kui Sa vaatad hoolega fotot, siis näed, et tegemist on pigem püstise, veidi karduvate okstega põõsaga. Vähemalt mul ta ei rooma. Kasvas ta suhteliselt aeglaselt ja ma pole tal kohanud ühtki juurevõsu, pean kevadel lausa uurima, kas tema läheduses pole mõnd kasvu, mida saaks eraldada.
    Lehed on tal läikivad suvel, aga läiklehise omad on rohkem sakilised ja viimase talvevärvus pole roheline. Kevadine õitsemine on samuti roomaval ohtram ja kestab pikemalt, aga kuna nad ei kasva kõrvuti, siis võib see ka asukohast tingitud olla.

    ReplyDelete
  10. Vaatasin küll fotot ja märkasin kõrgele küündivaid õievarsi ning kujutasin kuidas ta sellises kõrguses püüab üha suuremat pinda katta :)

    ReplyDelete
  11. Mäletan ema mahooniat, väga kole oli, siis selgus, et külakoerad käisid jalga tôstmas:)

    ReplyDelete